Bo Studio - Magical Acting & Method Acting Workshop (6/27/2014)
Magical Acting &Method ActingWorkshop 07-08 Temmuz 2014 /13:00 – 19:30
Kayıtlar başladı: 0212 251 37 42 bosahne@bosahne.com PROGRAM KİMLER İÇİNDİR?
Profesyonel oyuncular; Oyunculuk sanatlarını ve bilgilerini yüksek seviyede tutmalarını ve ifade zenginliklerini kendilerine adapte etmelerine, kendilerini ve yeteneklerini yeniden, farklı bir bakış açısıyla değerlendirmelerine, düzenlemelerine ve henüz keşfetmedikleri yeni yollar bulmalarına yardımcı olur.
Yeni başlayan oyuncular; Kişisel ve bireysel ifade tarzlarını geliştirmelerinde yardımcı olur.
Güzel Sanatlar ile uğraşan herkes; Kendi yaratıcılıklarının temellerini keşfetmenin yollarını bulmaya yardımcı olur.
Bu yöntemleri çalışmalarında pratik şekilde kullanmayı öğrenirler. Ayrıca kendi tarzına ve karakterine göre yeni ifade imkanları geliştirir, yeni yollarını bulmaya yardımcı olur. ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ?
İki farklı Metot 1- 'MAGİCAL ACTING / DOĞAL OYUNCULUK'
Son derece duyusal bir yöntemdir. Bu yöntem dünyada tektir. Görünmezin görünür yapılmasını sever, duyuları en hassas şekilde yönlendirir, yani enerjiler hisleri konuşturur, hisler enerjileri değil.
Duyular enerjileri algılar ve vücut 'kendiliğinden' harekete geçer.
Strasberg’in öğrencisi Dominique De Fazio tarafından geliştirilmiş ve Acting Labor tarafından optimize edilmiştir. Fazla tanınmayan yeni bir oyunculuk yaklaşımı olmakla birlikte önemi hızla fark edilen uluslararası bir yöntemdir. Duyumsal ve bedensel oyunculuk yöntemi olarak, karizma / aura / enerji arttırabilir.
Oyuncunun duyularının algıladığı enerjilerden dolayı kendi kinetik enerjisini aktive eden ve bu kapsamda yüksek karizma, güçlü fakat aynı zamanda rahat ve gevşek duruş yaratmaya dayalı bir oyunculuk yöntemidir. Oyuncular, dansçılar ve performans sanatçıları için yeni bir yol bulmalarında, veya kendini yeniden tanımlamak adına eşsiz bir fırsattır. 2- 'METHOD ACTING / LEE STRASBERG'
Emosyonel gerçekçi oyunculuk metodu.
Bu metot duyguyu sever, yani oyuncunun 'bilinç altında arşiv edilmiş' ve sahnede 'anlık' yaşanan duyguları oynar, hisleri konuşturur, böylece gerçekçi olmayı tercih eder.
Egzersizlerde temel olarak duyumsal, bedensel, zihinsel, sesle, partnerle, doğaçlama, film ve tiyatro ağırlıklı sahne çalışmaları yapılır.
Lee Strasberg, 1920lerde Konstantin Stanislavski’nin oyunculuk metodundan etkilenerek 1930’larda New York’ta kurduğu Group Theatre da yeni varyasyon olarak geliştirmiştir.
Strasberg metodunu, Elia Kazan'ın 1947 de kurduğu "Actors Studio" öğrencilerine öğretmiş ve yaygınlaştırmıştır. Duygusal, bedensel ve oyunculukta son derece etkin, oyuncunun yaratıcı kaynaklarını aktive eden bir metottur. Yüksek konsantrasyon, güçlü duruş ve özgün ifade yaratma amaçlı bir çalışmadır. Oyuncunun duygusal hafızasından (Sense Memory), yani geçmişte yaşanan duygularından dolayı ‘bilinç altında arşiv edilmiş’ ve ayrıca sahnede ‘anlık yaşanan’ duygularından yararlanılır.
Gerçekleşen emprovizasyonlar esnasında oyuncu, partnerinden geri dönüş (Feedback) alarak rolün özüne inmeyi öğrenir. Oyuncu, bu yöntemleri rol çalışmalarında pratik şekilde kullanmayı öğrenir. Bununla birlikte kendi tarzına ve karakterine göre yeni ifade imkanları geliştirir.
NASIL BİR ÇALIŞMA?
Her iki metotla; yaratıcı oyunculuğun temeli olan gerçekçi emprovizasyon, yani -yaratıcılık-, -bedensel ifade- ve performatif İletişim’i geliştiren egzersizler ve çalışmalar yapılacaktır.
Bu egzersizler, edebi sahne ve metinlerle çalışılacaktır. Strasberg Metodundaki (conflict transportation - çatışmayı taşıma) ve Magical Acting’e dayanan yöntemde (energy transformation ve energy transportation) Enerji transformasyonu ve Enerji taşıma teknikleri ile çalışılacak ve bu teknikler kullanılarak ayrıca kamera karşısında denemeler yapılacaktır.
Yönetmenler, oyuncular ve sanatçılar çalışmalarında kendi tarzına ve karakterine göre yeni ifade imkanları geliştirir, yeni yollar bulmalarına yardımcı olur.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...