Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri'ne tepkiler devam ediyor. Sahne Tasarımcıları Derneği de bu yıl Başar Sabuncu'ya verilen "Yılın Sahne Tasarımcısı" ödülüne tepki verdi.
"...Biz Türk Sahne Tasarımcılarının meslek örgütü olarak bu seçimin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü; ödül, adından da anlaşılacağı gibi en iyi ‘Sahne Tasarımı’na değil en iyi ‘Sahne Tasarımcısı’na verilmektedir. Dünyanın her yerinde bu tür ödüller o yılın prodüksiyonuna verilse bile arka planda her zaman belli bir perspektif vardır; o mesleğe ve sanata gönül vermiş kişilerin o güne dek biriken tüm emeklerini ve başarılarını alkışlamak ve gelecekte yapacağı işler için teşvik edici olmak."
Afife Ödülleri seçici kurulu bu yıl bir ilke imza atarak ‘En İyi Sahne Tasarımcısı’ ödülünü ‘Sahne Tasarımcısı’ olmayan bir yazar-yönetmene verdi.
Biz Türk Sahne Tasarımcılarının meslek örgütü olarak bu seçimin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü; ödül, adından da anlaşılacağı gibi en iyi ‘Sahne Tasarımı’na değil en iyi ‘Sahne Tasarımcısı’na verilmektedir. Dünyanın her yerinde bu tür ödüller o yılın prodüksiyonuna verilse bile arka planda her zaman belli bir perspektif vardır; o mesleğe ve sanata gönül vermiş kişilerin o güne dek biriken tüm emeklerini ve başarılarını alkışlamak ve gelecekte yapacağı işler için teşvik edici olmak. Nitekim Afife jürisi de özellikle son yıllarda tasarımcıları sıklıkla birden fazla işleri ile aday göstererek bu yönde bir hassasiyet göstermiştir. Sahne tasarımcısı olmayan bir insana verilen bir ödül bu anlamda nasıl bir işlev görecektir?
Afife ödülü bir marifet gösterme yarışması olmamalıdır. Sahne Tasarımcısı olmak başka bir şeydir, istisnai olarak sahne tasarımı yapmak başka bir şeydir. Yönetmen oyunun görsel, işitsel tüm ifade araçlarından ve estetik sunumundan sorumlu olduğu gibi elbette sahne tasarımını da düşünebilir, önerebilir, hatta tarif edebilir. Ama bu onu ‘Sahne Tasarımcısı’ yapmaz. Hele ödül alan tasarım ünlü bir ressamın çok bilinen bir tablosunun sahneye uygulanmasından ibaretse bu özel durumda yönetmenin aslında sadece ‘yönetmen olarak’ kendi görevini yapmış olduğunu öne sürebiliriz.
Tiyatro kolektif bir sanattır ve bizce özellikle Türkiye gibi sanata ve kültüre harcanan emeğin hiçbir zaman yeterince değerlendirilmediği ülkelerde bir tiyatro ödülünün amacı tek tek sanatçıları onurlandırmanın yanı sıra tiyatroya adanan tüm sanat dallarını ve meslekleri yılda bir kere de olsa anmak ve yüceltmek olmalıdır.
Bu nedenle bu mesleğe gönül verip öğrencilikten başlayarak tüm yaşamlarını adayan ve yıllarca her türlü mihnete göğüs gererek sürdüren üyelerimiz adına bu yılın ödülünü bir daha tekrarlanmayacak bir ‘yanlışlık’ olarak düşünmek istiyoruz.
Sahne Tasarımcıları Derneği
Yönetim Kurulu