MEZOPOTAMYA DANS: İBŞT Genç Günler kapsamında orijinal olduğu söylenerek gösterilen MEM U ZİN Dans Tiyatrosu bir tekrardır! (6/14/2009)
2004 yılında Mezopotamya Kültür Merkezi çatısı altında, MEZOPOTAMYA DANS adına yönetmenliğini yaptığım ve özgün fikri bana ait olan Mem û Zîn dans tiyatrosu projesini seyretmiş olan izleyicilerimizin; 2009 yılında Arda Alpkıray'ın, Genç Günler kapsamında sahneye koyduğu, aynı adı taşıyan projeyi izleyip, bizi haberdar etmeleriyle bir süreç başlamıştır.
Mezopotamya Dans yöneticileri ile birlikte, İstanbul şehir tiyatroları genel sanat yönetmenliğine ihbarda bulunulmuştur. Projemizin video kayıtları kendilerine sunulmuştur.
Ehmedê Xanî'nin destan olarak kaleme aldığı Mem û Zîn, ilk olarak yönetmenliğini Ümit Elçi'nin yaptığı sinema filmi ile seyirciyle buluşmuştur. Sonra Cuma Boynukara'nın tiyatro oyunu ve 2004 te sadece Ehmedê Xanî' nin eserinden şiirlerle oluşturduğum dans tiyatrosu, bu eserle ilgili yapılan özgün çalışmalardır.
Bize verilen kayıtları izledikten sonra sahnelerin değerlendiriliş biçimi, koreografi, estetik ve kanava'nın şahsıma ait olduğu ve çoğu sahnenin kopya olduğu anlaşılmıştır. Bizim projemizde banttan yayınlanan Kürtçe şiirler bu projede Türkçe çevirisi ile oyuncularla aktarılmaktadır. Oyuncuların dialog kurduğu bölümler ise Ümit Elçi' nin senaryosundan alınmıştır. Ümit Elçi ile irtibata geçilip hiçbir şekilde izin alınmadığı anlaşılmıştır. Müzikler ise Nail Yurtsever'in yaratımı olarak MESAM'a kayıtlı olan 2004 yılında bizim projemiz için yapılan müziklerle aynıdır ve yine izin alınmamıştır. Giriş ve final kısmında Ümit Elçi nin filmi için Mazlum Çimen' in yaptığı müzik kullanılmaktadır. İşin en şaşırtıcı boyutu ise 2004 te broşüre yazdığım yazının bölümlerinin alınıp genç günler broşürüne verilmiş olmasıdır. Vardığımız sonuç: Bu projede ki estetiğin, koreografinin (Koreografi; Mezopotamya Dans ve benim ortak ürünümdür),örgünün ve fikrin benim projemden alındığı, dialogların Ümit Elçi nin senaryosundan alındığı bir TEKRAR dır.
Dileğimiz bir daha böyle çirkin durumların yaşanmamasıdır. Arda Alpkıray'ın yaptığı bu çirkin eylemin affedilmez birşey olduğunu düşünmekteyiz. Arda Alpkıray'ın hevesini kırmamak adına yaptığını hırsızlık olarak nitelemeyip, yaşanan bu durumu şöyle açıklayabiliriz.
Söz edilen projeyi bu hale getirmek için bir yılımızı verdiğimiz,kürtçe olduğu için ancak lokal yerlere sunabildiğimiz ve 2005 te ikinci sezon gösterilerimiz için sonradan aramıza katılmış olan Arda Alpkıray'ın bir projenin oluşum şeklini bilmediğinden, Mem û Zîn destanını okuyan herkesin aklına aynı imgelerin ve estetiğin gelebilleceğini sandığından, kısacası cehaletten ileri gelmiştir. 2009 Mem û Zîn Destanı dans tiyatrosu versiyonunda dans eden ve durumun böyle olduğunu bilmeden, canla başla çalışan sanatçı arkadaşlarımızdan Arda Alpkıray adına özür dileriz. Bu topraklarda nice özgün ve güzel yaratımların kopyası olmaması ve sanatçıların haklarını korumak adına konuyla ilgili adli süreç başlatılacaktır.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...