MEDYANOZ MİZAH DERGİCİLİĞİ TARİHİMİZE IŞIK TUTACAK BİR YAZI DİZİSİ İLE YAYIN YAŞAMINA BAŞLADI
ilk bölüm yani 1839-1970 arası tamamen derlemelerle bir araya getirilmiş kısa bilgilerden oluşmaktadır. Derlemeden söz etmeme karşın çok fazla kaynak belirtmediğim eleştiri konusu yapılacaktır mutlaka. Kaynak belirtmeme nedenim aynı bilgilerin internet üzerinde onlarca sitede birden birebir yayınlanmış olmasındandır. Ve maalesef ilk kim bu bilgileri derlemiş, ilk kim yayınlamıştır belirsizdir. Bu bilgilerin yer aldığı kaynaklardan sadece bir tekini seçip kaynakmış gibi göstermek yanıltıcı olacak, belki de çalıntı yapana prim vermek olacaktı. Bu kadar yaygın bir dolaşıma sunulmuş bilgi demeti bir anlamda artık anonim olmaktadır. Bazı kaynaklarda farklı bilgilere de rastlandığı için pek çok taramanın, karşılaştırmanın neticesinde yazılar aktarılmıştır.
İkinci Bölüm 1970'li yıllardan 2000'li yıllara dek olan dönem gerek sıkı bir okur olarak, gerek bir mizah yazarı olarak, gerekse Gırgır bünyesinde bulunmuş biri olarak ve çağına ve yaşanan siyasal olaylara duyarlı, içinde olmuş bir insan olarak büyük oranda kendi gözlemlerime, yaşadıklarıma, hatırladıklarıma dayanmaktadır. Daha önce bazı forumlarda dile getirdiklerimin daha detaylı ve uzun bir yazımı, belgelendirilmesi olmuştur. Özellikle efsaneleşmiş Gırgır ve halen ilgi gören Leman gibi dergi örnekleri konusunda yeni kuşak oldukça meraklı ve ne yazık ki çok yakın bir geçmiş olmasına karşın sağlıksız bilgilerin ortada dolaşması üzüntü verici. Gırgır nasıl doğdu, nasıl politik ağırlıklı bir mizah dergisi oldu ve iktidarlarca nasıl susturulmaya çalışıldı? Gırgır'a kimler ihanet etti? Halen mizah dünyasında yer alan ve takip edilen hangi isimler kimlerle hangi çalışmalarda oldu. İlgiyle okunacak ve tartışılacak bir bölüm.
Üçüncü Bölüm Limon-Hıbır dergileri ağırlıklı ve Gırgır'ın ele geçirilmesiyle başlayan mizah dergileri iktidar ilişkileri konusunda son derece önemli bir bölüm oldu. Dönemin başbakanının getirttiği iş adamınca satın alınan dergilerin zaman içerisinde bağımsızlaşmaları Limon'un Leman, Hıbır'ın HBR olma öyküleri ve daha pek çok konuda dönemi gündeme taşıyacak. Ayrıca Leman'ın devamı sayabileceğimiz son 8-10 yıllık dönemde çıkan, çıkmaya çalışan ve bölünen, bölünenden bölünen dergiler yer alıyor.
Dördüncü Bölüm Mizah Dergiciliğimizde 1980'lerden başlayarak yaşanan dergi çokluğuna dikkat çekiyor ve bugünlere dek geliyor. Ayrıca mizah tarihimizde mutlaka altı çizilmesi gereken bazı başlıkları da içeriyor. Örneğin Milliyetçi-İslamcı Mizah Dergileri, Mizah Dergilerinden doğan Heavy Metal dergi akımları, Cinsel mizah dergisi salgını Kürtçe Mizah Dergisi denemeleri, İthal Mizahçı denemeleri, Mizah - Çizgi roman ilişkileri gibi oldukça ilginizi çekecek bölümler içeriyor.
Beşinci Bölüm Mizah Dergiciliğimiz üzerine kronolojik bilgiler içeriyor. Osmanlı'dan başlayarak ilk mizah dergimizden son mizah dergimize dek tüm mizah dergileri, dergilere getirilen yasaklar , mahkum olan yazar çizerler ve daha pek çok bilgiyi bu bölümde sıralı olarak bulabileceksiniz.
www.medyanoz.net