Tiyatro Maan'dan Görme Engelliler İçin Tiyatro! (6/13/2009)
Süzer Sanat Merkezi içerisinde yer alan Tiyatro Maan, Altı Nokta Körler Derneği işbirliğiyle “Fikriye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” oyununu Görme engelli tiyatroseverlerle buluşturuyor. Performans yenilikçi tiyatro anlayışının genç markası Tiyatro Maan, “Fikriye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” adlı oyunuyla Türkiye’de ilk defa görme engelli seyircilere özel bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.
Süzer Plaza’nın giriş katında bulunan Süzer Sanat Merkezi, sanatseverleri birbirinden dikkat çekici etkinliklerle buluşturmaya devam ediyor. Oyunlarını Süzer Sanat Merkezi içindeki Performans Sahnesi’nde sergileyen Tiyatro Maan sanatçıların, hayallerini sınırlamadan ve sınırlandırtmadan projelerini gerçekleştirdikleri alternatif sahne anlayışıyla farklı çalışmalara imza atıyor. 2006 yılından beri Türkiye’de sergilenen “Fikriye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” adlı eseri Altı Nokta Körler Derneği işbirliğiyle görme engelli seyirciler için yeniden tasarlanmış bir şekilde seyircileriyle buluşturuyor.
“Fikriye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim”, milli mücadelenin en kritik dönemlerinin yaşandığı günlerde, Mustafa Kemal’e aşık iki kadının hikayesini anlatıyor. Oyun, Dilruba Saatçi’nin tek kişilik görkemli performansıyla 8. Lions Tiyatro Ödülleri’nde “Tek Kişilik Prodüksiyon” ödülüne layık görülmüştü. 8. Lions Tiyatro Ödülleri kapsamında “Tek Kişilik Prodüksiyon” ödül kategorisi bulunmamasına karşın, oyunun başarısı nedeniyle özel olarak böyle bir kategori açılmıştı. Çağımıza uygun, modern bir sunumla kurgulanan oyuna; epik ve dramatik anlatım, şarkı, dans ve müzik eşlik ediyor.
İnsan olgusunun duymak, görmek, koklamak, tad almak ve hissetmekten ibaret olmadığını fark ettirmeyi amaçlayan performans gösterisi görme engelliler ile gören insanları sosyal bir faaliyet kapsamında bir araya getirerek gören insanların duyarlılığını arttırmayı hedefliyor. Tiyatronun kurucularından ve oyunun süpervizörlüğünü üstlenen Murat Aygen ise proje hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getiriyor: “Bir toplumun içerisinde yaşayan her kişi ve birey o toplumun sunduğu her türlü paylaşımı izleme ve takip edebilme hakkına sahiptir. Sunulan ve paylaşılmak istenen her türlü çalışma bu duyarlılık ve sorumlulukla hayat bulmalıdır.”
Proje kapsamında, oyun başlamadan önce seyircilerin dekora dokunabilmeleri sağlanarak seyircilere dekorla ilgili bilgilendirme yapılacak, sessiz oynanan sahnelerde oyuncunun ne yaptığı seyirciye dış sesle anlatılacaktır. Oyuncu, oynanan karakterin nerede olduğunu belirtmek için sesli anlatımda bulunacaktır. Ayrıca görme engelli olmayan seyircilere kapıda göz bantları dağıtılarak, istedikleri an gözlerini kapatabilmeleriyle bu farklı tecrübeyi yaşamaları için imkan sağlanacaktır. Oyunun biletleri Tiyatro Maan gişesinden ve Biletix adresinden alınabiliyor. Tiyatro Maan’ın sahnelediği oyunlara ilişkin ayrıntılı bilgi 0212 245 25 06 numaralı telefondan ve internet üzerinde www.tiyatromaan.com adresinden edinilebilir.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...