Tiyatro Oyunbaz, geçen yılın ses getiren oyunu Martı'dan sonra, bu yıl da bir İbsen başyapıtı olan “Peer Gynt”ü Kadıköy seyircisi ile buluşturuyor. Duru Tiyatro’nun sahnesine konuk olan Peer Gynt; 16 ve 17 Mayısta izlenebilir.
Birlikte üretmeyi, samimi ve iyi tiyatro yapmayı hedefleyerek 2006 yılında kurulan Oyunbaz, ikinci oyunu "Peer Gynt"ü Kadıköy izleyicisi ile buluşturmaya hazırlanıyor.
Oyun, iki perde, bir ömür…
Kendi olma takıntısıyla donanmış, kendini gerçekleştirmek için gereken her şeyi sadece "kendi"nde arayan bir insanın, son nefesinde hayatı bir ‘tiyatro oyunu’ gibi gözlerinin önünden geçseydi ne izlerdi acaba?
PEER : Bir tek şey soracağım. Ne demek bu "kendin olmak"? DÖKMECİ : Ne komik çıktı senin ağzından bu soru. PEER : Hadi uzatma, sen bana cevap ver. DÖKMECİ : Kendin olmak demek kendini imha etmek demektir. Anladın mı? Anlamadın.
Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği, Seniha Bedri Göknil-Zehra İpşiroğlu ve Mehmet Ergen’in çevirilerinden derlenen Peer Gynt, 16, 17 Mayıs’ta Duru Tiyatro’da, 23 Mayıs’ta Çevre Tiyatrosu’nda ve 27 Mayıs’ta Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu’nda seyredilebilir.
PEER GYNT (Per Günt) Gösterimleri:
16 Mayıs 2009 Cumartesi / 20:30 17 Mayıs 2009 Pazar / 16:00 Duru Tiyatro Caferağa Mah. Dr. Esat Işık Cad. No:84 Moda – Kadıköy
23 Mayıs 2009 Cumartesi / 20:00 Çevre Tiyatrosu Kocamustafapaşa
27 Mayıs 2009 Çarşamba / 20:30 Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu Tiyatro Salonu
Çevre Tiyatrosu 0212 585 59 35 http://www.semaverkumpanya.com/iletisim.aspx
OYUNBAZ Üzerine Ticari kaygıdan uzak, söyleyecek sözü olan, tiyatroya gönüllü insanların çabaları ve emeğiyle yaşayan bir grup olmaya çalışan Oyunbaz, ilk yapım olarak Anton Çehov başyapıtı ‘Martı’yı seçti. 2007-2008 tiyatro sezonunda sergilenen oyun, tiyatro çevresinden ve seyircilerden büyük ilgi gördü. 2008 Vasıf Öngören Özel Ödülü'ne değer görülen oyun, İstanbul içinde farklı sahnelerde seyircisiyle buluştu. Ulusal basın tarafından da ilgiyle karşılanan ‘Martı’ birçok olumlu eleştiri aldı.
Türkiye’de tiyatro sanatını yaşatmanın zorluğunun farkında olan topluluk, uzun vadede kendi sahne dilini yaratmayı ve repertuara alınan oyunları ‘Oyunbaz’ yorumuyla sahnelemeyi hedeflemektedir. Bu bakış açısıyla Dünya Tiyatro Tarihinin bir başka başyapıtı olan Henrik İbsen’in ‘Peer Gynt’ eserini Nisan 2009’da seyirciyle buluşturan Oyunbaz, yine klasik bir metni kendi özgün yorumuyla sahneye taşımıştır. Tiyatro’nun salt bir heves ya da elit bir sanat olmadığının bilinciyle, tiyatroyu bir ifade ve var oluş şekli olarak benimsemiş olan Oyunbaz, repertuarına aldığı klasik oyunlara getirdiği güncel yorumlarla tiyatronun, yaşamsal ve politik tavrını kendi yorumuyla seyirciyle paylaşmayı hedefler. Bugün tiyatronun ne yazar, ne oyuncu, ne yönetmen, hepsinin ötesinde bir ekip işi olduğunun bilinciyle ve kolektif üretime inanan yapısıyla Oyunbaz, dramaturgiden oyunculuğa, ışıktan müziğe, dekordan makyaja, rejiden sahne işçiliğine, üretimin her alanında yer alma düşüncesini üretim biçiminin bir parçası olarak benimsemiştir. Türk Tiyatrosuna uzun soluklu ve yenilikçi bir bakış açısı getirmeye çalışan topluluk edindiği deneyimlerle ve Tiyatro Sanatı’na olan katıksız inancıyla yoluna devam etmektedir.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...