Birliğimiz Tiyatroların eylemli birlikteliğini savunur. iller arası turneler yapılması, ekonomik ve teknik desteğin oluşturulduğu, festivallerin ve eğitim çalışmlarının düzenlendiği bir birlik olarak kendini tanımlar.
Birliğimizin örgütlenme biçimi yerelden bölgeye, bölgeden ulusala biçimindedir. birliğimiz ulusal anlamda bir yönetim kurulundan ziyade, bölge örgütlenme sekreteryaları ve 6 ayda bir birliğin içinden ya da dışından seçilen tiyatro insanlarından birinin sözcü seçilmesi ile kendini kamuoyuna ifade eder.
Bir arada durmamızın temel sebeplerinden biri kamuoyunda yaşanan olaylara da duyarlılık göstermek ve baskılara estetiğin diliyle cevap vermektir. Birlik kendisini 3 ay da bir yayımlayacağı yayını ile ifade eder.
Birlik kendisine dahil olacak tiyatrolarda üretim zorunluluğu arar. Üretim zorunluluğundan kasıt, yalnızca bir oyunun sahneye konması değil birlik faaliyetlerine katılımdaki emektir.
Birlik her ay bir elektronik bülten yayınlayacaktır. bu bültende birliğin aylık bildirisi olacaktır. bildiri Tiyatro da uzun yıllar emek harcamış ve tiyatro camiasının saygınlığını kazanmış isimlere yazdırılacaktır.
Birlik kendisini internet ortamında geçici olarak tiyatrolarbirligi@gmail.com ve web sayfası olarak; http://tiyatrolarbirligi.googlepages.com ifade edecektir.
Birliğe ait tiyatrolar her ay kendi illerinde birlik adına en az bir etkinlik düzenlemek zorundadır.
Birlik üyeleri festival ve etkinliklerin dışında en az 6 ay'da bir birlik gündemli toplanırlar. her bölge örgütlenmesinin çalışma raporunu sunduğu toplantı deneyimlerin aktarılması olarak tanımlanır.
Birlik katılımcı tiyatroların gelişmesi için aylık bülteninde eğitim yazılarına yer verir. bunun için eğitim komisyonu olarak belirlediği bir kurul kurar ve bu kurul eğitim üstüne yazılan yazıların yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verir.
Birliğin Türkiye ve diğer ülkelerdeki birliklerle arasındaki ilişki yapıcı ve bir arada iş yapma kültürünü arttıran bir ilişki olarak kurgulanmıştır. bu anlamda tüm yerel örgütlenmelere ortak iş yapabilme çağrısı yapar. hali hazırda kendisini sürdüren ve üretim yapan birliklerin etkinliklerine katılır ve kendi etkinliklerinde diğer birliklerin içinde bulunan tiyatrolarla bulunmaktan mutuluk duyar.
Birlik kendisi biricik olarak ifadelendirmez. kurulu olan diğer birlikteliklerden farklı olan yanlrını olumsuzluk ve iş yapma kültürüne engel bir açıdan bakmaz. bu temel değerlerden biri olarak belirlenir. Türkiye Tiyatrolar Birliği her örgütlenmeyle ortak iş yapma kültürüne açıktır.
Birliğimizin 2008 yılı olarak önüne koyduğu festival illeri vardır. Birlik Tiyatroları Taksav'ın düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivaline katılımı önemser. aynı şekilde 2007 yılı sonunda 3.sü yapılacak Aydın Tiyatro Festivalini de destekler.
Amatör Tiyatrolar Birliği - Girişimi Kurucu üyeleri ile Birliğimizin kurucu üyeleri bir çoğu ortaktir. bu nedenle sonradan ortaya çıkacak sorulara şimdiden cevap vermek gerekirse Amatörlüğü bir gönüllülük olarak çok fazla önemseyen Birliğimiz İçerisinde Belediye ve Özel Tiyatroların da bulunması hasebiyle Amatör ismini kullanmamaktadır. ATB-G sürecinin getirdiği deneyimleri kazanım olarak gören birlikteliğimiz o süreçte Ürkmez, Yamanlar ve Sevgi yolunda düzenlenen şenlikleri sahiplenir.
Birliğimiz içindeki tiyatro topluluklarının girişimi ile düzenlenen 1. Türkiye Tiyatrolar Buluşması bu yılda yapılacaktır. Birlik 2008 yılında düzenleyeceği festival illerini Uşak-Eşme, İzmir-Balçova, İzmir-Mordoğan, Manisa, Mardin-Kızıltepe ve Aydın olarak belirlemiştir.
Bartında 14.sü düzenlenecek festivali Uluslararası bir boyuta taşımayı amaçlar.
Birliğimizin dönem sözcüsü ilerleyen günlerde belirlenerek kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Birliğimiz festivaller için de bir danışma kurulu belirleyecektir. bu danışma kurulunu belirlemedeki amaç önceki festival deneyimlerinden yararlanmak ve aynı zamanda kaliteli üretimleri seyirciyle buluşturmaktır.
Bu bildiri Tiyatrolar Birliğinin ön bildirisidir. 1 Aralık tarihindeki ilk bültende çıkış amaçları katılımcı kurumla ve eklenen maddeler kamuoyuna duyurulacaktır.
Türkiye Tiyatrolar Birliği 1 Aralık Cumartesi günü Bartın, Kızıltepe, Manisa, İstanbul, Ankara, İzmir'de kuruluşunu basına ve kamuoyuna deklare edecektir.
Basın açıklamasına katılım sağlamak için; Ankara - Emrah Koyuncu 0 505 561 23 29 İstanbul - Şenol Solum 0 505 227 30 48 İzmir - Canan Kaplan 0 535 470 45 64 Bartın - Zafer Gecegörür 0 532 513 53 93 Manisa - Nazım Sarıkaya 0 555 511 30 13 Kızıltepe - Uğur Güdük 0 505 923 38 55
Türkiye Tiyatrolar Birliği Kurucuları Karadeniz Tiyatrolar Birliği - girişimi Bartın Bölge Tiyatrosu Bartın Sanat Tiyatrosu Kızıltepe Belediye Tiyatrosu Mardin Etkin Sanat Merkezi Kızıltepe Tiyatro Kolektifi Balçova Belediye Tiyatrosu Adana Yenigün sahnesi Şırnak İdil Tiyatro Topluluğu Siirt Tiyatro Arin Diyarbakır Kültür Merkezi İzmir Yenikapı Tiyatrosu İzmir İletişim Sanat Tiyatrosu İzmir Başka Kültür Evi İzmir İda Sanat Tiyatro Topluluğu İzmir İnciraltı Yurtları Tiyatro Topluluğu Tiyatro Kaktüs (istanbul) İzmir Yamanlar Haci Bektaş Veli Derneği Tiyatro Topluluğu Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Ankara Üniversitesi Yeni Kapı Bilim-Kültür-sanat topluluğu Aydın Çine Yüksek okulu Yankı Tiyatro Topluluğu
Birlik metnine imza atmak isteyen ve bu oluşumun içinde kurucu olarak yer almak isteyen topluluklar 29 Kasım tarihine kadar bulundukları illerdeki arkadaşlardan ayrıntılı bilgi alabilirler.
Ayrıca bu bildiri ile tüm aydın, yazar, akademisyen ve tiyatro üeticilerini bu birliğe destek imzası atmaya çağırıyoruz. destekleyen kurum ve kişiler yapacağımız basın açıklmasında da duyurulacaktır. Destek mail ve İmzalarınız için tiyatrolarınbirligi@gmail.com adresini kullanabilirsiniz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...