Goethe-Institut Istanbul ve
Kumbaracı50 işbirliğiyle
Hakan Savaş Mican
Matthias Luthardt
Kamera Önünde Oyun
‚Kamera için oyuncular bir şeyler üretmek yerine bir şeyleri açığa çıkarmalılar. Bu da çok fazla çalışma gerektirir‘. (M. Haneke‚ Michael Haneke, Yakın Çekim. Thomas Assheuer ile Söyleşiler‘‘den alıntı. Alexander Yayınevi 2008)
Bu hafta sonu atölyesinin merkezinde oyuncularla yapılacak çalışmalar yer almaktadır. Pratik egzersizler yoluyla bir film çekimi, casting, prova, doğaçlama, mizansen gibi farklı yönleri ile uygulanacaktır. Atölye çalışması kamera ile ve kamera önündeki deneyimlerini derinleştirmek isteyen oyunculara ve yönetmenlere yöneliktir. Çalışmalar her katılımcının dahil olabileceği ve detaylı bir şekilde analiz edilecek pratik sahneleme egzersizlerine odaklanmaktadır.
Atölye çalışması Berlin’de yaşayan yönetmen ve yazar Hakan Savaş Mican ve yönetmen Matthias Luthardt tarafından yönetilecektir.
Tarih:
26 Nisan 2013 / 18:30 – 20:00 / Tanışma toplantısı-Kumbaracı50 Stüdyo
27 Nisan 2013 / 11:00 – 16:00 / Atölye – Goethe Enstitüsü Sinema Salonu
28 Nisan 2013 / 11:00 – 16:00 / Atölye – Goethe Enstitüsü Sinema Salonu
Toplam: 10 Saat
Atölye dili: Türkçe ve İngilizce
Katılımcı sayısı: En fazla 15 kişi
Toplam Atölye Ücreti: 100 TL + KDV
Son Başvuru Tarihi: 18 Nisan 2013 atölye@altidansonra.com
Başvuru formu için: http://kumbaraci50.com/kamera-onunde-oyun/
Hakan Savaş Mican
Hakan Savaş Mican 1978 yılında Berlin’de doğdu ve Türkiye’de büyüdü. 1997 yılında tekrar Berlin’e dönerek burada mimarlık eğitimi aldı. Daha sonra Berlin Film ve Televizyon Akademisi’nde rejisörlük okudu. Televizyon için kurgu ve belgesel filmlerin yanında tiyatroyla ilgilenmeye başladı.
2008 yılında Dogland Festivali kapsamında Ballhaus Naunynstrasse’de ‚Ziyaret’ adlı ilk oyununu sahneledi. Bu oyun 2009 yılında Almancı Festivali'nin açılışında İstanbul'da izleyicilerle buluştu. Bunu 2009'da ‚Mezbaha Kuğuları“ takip etti. Mican'ın “Adam Spielman’ı Beklemek“ ve "1. Nesil" adlı tiyatro oyunları ise Michael Ronen ve Lukas Langhoff tarafından yine Berlin'de sahneye kondu. Mican daha sonra Orhan Pamuk’un ‚Kar’ adlı romanını sahneye uyarladı.
Mican 2012'de Marianna Salzmann’ın ’Beg your pardon’ ve kendine ait "Yengeç Mevsimi" adlı oyunlarını Ballhaus Naunynstrasse'de, Fassbinder’in ‚Katzelmacher’ adlı oyununu ise Mainz Devlet Tiyatrosu’nda sahneye koydu. Günümüz Avrupa'sının nabzını tutan oyunları Kopenhag, Amsterdam, Stockholm, Viyana ve Hamburg gibi pek çok kente davet edilen Hakan Savaş Mican Tarabya Kültür Akademisi’nin bursiyeri olarak İstanbul’da bulunuyor.
Matthias Luthardt
Matthias Luthardt 1972 yılında Leiden’de doğdu ve Hollanda, Baden Württemberg ve Hamburg’da büyüdü. Cellist olarak oda müziği ve gençlik orkestalarında çaldı. Thübingen, Paris ve Hamburg’da Alman ve Fransız dili ve retorik eğitimi aldı ve masterini Krzysztof Kieslowski’nin filmleri üzerine yaptı.
1998 – 2005 tarihleri arasında Konrad Wolf Film ve Televizyon Yüksek Okulu’nda eğitim aldı ve Helke Misselwitz, Margarethe von Trotta, Andreas Dresen, Michael Ballhaus ve Rosa von Praunheim gibi ünlü isimlerin workshop'larına katıldı. 1999 yılında kurulan ve oyuncular için demo filmleri üreten risingstar adlı film prodüksiyon şirketinin kurucuları arasında yer aldı.
2005 yılında, uzun metrajlı filmi pingpong ile reji eğitimini tamamladı ve 2006 yılında Cannes’da filmin prömiyeri gerçekleşti. Matthias Luthard bu filmle SACD Senaryo Ödülünü ve OFAJ Genç Eleştirmenler Ödülünü aldı.
2006 yılından beri yazar ve rejisör olarak çalışmalarının yanısıra yurt içinde ve yurt dışında aralarında Tanzanya, Fildişi Sahili ve Nijerya gibi ülkelerin bulunduğu sinema okullarında ve Goethe Enstitüleri’nde eğitmenlik de yapmaktadır.
2011/2012 yılında One Fine Day Films tarafından Nairobi/ Kenya’da çekilen ‚Something Necessary’ adlı sinema filminin reji süpervizörlüğünü yaptı.
2012 yılında Junge Akademie der Künste Berlin'in bursiyeri oldu ve aynı yıl İsrail Film Vakfı ve Berlin Brandenburg Medya Kurulu’nun davetlisi olarak artist in residence programı çerçevesinde Tel Aviv’de kaldı. Matthias Luthard Avrupa Film Akademisi’nin üyesidir.