BİR ÖNCÜ : S.GÜNAY AKARSU ( 1933-1982) (12/3/2007)
Kırkdokuz yaşında yaşama veda eden S. Günay AKARSU’ yu , aramızdan ayrılışının 25.nci yılında bir gazete sayfasının satırları arasında anmak bizim için üzüntü verici. Gönül isterdi ki onu bir kitapla veya bir amatör topluluğun sahnelediği görkemli bir işçi oyunu ile analım.
Tiyatro’yu “en genel anlamda dram sanatını da kapsayan şekilde, oyunculuk, sahneleme ve sahne tekniği sanatlarını olduğu kadar seyirci, sahne ve sahne yeri yapısını da tümüyle ve tek bir anlam içinde belirtmek üzere kullanılan terim. (Bu anlamda tiyatro, toplumsal bir kurum olarak sanat kolları içinde öbürlerinden ayrılır)” diye tarif ediyor, A.ÇALIŞLAR “Gerçekçi Tiyatro Sözlüğü” adlı kitabında.
S.Günay AKARSU tiyatronun “sahne üstü”, “sahne arkası” yanında tiyatro ile ilgili insan yetiştirme, seyirci oluşturma, varolan seyirciler arasında farklılıkların ve varolan insanların içinde “oyuncuları” bulup çıkarmada kısa ömründe çok büyük girişimlerde bulundu.
Ayrıca yayıncılık alanında da aylık (Tiyatro 70- OYUN) gibi dergiler, tiyatro oyun metinleri ( Sezuan’ın İyi İnsanı) gibi ilkleri Türkiye’ye kazandırdı.
Yukarıdaki tiyatro tanımı içinde yer alan tüm öğeleri S.Günay AKARSU İTÜ öğrenciliği yıllarında İTÜ tiyatrosunda daha sonra “GENÇ OYUNCULAR”la başlayan dönemde, bir süre sonrada İzmir ve İstanbul “MERHABA GÖSTERİ TOPLULUĞU” ile sürdürülen uygulamaları ile derin tutkuyla bağlandığı tiyatroyu mesleğinin değil yaşamının odağına koydu. Yeri geldiğinde sahne üstünde, yeri geldiğinde oyun yazarlığı-oyun yönetmenliği-eleştirmenlik- eğitmenlik çalışmalarını ciddiyetle ve zerafeti ile birleştirmeyi başararak sorunları çözmeye çalıştı.
İşçi sınıfının öncülüğüne inanan bir aydın olarak kendisini bugün de onurla anmamıza neden olan amatör tiyatrolara ve oyun eleştirmenliğine adadı. Amatör tiyatrolara verdiği kimlik ve onu taşıyışıyla kibar ama etkin kişiliğiyle önce tiyatro sanatının sonra tiyatro eleştirmenliğinin, dergi ve yayın yönetiminde başarılı yaşamını 30 Kasım 1982 de noktaladı.
S.Günay AKARSU aydınlanmanın gurur duyulacak sembol öncülerindendir. Onu bir kez daha anarken, yürüttüğü onurlu savaşımını ve mücadeleyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sevgi ve özlemle anıyoruz. MERHABA GÖSTERİ TOPLUĞU
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...