2006 yılında sadece İstanbul'da 600 kadın, şiddet ve tecavüz mağduru olduğu gerekçesiyle İl İnsan Hakları Kurulu'na başvurdu.
2000 - 2005 yılları arasında kayda geçen 1091 töre ve namus cinayetinde 480 kız ve kadın öldürüldü. BM Nüfus Fonu'nun tahminlerine göre, dünyada her yıl 5 binden fazla kadın namus cinayetine kurban gidiyor.
Şiddetin Gerçek Yüzü; 3. SAYFADAN KADIN HİKAYELERİ
Kadına Şiddet Tüm Gerçekliğiyle 3. Sayfadan Hikayelerle Sahneye Taşındı
'3. Sayfadan Kadın Hikayeleri' adlı oyun ile kadına şiddeti farklı bir yorumla ele alan Düşevi Oyuncuları, gazetelerin üçüncü sayfasından esinledikleri Töre, Laz Kızı, Ana, Mahur Beste, Mahkum Kadın ve Gerdek adlı altı ayrı hikayeyi yeni gerçekçi (new realism) bir üslupla sahneleyerek seyirciyi sarsmayı başarıyor.
Düşevi Oyuncuları'nın 'Türkiye'de Kadına Şiddet' konusuna getirdikleri farklı yorumlarıyla sahneledikleri, içeriğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de oldukça uygun olan '3. Sayfadan Kadın Hikayeleri', 7 Mart'ta Akatlar Kültür Merkezi'nde ve 8 Mart'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyirciyle ücretsiz olarak buluşuyor.
3. Sayfadan Kadın Hikayeleri, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden esinlenilerek sekiz yazar tarafından kaleme alındı. Şimdiye kadar sahnelenmiş kadın sorunlarını ele alan oyunlardan çok daha farklı bir anlatım tekniği ve kurgusu olan kadın hikayeleri, yeni gerçekçi bir anlatımla, olanı olduğu gibi vermeyi amaçlıyor. Sahnelerin oldukça vurucu, tüm gerçekliğiyle ortaya konulduğu oyun duygu ve gerçekliği ön planda tutarak seyirciyi sarsmayı başarıyor.
Kadının toplum içerisinde uğradığı şiddete dair, erkeğin duruşu ve kimin gerçek özne olduğu üzerine söyleyecek çok şeyi olan oyun kadının içindeki isyanı “Eğer biri ağlıyorsa sakın akıllıca laflar etmeye kalkmayın. Elinizden geliyorsa Dünyayı değiştirin. Yok, buna gücünüz yetmiyorsa susun! Ve 3. sayfada bir hikâye olmak için bekleyin.” cümleleriyle dile getiriyor.
Bu gerçeklikle yüzleşmek istiyorsanız oyunu 07 Mart 2007'de Akatlar Kültür Merkezi'nde 20.30'da Beşiktaş Belediyesinin organizasyonu ile ücretsiz, ayrıca 08 Mart 2007'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde saat 20.00'da Kadıköy Belediyesi organizasyonu ile ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.
“Tanrı erkeklere yaşanan günü verdi, kadınlara ise geçmişi ve geleceği, geçmişi hesap versinler, geleceği ise beklesinler diye.” Editöre Not: Samsun Düşevi Oyuncuları bu projede, çeşitli sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak; varoşlarda yaşayan ve hayatında hiç tiyatro seyretmemiş kadınlarla çağdaş kentli kadınları buluşturarak, etkileşime girebilecekleri bir platform oluşturmayı hedeflemektedir. Mart 2006 tarihinden itibaren gösterime giren oyunun 5 bin izleyicisi arasında 800 kadın bu proje kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile oyunu ücretsiz olarak izlemiştir.
Düşevi Oyuncuları
Samsun Düşevi Oyuncuları 1998 yılında kurulan ve kurulduğu yıldan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının profesyonel proje yardımı almaya hak kazanan tiyatrolardan birisi olup TİYAP(Tiyatro Yapımcıları Derneği) ve ASSİTEJ(Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) üyesidir.
Repertuar Tiyatrosu özellikleri ile hizmet vermeye çalışan Tiyatro her sezon en az İki büyük, bir çocuk oyunu ile seyirci karşısına çıkmaktadır. Yerleşik oyun düzeni dışında da Tiyatro sezon içerisinde yaklaşık yirmi turne gerçekleştirmektedir.
2005 yılında ETOS Uluslararası Tiyatro Festivaline katılan Samsun Düşevi Oyuncuları artık yurtiçi ve yurtdışındaki festivallere katılmayı hedeflemektedir. Tiyatro olmanın en büyük zorluklarından birisi olan yetişmiş oyuncu sorununu da kendi içinde gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri ile aşan Samsun Düşevi Oyuncuları Anadolu Tiyatrosu olma özelliğinin ötesine çıkarak İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa gibi Büyükşehirlere düzenlemiş olduğu turnelerle de varlığını tescillemiştir.
Yazarlar-Ferda Kaynar, Hanife Küçükler, Ergül Atmaca, Bülent Sönmez, Mustafa Can, Metin Piyale, Bülent Göksal, Cem Kaynar
Yönetmen- Cem Kaynar
Yönetmen Yrd.- Metin Piyale
Dekor-Işık Tasarım- Ersoy Çelikpazu
Kostüm Tasarım-Hayriye Yanar
Efekt-Muammer Aydoğan
Müzik Düzenleme- Bülent Sönmez
Müzik Danışmanı- Sabri Karataş
Danışman Psikolog- Saime Çağlı
Görsel Danışman-Mustafa Can
Hukuk Danışmanı-Av. Melike Taslak
Sahne Amiri-Ceyhun Ardal
Sahne Teknisyeni-Kürşat Karaman
Solist- Göknur Uçan
Alaturka Sazlar-Volkan Sağlam,Onur Sağlam,Özgür Ersöztürk. Oyuncular - Ferda Kaynar, Yekta Keçeli(Cem Kaynar), Kadir Arslan, Didem Mavituna. Detaylı bilgi İçin:
Güniz Acar
guniz@mcreklam.com
0212 256 45 25