İSTANBUL - Tiyatroseverlere yeni sezon öncesi kötü haber: Taksim Sahnesi boşaltılıyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kiracı olduğu Taksim Sahnesi'nde koltuklar sökülüyor, dekorlar kaldırılıyor, yıllardır salona hizmet veren tiyatro çalışanları Taksim Sahnesi'ne veda ediyor. Aslında DT, Taksim sahnesini bu sezon da kullanacak, gelecek yıl boşaltacaktı. Ancak beklenmedik biçimde tahliye başladı.
Maksim Gazinosu'nun da bulunduğu bina, alışveriş merkezi olacak. Bu nedenle mal sahibi, kiracısı DT'den binayı boşaltmasını istemiş, DT'nin İstanbul'daki en merkezi sahnesi olan bu tarihi binanın tahliyesi tartışmalara neden olmuştu. Sahnenin alelacele boşaltılmasının nedeni DT yönetiminin verdiği taahhütnameye dayanarak alınan mahkeme kararı. Genel Müdür Lemi Bilgin'in mahkeme kararıyla haziranda göreve gelmesiyle, tekrar İstanbul'un müdürü olan Osman Wöber, bu taahütnamenin Mine Acar döneminde verildiğini anlattı: "Bizden önceki idareciler mal sahibine geçen mayıs ayında Taksim Sahnesi'ni boşaltacakları na dair bir taahhütname vermiş. Bu taahhütname doğrultusunda Fahrettin Aslan'ın vefatından önce binayı sattığı mal sahibi Tuna Çelik'in firması icraya gitti. İcra eylül ayında sonuçlandı. Biz de icrada uzlaşma yoluna gittik. Ancak mal sahibinin istediği şartlarda uzlaşamadık. Çünkü onlar Şubat 2008'de çıkmamızı istedi ama şubat sezon ortası olduğu için biz şimdiden çıkmayı tercih ettik" dedi.
Yeni sahne arayışı
Wöber'in İstanbul DT'nin sahip olduğu tek orta ölçekli sahne olarak nitelediği Taksim Sahnesi'nin boşaltılmasının ardından kurumun elinde AKM'deki Oda Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi ve İDOB ile ortaklaşa kullandığı Büyük Sahne ile Cevahir Sahnesi kaldı. Wöber bu durumda olanakları çok kötü olan Cevahir Sahnesi'nin kendileri için çok değerli duruma geldiğini söyleyerek "Taksim Sahnesi bizim için çok önemliydi. Üstelik gelecek yıl 30'uncu yılımızı kutlayacağız. Yine de şöyle bir tesellimiz var. Taksim Sahnesi'nin olduğu binayı 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul çalışmaları içinde kültür ve alışveriş merkezine dönüştürmeyi planlayan mal sahibi komplekste inşa edecekleri salon için ilk önce bizimle anlaşmaya çalışacaklarını taahhüt etti. Ancak şu anda İstanbul'un dört bir yanında harıl harıl salon arıyoruz. 2010 için planladığımız 'Yüzer Sahne' projesini hızlandırmaya çalışıyoruz" dedi.
Sinemadan tiyatroya
Taksim Sahnesi'nin kültür hayatına katılması 1920 yılına denk geliyor. 1920'de Majik Sineması olarak açılan sahne 60'lı yıllarda önce Yeni Taksim, sonra da Venüs adını aldı. Daha sonra adı Venüs Tiyatrosu olarak değiştirilen Venüs Sineması 1969 yılında açılan Kültür Sarayı'nın 1970'te 'Cadı Kazanı' adlı oyunun gösterimi sırasında yanması üzerine 1978-1979 sezonunda kurulan İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun sahne arayışı üzerine yeni bir misafire kavuştu. İDT, oyunlarını sahnelemek üzerine Venüs Sineması'nı kiraladı ve 1970-75 sezonunda bu sahneyi kullandı. Daha sonra tahliye edilen Venüs Sineması 1983'te Can Gürzap'ın müdürlüğü döneminde yeniden kiralandı ve Taksim Sahnesi adını aldı. Taksim Sahnesi 28 Ekim 1983'te Musahipzade Celal'in 'İstanbul Efendisi'yle açıldı.