Mersin’de faaliyet gösteren Anadolu Oyuncuları “Yobaz”ı 3 Mart’ta Mersin Kültür Merkezi’nde sahneleyecek. Oyunla ilgili detay bilgi için başlığa tıklayınız.
YOBAZ
Müzikli-danslı komedi
Yazan : Jean Baptiste Paguelin MOLİERE
Uyarlayan : Metin BALAY(AST)
Yöneten :Mehmet Tekkanat(A. E. Sahnesi)
Müzik : Kemal GÜNÜÇ(AST)
Koreografi: Serbülent Biçer (M.D.O.B)
Dekor : Ali Mansuroğlu
Kostüm : Nazlı Canan Kilisli
Işık-Efekt : Erkan Uzdur
İlk gösterim: 03 mart 2007
Mersin Kültür Merkesi
OYUNCULAR
Dudu : Nazlı Canan Kilisli
Nuriddin : Ali Mansuroğlu
Mümin : Gökhan Doğan
Emel : Burçin Demir
Cenk : Turgut Ermercimek
Meryem : Güneş Çam
Vedat : Alp Cevat Bozbıyık
Kamuran : Ali Rıza Özkan
Payende : Selma Köse
Dansçılar: Betül Özkan-Erkan Uzdur- Fatma Sinem Kilisli
ANADOLU OYUNCULARI HAKKINDA
2002 yılında Ali Mansuroğlu tarafından kurulan Anadolu Oyuncuları; Mersin’in en önemli “amatör” tiyatrosudur. Repertuarlarını ağırlıklı olarak toplumsal-gerçekçi oyunlardan oluştururlar. Bütün oyuncuları tiyatroya amatör bir ruhla bağlıdır. Oyuncular arasında; hemşire, teknisyen, öğrenci, ev hanımı, emekli, tezgahtar gibi her kesimden insanlar vardır.
Bir tek Oyunlarının yönetimini “profesyonel” tiyatroculara bırakırlar.
Son üç oyunlarını Mersin Şehir Tiyatrosu ve Altan Erkekli sahnesi Kurucu-oyuncu-yönetmeni Mehmet Tekkanat yönetmektedir.
Yobaz adlı oyunun müziklerini Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan Kemal Günüç, Dans koreograflarını Mersin Devlet Opera-Balesi’nden Serbülent Biçer gerçekleştirmiştir.
Oyunun Konusu
Yüzyıllardır anlatıla anlatıla bitmeyen bir öyküdür; “yobazlık” ve “yalancı sofuluk”. Eski destanlardan, çağdaş masallara; oyunlardan romanlara hep karşımıza çıkar. Din tüccarlığı yaparak kişisel menfaat sağlayanlar, dini kendi yozluklarına maske yapanlar, halkın duygularını kendileri için kârlı yatırımlara dönüştürenler bugün de dünyanın her yerinde fazlasıyla boy göstermiyor mu? Ve ne yazık, yasaklar ve tabular da....... …
Oyunun konusunu kısaca hatırlarsak, varlıklı ve iyi yürekli bir insan olan Mümin, ibadet için gittiği camide rastladığı ve samimiyetle kendisini Allah’a adayan biri sandığı Nuriddin’i evine alır. Gözünün önünde cereyan eden tüm yozluklarına karşın, onun gerçek yüzünü görmek istemez ve ona tüm malvarlığını bağışlar. Hatta, kızını da onunla evlendirmeye karar verir. Mal ve şehvet düşkünü bir üçkağıtçı olan Nuriddin’in gözü ise Mümin’in karısındadır. Evin hizmetçisi Dudu’nun ve tüm aile bireylerinin uyarılarına kulaklarını tıkayan Mümin; tüm parasını ve malvarlığını Nuriddin’in emrine vermiştir. Dudu’nun önderliğinde kurulan tezgah ile Nuriddin’in gerçek yüzü ortaya çıkar, ancak tüm mallar ve paralar Nuriddin’in elindedir artık.
Bakalım dürüst ve saf insanlar; yüzyılların tehlikesi “yobazlık ve sahte din simsarlarıyla” başa çıkabilecek mi?
Bu sorunun yanıtını oyunu izleyen seyirci verecek!
Anadolu Oyuncuları
İrtibat:Mersin Altan Erkekli Sahnesi Tel:(0324) 329 28 24
e-mail:baycet@gmail.com