Devlet Tiyatroları (DT) yeni sezonu 1 Ekim'de açıyor. DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, 'Günümüz şartlarına dikkat çeken, yaşananları sorgulayan ama esas olarak insanı temel alan oyunlar üzerinde durduk' diyor
Son dönemde yaşadığı maddi sıkıntılarla gündeme gelen ve perdelerini açamayacağı iddia edilen Devlet Tiyatroları (DT), 2007 - 2008 tiyatro sezonu repertuvarını açıkladı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün, 8 - 10 Ağustos tarihleri arasında Genel Müdür Lemi Bilgin başkanlığında Ankara'da düzenlediği Koordinasyon Kurulu çalışmaları sonucunda belirlenen repertuvarda, tiyatro sezonunun ilk turunda 54 oyun sahnelenmesi kararlaştırıldı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Lemi Bilgin, renkli bir repertuvar sunduklarını söylüyor:
"Günümüz şartlarına dikkat çeken, yaşananları sorgulayan ama esas olarak insanı temel alan oyunlar üzerinde durduk. Bizim bu yılkı felsefemiz: 'İnsan üzerine yatırım yapmazsanız hiçbir şeyi düzeltemezsiniz.'"
Bilgin, birçok bölge tiyatrosunda provaların başladığını ve perdelerin 1 Ekim'de açılacağını belirterek, bu yıl yeni yerli yazarlara, oyunlara ağırlık verdiklerine dikkat çekiyor. Fakat rgeçtiğimiz yıllarda DT'de sahnelenen oyunların tekrar repertuvarda yer aldığını da görüyoruz. Bilgin, bu durumu şöyle açıklıyor:
"Mesela Ankara DT'de sahnelenen bir oyunu, sonraki yıllarda İzmir ya da Erzurum repertuvarına alabiliriz. Bir de bazı oyunlar var ki 10 - 15 yıl önce sahnelenmiştir ve gelişen, değişen seyircilere tekrar sunulması gerekir. Zaten dünyanın her tarafında vardır bu. Ama aynı sahnede kısa aralıklarla oynadığımız oyunlar yok."
"Rebetiko" sahnede
Bu yıl, genç oyun yazarlarının elinden çıkan ve dünya prömiyeri yapacak olan yerli oyunlar da yer alıyor repertuvarda. Alper Pala'nın "Taksimetre", Berkun Oya'nın "İnsanın Başına Gelen Şeyler" ve Meltem Yıldırım'ın "Fesleğen Çıkmazı" bu oyunlar arasında yer alıyor. Mehmet Ergen'in British Council ile gerçekleştirdiği "Oyun Yaz" projesi sonucunda tiyatro yazınına kazandırılan eserler "Taksimetre" ve "Fesleğen Çıkmazı". Bir de Türkiye'de ilk kez oynanacak yabancı oyunlar var ki bunların içinden dünyaca ünlü Yunan yönetmen Costas Ferris'in müzikal başyapıtı "Rebetiko" öne çıkıyor. Ve büyük sürpriz, "Rebetiko"yu Ankara Çayyolu Sahnesi'nde Costas Ferris'in bizzat sahnelenmesi gündemde.
Bilgin, ünlü yönetmenle görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. DT'nin bir diğer yabancı konuğu olan John Burgess ise uzun yıllar National Theatre'da yönetmen ve dramaturg olarak çalıştı. Burgess, Ankara DT'de Shakespeare'in "Kısasa Kısas" adlı oyununu sahneleyecek.
Öte yandan Ankara'da Tatbikat Sahnesi olarak perde açan Devlet Tiyatrosu'nun ilk göz ağrısı Küçük Tiyatro'nun açılışının 60. yıldönümü kutlanıyor bu yıl. Bu nedenle Küçük Tiyatro'nun ilk oyunu olan "Köşebaşı" 60 yıl sonra tekrar sahnelenecek.
"Köşebaşı"nı, oyunun yazarı Ahmet Kutsi Tecer'in yönetmen kızı Leyla Tecer'in sahneye koyması planlanıyor. Yönetmenleri belli olan diğer oyunlar ise; "Bir Şehnaz Oyun" Şakir Gürzumar, "Çığ" Ayşe Emel Mesci, "Yıldız Yargılanması" Mehmet Ege, "Bir Halk Düşmanı" Nurçin Demir, "Bir Delinin Hatıra Defteri" Işıl Kasapoğlu, "Savaş İkinci Perdede Çıkacak" Yücel Erten.
Yıldönümleri için etkinlik
Bilgin, bu yıl Bursa ile İzmir DT'nin 50., Trabzon DT'nin 20., Konya, Sivas, Erzurum ve Van DT'nin 10. kuruluş yıldönümleri nedeniyle birtakım etkinlikler yapacaklarını vurguluyor:
"Şehri de ortak edebileceğimiz, yalnız tiyatroyla sınırlı olmayan buluşmalar düzenleyeceğiz. Programında özel tiyatroların, operaların, seminerlerin yer aldığı, bütün bir yıla yayılan etkinlikler gerçekleştireceğiz."
Artık DT'nin maddi sıkıntılarını biraz olsun aştığını da dile getiriyor Bilgin:
"Maliye Bakanlığı ile görüştüm. Ellerinden geldiği kadar yardımcı olacaklarını söylediler ve onlara güveniyorum. Tam anlamıyla 'sıkıntımızı aştık' diyemiyoruz ama artık parayı düşünmeden perdelerimizi en iyi şekilde açabilmek istiyoruz. Özellikle ekim ayından sonra gişe gelirlerimizin başlamasıyla rahat ederiz diye düşünüyorum."
Uşaklıgil'den Shakespeare'e
DT'nin yeni sezon oyunlarından bazıları: "Aşk-ı Memnu" (Halid Ziya Uşaklıgil), "Eskici Dükkânı" (Orhan Kemal), "Yıldız Yargılanması" (Orhan Asena), "Misafir" (Bilgesu Erenus), "Tek Kişilik Şehir" (Behiç Ak), "Bahar Noktası" (Shakespeare), "Ben Artist Olmak İstiyorum" (Neil Simon), "Bir Halk Düşmanı" (Henrik Ibsen), "1984" (George Orwell), "Kral Dairesi" (Toby Wilsher), "Kafkas Tebeşir Dairesi" (Bertolt Brecht).