Filmin başrolünde oynayan Görkem Yeltan daha önce de Mehmet Güreli'nin albümüne şarkı sözü yazmış.
Çok yönlü sanatçı Mehmet Güreli 58 yaşında ilk filmini çekiyor: Peyami Safa'dan uyarlanan 'Gölge'. Güreli, '15. filmini çeken biri gibi hissediyorum. Çok projem yarım kaldığı için farkında olmadan hazırlanmışım' diyor
Ve Mehmet Güreli, ilk uzun metrajlı filmini çekmek üzere, genç bir yönetmenin heyecanıyla 58 yaşında sete girdi. Peyami Safa'nın Server Bedi takma adıyla yazdığı 'femme fatale' bir kadının hikâyesini anlatan ünlü polisiye romanı 'Selma ve Gölgesi'ni sinemaya uyarlayan Güreli'den yıllardır çekeceği filmlerin hikâyesini dinleyen arkadaşları da çok mutlu şu sıralar. Geçen gün bir arkadaşı sete gelmiş, gördükleri karşısında gözleri dolmuş ve Güreli'ye sarılıp "İnanamıyorum, sonunda oldu" demiş. "Kolay değil, yaklaşık 30 yıldır benden film hikâyeleri dinlemekten bıkmışlardı. Sadece arkadaşlarım da değil, albümlerim, sergilerimle ilgili benimle konuşmaya gelen gazetecilere de çekeceğim filmlerimi anlatırdım" diyor Güreli. Çubuklu'da, ikinci köprünün tam altında Boğaz'a nazır eski bir konakta ziyaret ediyoruz Güreli'yi. "Gündüz gelseydiniz balık ikram ederdik" diyor, "Ekipten arkadaşlar balık tutuyordu burada." Güreli, başrolünde Görkem Yeltan, Kaan Çakır, Serkan Ercan ve Memet Ali Alabora'nın yer aldığı 'Gölge' adlı filmin çekimlerine bir hafta önce başlamış. Dört beş gün sonra İstanbul çekimlerini tamamlayacak. Ardından da iki üç gün Venedik'te çekim yapacak. 'Bu kadar kısa sürede nasıl oluyor?' diye soruyoruz Güreli'ye: "Bilmiyorum, oluyor. Hayat böyle. Bitirmek zorundasın ve bitiriyorsun. Hızlı iş yapan adamlar vardır, demek ki ben de onlardanmışım. Bu sette herkes hızlı, herkes zorunluluklarının bilincinde."
Teklif Alkım'dan Peyami Safa'nın bu çok beğenilen romanını sinemaya uyarlama fikri, Alkım Yayınları'nın patronlarından Başar Aslan'dan çıkmış. Alkım'ın danışma kurulunda olduğunu hatırlatan Güreli, "Alkım, Peyami Safa'nın yayın haklarını alınca Başar Aslan, bana, 'Böyle bir şey yapmak ister misin?' diye sordu. Oradan bu fikre giriştik. Senaryoyu Nilgün Öneş yazdı. Bir sürü proje düşünüyorsun hayatta, gerçekleşmiyor ama bu oldu. Senaryoyu Kültür Bakanlığı'na gönderdik, oradan para çıkınca birdenbire sette bulduk kendimizi. Sinemada belli bir meblağın altında filme başlanmıyor. Bakanlığın desteği sermayesi olmayan bizim gibi insanlar için muazzam bir para. Muazzam dediğim hareket imkanı sağlıyor" diyerek bakanlığın desteğine özellikle vurgu yapıyor.
'Gölge', daha önce 'İstanbul'a Yolculuk-Dünya Yazarlarının Gözüyle' (2006), 'Necdet Mahfi Ayral' (2003) ve 'Vapurlar' (1986) adlı üç belgesel çeken Mehmet Güreli'nin ilk uzun metrajlı filmi ama o kendini 15'inci filmini çeken bir yönetmen gibi hissediyor. Sebebini de şöyle açıklıyor: "Rahatlıktan değil, çok çalışmaktan. O kadar çok projem yarım kaldı ki farkında olmadan hazırlanmışım. Yıllarca para bulunamıyor, yarım kalıyor işiniz. 10 sene önce Ahmet Altan'ın 'Tehlikeli Masalları'na giriştik mesela, olmadı. İki sene bayağı uğraşmıştık. Dostlarım bilir ki ben kafa olarak hep filme hazırlanırım. Mesela bu filmde oynayan arkadaşlar 15 yıldır benim bu serüvenimi bilir, öğrencilik yıllarından beri. Bu sebeple ben onları oynatmaktan dolayı çok mutluyum. Onlardan başka bir şey düşünmedim. Görkem (Yeltan) mesela benim albümüme şarkı sözü yazar, ayrıca o masal yazar ben onu resimlerim. Onun amcası bende bas gitar çalar..."
Gerçekten de filmin oyuncuları Görkem Yeltan, Kaan Çakır, Serkan Ercan ve Memet Ali Alabora Güreli'nin dostları olmanın ötesinde konservatuvardan da arkadaşlar. Filmde esrarengiz kadın Selma'yı canlandıran Görkem Yeltan, "Biz bir çeteyiz ve bu seti işgal ettik" diyor gülerek ve devam ediyor: "Birlikte çok şey paylaşan yakın arkadaşlarız. Filmde de herkes birbirini iyi tanıyor ya da tanıyacak filmin içinde. Tanıdığımız insanlarla, yani arkadaşlarla o dönemin arkadaşlarını oynamak bizim için çok büyük bir oyunculuk aşaması."
Eski zaman insanları Selma'nın gösteriş meraklısı aşığı Nevzat rolünde izleyeceğimiz Kaan Çakır, 1940'lı yılların karakterlerine bürünmek için epey uğraşmış. O dönemdeki arkadaşlık ilişkilerinin farklılığına dikkat çeken Çakır, "Samimiyet ve mesafe. Kibar samimiyeti filmin tümüne yaymak için bayağı çalıştık. Dönemin konuşma biçimleri daha mesafeli ama daha direkt." diye konuşuyor. Selma'nın ateşinde kavrulan bir diğer âşık şair Halim rolündeki Serkan Ercan da "Birbirine kızıp bağırdıklarında bile bir saygı içerisinde yapıyorlar bunu" diye ekliyor. Görkem Yeltan, Gölge'yi bir su filmi olarak tanımlıyor: "Dönem filmi olmakla birlikte dönem öne çıkmıyor, sadece hikâyeye fon oluşturuyor. Bu bir su filmi. Dünyanın en güzel iki su şehrini İstanbul ve Venedik'i birleştiren bir film. Bu yüzden filmde çok etkili bir atmosfer olacak." Alper Kul, Ünal Silver, Hikmet körmükçü ve Zeynep Konan gibi isimlerin de rol aldığı 'Gölge'nin önümüzdeki nisanda gösterime girmesi planlanıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...