İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu böyle bir şeyden haberdar değildi. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması ve Açıkhava Tiyatrosu'nun üzerinin kapatılarak alanın kongre vadisine dönüştürülmesi bugüne dek tiyatronun üzerinde kara bulut gibi dolaşan söylentilerden ibaretti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Zaman'da dün yayınlanan Fikri Türkel imzalı haberde, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nun üstünün kapatılacağını, Radyo Evi'nin müze haline getirileceğini ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılıp daha modern bir binaya çevrileceğini açıklayan kongre vadisi projesinden söz ediyordu. Üstelik Ulusoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek gördüğünü ve çalışmalara 4 ay içinde başlanacağını ifade ediyordu.
Haber, Şehir Tiyatrosu'nda deprem etkisi yaptı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, bu konuda bir bilgisinin olmadığını; ama Ulusoy'un bakanla bizzat görüşmüş olabileceğini söylüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer ise binalarını birkaç ay içinde boşaltmaları gerektiğini Zaman'ın dünkü "Muhsin Ertuğrul Sahnesi kongre merkezi yapılacak; ilk toplantı IMF'nin" başlıklı haberden öğrendi. Bu konuda uzun zamandır söylentiler olduğunu; fakat kimsenin kendilerini bilgilendirmediğini söyleyen Tuncer, "Binamız yıkılacak; ama bizim haberimiz yok. Üstelik yerine yeni bir tiyatro binası değil, kongre merkezi yapılacak. Çok ayıp. Tiyatroya ne kadar saygı duyulduğunu anlamış oluyoruz." diyor. İBB Şehir Tiyatrosu yönetmen ve yönetim kurulu üyelerinden Orhan Alkaya ise "Böyle söylentiler uzun zamandır vardı. Ama sorduğumuzda kimse duruma bir açıklık getirmiyordu. Şimdi ilk defa resmen açığa çıktı. Yıllardır gözleri vardı bu binada. Başaran Ulusoy bunu deşifre etti. Acaba şimdi de kaçamak cevap verebilecekler mi?" diyor.
Bu proje üzerinde 8 yıldır çalıştığını söyleyen Başaran Ulusoy, Kongre Vadisi Projesi'ne en geç 4 ay içinde başlanacağını, toplam 130 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilecek çalışma tamamlandığında, 17 bin kişinin aynı anda vadide ağırlanabileceğini söylüyor. Durumun Ulusoy'un 'ileri geri konuşmasından' ibaret kalmasını uman Orhan Alkaya, "İstanbul şehrinin yöneticileri umarım Ulusoy gibi sadece paraya önem veren kimseler değillerdir. Başaran, inşallah başarısız olur." diyor. Tiyatronun yerine yapılacak kongre merkezindeki ilk toplantıyı IMF'nin yapmasının planlandığını hatırlatan Alkaya, "Mesleğimize ve Muhsin Ertuğrul ustamıza bundan daha büyük bir hakaret yapılamazdı." cümleleriyle üzüntüsünü dillendiriyor. Nurullah Tuncer ise 93 yaşındaki bir kurumun merkezi binasının ve en önemli sahnesinin yıkılıp yerine kongre merkezi inşa edilmesini ve ilk toplantının IMF için düşünülmesini "Allah yardımcımız olsun." cümlesiyle tamamlıyor.
Nurullah Tuncer: İstanbul ticaret başkenti mi olacak?
"Bu konuda duyumlar ve söylentiler dışında resmî bir bilgim yoktu. 93 yıllık tiyatroyu kongre merkezi yapmaya çalışmak sanata saygısızlıktan başka bir şey değil. 20 yıl önce Lütfi Kırdar'da atölyelerimiz vardı, orada çalışırdık. Yeni bir tiyatro salonu olacak dendi. Sevindik ve atölyeleri boşalttık. Şimdi kapısının önünden geçebiliyoruz ancak. Şehir kültür başkenti mi, ticaret başkenti mi olacak bilmiyorum. Müze olması gereken bir kurumu yıkıp yerine kongre merkezi yapmaya kalkmak, çok destursuz bir davranış. Binamız eski, çağa yakışır değil, otoparkı yok, fuayesi küçük... Tamam; ama yıkmak mı lazım? Şehir Tiyatrosu'nu yeni bir binaya kavuşturacağız da denmiyor. Hele bizim, yönetim kurulunun bunu gazeteden öğrenmesi olacak şey değil. Birtakım güçler yapar, emir demiri keser ama olmaz, çok ayıp!"
Orhan Alkaya: 93 yıllık kurum yıkılamaz!
"Şehrin merkezinde Şehir Tiyatrosu'nun sahnesi olmaması ne demek? Bize kimse bilgi vermediği gibi yer de göstermedi. Şehrin merkezindeki en önemli iki yapının kongre merkezine dönüştürülmek istenmesi mesleğimize ne kadar saygı duyulduğunu gösteriyor. Harbiye hem yönetim merkezi hem de en önemli sahnemiz. Meşveret kapısını açık tutsalardı dünyada tiyatronun nasıl bir değerde olduğunu aktarabilirdik. 93 yıllık bir kurum, yer gösterilmeden, bilgi verilmeden yıkılamaz. Bu olay umarım Başaran Ulusoy gibi ticaretten başka hiçbir şey düşünmeyen birinin ileri geri konuşmasından ibaret kalır."