Somut Olmayan Kültürel Miras - Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni (1/22/2010)
UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim,Bilim ve Kültür Kurumu ) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü' nün Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamında Yaşayan İnsan Hazineleri ödül töreni 14 Ocak 2010 'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Marmara Salonu'nda yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mehmet Evkuran konuşmasında Türk Ulusal Envanterini oluşturma çalışmalarında en az on yıldır usta olarak çalışan,sanatına usta-çırak ilişkişi ile başlayıp kendiside çıraklar yetiştiren, yapıtlarında,bilgi ve becerisinde üstünlük sahibi,yenilikler getirmiş,enderlik sağlamış,yaptığı işe kendini adamış,geliştirmişlik ve taşıyıcılık özelliği bulunan gibi ölçütlerle tespitler yapıldığını belirtti.2008 Yılında seçilen bu yedi isme ödüllerin verileceğini ama bu miras konusunda envanter araştırmalarının ve tekliflerin devam ettiğini de ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz'da UNESCO' nun 2003 de bu sözleşmeyi kabul ettiğini,Türkiye' nin 2006 yılında bu sözleşmeye imza attığını ve Türkiye Envanter Araştırmalarının başladığını anlattı.Envanterin,önerilerin değerlendirilmeye devam ettiğini ve yenilerin ekleneceğini belirtti.
Şu an bu listede Türkiye'yi temsilen 'Meddahlık', '”Mevlevilik ve Sema Töreni”, “Karagöz” ve “Aşıklık Geleneği “bulunduğunu ve yedi ülkeyle ortak hazırlanan “Nevruz”konusu çoklu dosya olarak yer aldığını ekledikten sonra son olarak liste çalışmaları kapsamında 2010 yılı için “Semah”, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali”, “Geleneksel Tören Yemeği Keşkek” ve “Göz veya Nazar Boncuğu” temalı dosyaların UNESCO'ya sunulduğunu aktardı. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Modern Folk Topluluğu bir konser verdi.
Sanatçılara ait kısa belgesel gösterimleriyle birlikte ödüller dağıtıldı.Beş ana dalda verilen ödüllerde karagöz ve kukla tiyatrosu alanında Tacettin Diker,Orhan Kurt,Metin Özlen;çini sanatında Sıtkı Olçar;keçe sanatında Mehmet Girgiç;aşıklık geleneği dalında Şeref Taşlıova;çam düdüğü dalında Hayri Dev ödül aldı.
Yerel sözlü tarih ve kültürel mirasların tanıtılması,bu bilincin aşılanıp gelecek kuşaklara bu sanat ve zanaatlerin ulaşması için kimbilir sizlerde bu çalışmalara katılabilir,önerilerde bulunabilirsiniz.Zamana rağmen ayakta kalan ya da kalmak için çalışan ,çeşitli sebeplerle belki son ustaların çalıştığı diğer dallar içinde çalışmak, bu değerlerimize sahip çıkmak ve korumak hepimizin borcudur.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...