Inner Wheel International Üyeleri KIZ DOĞDU'yu Sahneliyor (4/22/2012)
Dünyanın en büyük gönüllü hizmet kuruluşu sayılan ve 103 ülkede 100 binin üzerinde üyesi bulunan; kadınların ve çocukların eğitimi, sağlığı, insan hakları gibi konuları ana tema olarak belirleyen Inner Wheel International’ın Türkiye’deki Dolmabahçe Kulübü, Spina Bfida (doğuşta ayrık omurga) hastalığını önlemek amaçlı olarak tiyatro eseri sahneleyerek bağış toplamayı sürdürüyor.
İki yıl önce Tülin Tankut’un “Kız Doğdu” başlıklı eserini Yeşim Alıç’ın rejisi ve Arda Aydoğan’ın süpervizörlüğünde sahneye koyan ve edinilen gelirle Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konu ile ilgili bir poliklinik açmayı başaran Inner Wheel International Dolmabahçe Kulübü üyeleri, başkanları Şeyda Campaner önderliğinde polikliniği büyütmek için aynı oyunu bu kere yeni bir mizansen anlayışıyla sahnelemeye hazırlanıyor.
Sahne ve kostüm tasarımları Meri Simyonidis imzasını taşıyan ve Yunanlı rejisör Sava Melopoulos’un yönettiği “Kız Doğdu”, 27 Nisan Cuma günü saat 20.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. “Sadece kadın olmaktan doğan sorunların, kadınların yaşantılarında yarattığı olumsuz etkileri, eğlenceli bir biçem içinde anlatan oyunda, Kulüp üyelerinden Bihin Faralyalı, Necla Gürani, Ayşe Özgüneş, Berrin Erdoğan, Şeyda Campaner, Selda Ateş, Şima Yörük ve Sema Aktekin gönüllü olarak rol almakta.
Yazar Tülin Tankut’un eserinde, kadınların ortak ezilmişliklerinin altının çizildiğini ifade eden İnner Wheel Dolmabahçe Kulübü Başkanı Şeyda Campaner, iki yıllık çalışmaları sırasında tüm arkadaşlarının tiyatro sayesinde duruş ve anlam gibi kişisel ifade yolunu öğrendiklerine dikkat çekerken, çocuklara hizmeti kulüp olarak görev saydıklarını vurguluyor. Sanat eğitiminin tüm alanlarında olması gerektiği gibi, tiyatro eğitiminin de beden disiplini dışında zihin ve ruh disiplini kazandırdığına birebir tanık olduklarını söyleyen Şeyda Campaner: “Çalışmalarımızdan son derece memnunuz, emeğimizin sosyal hizmete dönüşecek olmasındansa mutluyuz, gururluyuz. Bu arada, provalarda öğrendiğimiz artistik ifadeyi doğal olarak gündelik hayata da taşıdığımızı itiraf etmek isterim” diyor. Tiyatronun sosyal etkileşimi geliştirdiğini söyleyen Şeyda Campaner: “Tiyatro sayesinde ekip arkadaşlığı duygularımız da daha bir gelişti” dedikten sonra, “Kız Doğdu” çalışmasının tüm sosyal hizmet kuruluşlarına örnek olmasını diliyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...