ŞİMDİ TRAŞ ZAMANI!
TRAŞ: Attığını vuran bir oyun…
Biraz kışkırtıcı ve tuhaf, bütünüyle sivil, mizahın doğası gereği muhalif, yer yer amiyane, kesinlikle saçma, gülmekten yarılmayı amaçlamıyor ama gülümsemeye de açık. Birilerine ve bir şeylere dokunan farklı bir seyirlik…
Marjinal kimliği ile tanıdığımız, çantasında sanatın birden fazla dalını bir arada barındıran Sinan Dülger, tek kişilik oyunu Traş’ta mizaha politik ve muhalif bir açıdan yaklaşıyor. Görünür meselelerden çok arkada kalanları topa tutmayı amaçlayan Dülger, sahnede agresif olmaktan da kaçınmıyor. Dülger'in sahnesinde militarizm de alıyor nasibini, hak ihlalleri de. “Traş” temel meselelere yönelik, güldüren ama muhalefeti sulandırmayan; sahneden attığını vuran bir oyun.
Sinan Dülger’in tek kişilik oyunu “Traş” 11 Ekim Cumartesi günü Tiyatro Z’de seyircisiyle buluşacak. Tiyatro Z Beyoğlu’nda Hacı Mimi Mahallesi Dibek Sok. No: 17’de. Telefon: 0212 2491665.
Sinan Dülger Kimdir?
Sinan Dülger, alaylı bir oyuncu ve şair, bir parça mektepli bir ressam. İstanbul Üniversitesi felsefe öğreniminin ardından girdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Neşe Erdok atölyesinde resim eğitimi alan Dülger, yaklaşık on yıldır kendi tabiriyle "bilinç akışsal" resimler yapıyor.
Ortaköy Kültür Merkezi'nin kurucularından olan Dülger ayrıca Avam Tiyatro'nun sahibi ve yönetmeni olarak da sahneye bir çok oyun koydu.
Avam Tiyatro'nun sahneye koyduğu oyundan biri olan “Veda”da Atatürk'ün son 60 gününü anlatan Dülger, yatağa bağlı ve zaman zaman koma halinde olan bir Atatürk'ü anlattığı için sert tepkilere maruz kaldı. İşkenceyi konu alan “Sorgu” adlı oyunda ise gerçeğe çok yakın işkence sahneleriyle tiyatro dünyasında tartışma başlattı. Sıra dışı oyunlarıyla bilumum delinin bir araya toplandığı süper eğlenceli ve arızalı bir tiyatro grubu olarak anılmaya başlanan Avam Tiyatro bugüne kadar tek kuruş devlet yardımı almayan bir topluluk olarak da kayıtlara geçti.
Sanatta “etki”ye inanan Sinan Dülger’in “Traş” isimli tek kişilik gösterisinde amacı seyirciyi derinden “etki”lemek. Dülger etkiye çok açık biri olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Yaptığım işin insanlar üzerinde bir etkisi olmak zorunda! Herkes hep birlikte gülüyorsa zaten sorun yoktur. Ama çok uzlaşma mizahı yaralıyor. Benim gönlümden geçen daha kırıcı bir mizah."