“Vakit Tamam Beyler! T. S. Eliot'un “Katedralde Cinayet” isimli oyununun koro bölümleri ve “Çorak Ülke”, “Oyuk Adamlar” , “Marina” şiirlerinden yararlanılarak oluşturulmuş kısa bir metne dayanan, hareket odaklı bir çalışma. Tekst ve hareketin etkileşim/birleşim noktaları üzerine bir araştırma.
Savaşlar ve doğal felaketlerle, giderek benzeşen şehirler ve aynılaşan yaşam biçimleriyle bir tür kıyamet gibi yaşadığımız günümüz yaşamına gönderme yapan oyun, her şey yolundaymış gibi yaparak ve gündelik rutine sarılarak yok saymaya çalıştığımız korku ve dehşet duygusuna teslim olan çağımız insanını, kadınlar üzerinden anlatıyor.
Burası neresi, hangi ülke, dünyanın hangi bölgesi?
Savaşlar ve doğal felaketlerle; giderek benzeşen şehirler ve aynılaşan yaşam biçimleriyle ağır bir iniltiye dönüşen yerküre...
Sana korkuyu göstereceğim bir avuç tozda.
Kronikleşen dehşet duygusundan kurtulmak için gündelik hayatin rutinine kendini gömen insanlar…
İşte böyle kopar kıyamet
Gümbürtüyle değil iniltiyle.
Her şey yolundaymış gibi yaparak ve günlük rutine sarılarak yok saymaya çalıştığımız korku ve dehşet duygusu, bizi her gün biraz daha ele geçiriyorken, nereye, hangi geleceğe doğru yol alıyoruz? Korku içimize böyle yerleşmişken, kıyameti kutsal kitaplarda aramanın gereği var mı?
Vakit Tamam Beyler!
T.S. Eliot'un şiirlerinden…*
Tasarım ve Reji : Şule Ateş
Hareket Yönetimi : Tuğba Özkul
Işık Tasarımı : Yüksel Aymaz
Ses Tasarımı : Fatih Aydoğdu
Oyuncular : Banu Çiçek Barutçugil
: Pınar Bekaroğlu
: Dizem Kaftan
: Tülin Özen
: Tuğba Özkul
: Funda Şen
Suzuki Yöntemi Atölye Çalışması : Devrim Nas
Fotoğraflar : Eylem Ertürk
Reji Asistanı : Banu Çiçek Barutçugil
Işık ve Ses Kumanda : Özer Aslan
Süre : 55 dakika
* Çorak Ülke Dört Kuartet ve Başka Şiirler, Çeviren: Suphi Aytemur, Adam, 1990; Katedralde Cinayet, Çeviren: Turgut Akman, Binbirdirek, 1997.
Teşekkürler:
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü Performans Alanı; Bilgililer Derneği; Hareket Atölyesi-Nnacho; Aylin Kalem, Zeynep Günsür, Çağla Ormanlar; Mine Özerden; Ekmel Ertan; Emre Öziş; Candaş Şişman; Deniz Kader; Lokman Doğmuş, Erdir Zat, Haluk Arus.
www.cgsg-tr.org
www.bagimsiz-seyir.blogspot.com