Sanat örgütleri dün başlayan 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları öncesi Beyoğlu’ndaki 2010 AKB Ajansı önünde, yaşanan kültüre dönüşümü protesto ettiler.
Kültür Sanat-Sen, İstanbul Kültür Platformu, Özerk Sanat Konseyi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve UPSD temsilcileri ve sanatseverler dün öğle saatlerinde, Beyoğlu Atlas Pasajı girişinde bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı katılımcılar adına Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya okudu.
Açıklamada, Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılma kararıyla başlayan süreç değerlendirilerek, sanat örgütlerinin mücadelesi sonucu bu eşsiz kültür varlığının kurtarıldığı hatırlatıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinin beklenen kent ve kültür buluşmalarını sağlamayacağı vurgulanırken, hiçbir uygulamanın İstanbul’u bir kültür başkenti yapma yolunda sağlıklı bir şekilde yürütülmediği de ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılarak yerine kongre merkezi ve toplantı salonları ağırlıklı olan ve sanatsal mekanları göz ardı edilen bir bina yapıldığı, bu konuda mücadele eden sanat örgütlerine karşı da çirkin bir basın kampanyası yürütüldüğüne değinildi. Açıklama, İstanbul halkını AKM’nin restorasyon sürecini birlikte izlemeye davet etmesiyle son buldu.
Açıklamanın ardından söz alan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, AKB Ajansı’nın kent kültürünün talan edilmesine izin veren uygulamalara imza attığını söyleyerek, özellikle bugün 2010 Avrupa Kültür Başkenti açılış kutlamalarının, pop şarkıcılarının konserleri ve ateş gösterileri içermesinin de içler acısı olduğunu belirtti.
Muhsin Ertuğrul kimliğini kaybetti Sorularımızı yanıtlayan TOMEB temsilcisi Orhan Kurtuldu, AKM üzerinde elde edilen kazanımın Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde aynı sonucu vermediğini, ancak bu konuda yeni bir sürece de girildiğini söyledi. Sanat örgütlerinin yıkılmaması için verdiği mücadelenin gerekçeleri konusunda haklı çıktıklarını belirten Kurtuldu, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yerinde bugün çok farklı bir yapının olduğunu, sahibinin el değiştirdiğini, “modern bina” adı altında yapılan yeni kompleksin sadece kongre ve diğer ticari faaliyetlere hizmet verebilecek nitelikte olduğunu söyledi. Kurtuldu, “Modernite nedir? Lüks dekor malzemelerinin kullanılması mıdır? Tiyatro ve sanat etkinliklerine uygun olup olmadığı bilinmeyen ışık ve ses sistemlerinin kullanılması mıdır? Bu binanın inşası sırasında hangi sanat kriterleri esas alınmıştır?” sorularını yönelterek, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın böyle bir binayı yaptığı için halktan özür dilemesi gerektiğini söyledi.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...