Kocaeli Şehir Tiyatrosu’ndan Yeni Oyun :Oyun Nasıl Oynanmalı (4/2/2008)
Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nun yeni oyunu “Oyun Nasıl Oynanmalı” 3 Nisan Perşembe günü saat 20.00 da seyirci karşısına çıkıyor…
“Oyun Nasıl Oynanmalı” konusu itibariyle bir yarışmayı ele alıyor, yarışmacılar oyunun içindeki oyunu verdikleri kararlarla yönlendiriyorlar ve böylece bir oyun nasıl oynanmalı sorgulanmış oluyor.Ayrıca gerek oyun içindeki oyunun konusu itibariyle gerekse de oyun içinde zaman zaman duyduğumuz repliklerle halk gücüne ve halkın nasıl uyutulduğuna dair kuvvetli ipuçları da veriyor. Oyun Nasıl Oynanmalı”
Ünlü olmaya çabalayan bir kızın öyküsü üzerine kurulu "Oyun Nasıl Oynanmalı"da bireyin toplum içindeki konumunu değiştirme macerası, noter huzurunda yapılan ödüllü bir yarışma anlatılır. Gecekondudan seçilen bir işçi ailesinin nasıl zengin olabileceği ortaya konmak istenmektedir. Öyküde işçi ailesinin kızının gecekondu dan ünlü olmaya yükselişi anlatılır. Bu öyküyü olumlu bir sonuca ulaştırabilecek burjuva kesiminden seçilen bir karı-koca sonuçta para ödülü kazanacaktır.
Oyunun yazarı Vasıf Öngören; 1938 Kütahya- Tavşanlı doğumlu, İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda oyunculuk ve reji çalışmaları yaptı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü'nü yarıda bırakarak Berlin'e gitti Felsefe Fakültesinin Tiyatro Bilimleri bölümüne yazıldı. Berliner Ensemble'da, Manfret Weckwerth'in reji çalışmalarına katıldı. Bu deneyimin de katkısıyla Vasıf Öngören, ileriki yıllarda Bertold Brecht'in birçok eserini Türkiye'de tiyatro sahnesine taşıyan isim oldu. Ülke çapında kendisine ün kazandıran “Asiye Nasıl Kurtulur” adlı oyununu ise 1966-68 yıllarında askerliğini yaparken yazdı.
Türkiye ve epik tiyatro denince çağrışım yapan isimlerden biri Vasıf Öngören’dir. ¨Oyun Nasıl Oynanmalı¨ gibi oyunlarda epik yönteme sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. 1970’li yıllarda görülen sloganist tiyatrolara karşı tiyatronun görevinin gerçeği söylemek olduğunu belirten yazar; sanatı bir öğreti olarak görmez. Estetik kaygısı ön planda bir bakış açısına sahiptir.
Oyunun yönetmeni Ömer Akgüllü; 1991 yılında Özel Kocaeli Lisesini, 2007 yılında St. Petersburg Tiyatro Akademisi Drama Fakültesi Tiyatro ve sinema Oyunculuğu, Yönetmenliği bölümünü bitirdi.Öğrenciliği sırasında oyuncu ve yönetmen olarak bir çok projede bulundu.
Oyunun Dekor ve Kostüm tasarımı Özlem Arıkan Serbez’e, Işık Tasarımı Cafer Yiğiter’e Dramaturgisi Gökçe Durat’a, Müzikler Ömer Kılıçarslan’a ve Koreografi Erdem Gürbüz’e ait. .
Oyunda rol alan sanatçılar ise ; Şafak Karali, Eylem Tanrıver, Esra Ronabar, Zeliha Çetinkaya, Nuri Karadeniz, Ufuk Aşar, Meltem Özsavaş, Burcu Güner, Ozan Şahin, Taylan Ertuğrul, Aytek Mete Elgün .
Nisan ayında; 3-4-5 Nisan ve 10-11-12 Nisan da sergilenecek olan oyun, yeni sezonda da sahnelenmeye devam edecek…
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...