Yazan: N. Gogol
Uyarlayan: A. Adamov
itü sahnesi - 2006
Oyun tarihleri:
27 Nisan Perþembe Saat: 18:00
Yer: KSB Oditoryum, Maslak
1 Mayis Pazartesi Saat: 18:30
Yer: Mustafa Kemal Amfisi, Maçka Hazýrlýk Binasý
4 Mayis Perþembe Saat: 18:00
Yer: KSB Oditoryum, Maslak
Tiyatro Kulübü ITÜ Sahnesi olarak, geçen yil Yasar Kemal’in ‘Filler Sultani’ adli romanindan uyarladigimiz oyunla seyircimizle bulusmustuk. Filler Sultani, bizim için farkli sahneleme yöntemlerini arama çabasi oldugu gibi, grubun yeniden yapilanma sürecine tekabül ediyordu.
Bu sene basinda gösterime giren, ITÜ Mezunlar Tiyatrosu ve Seyyar Sahne ile beraber sergiledigimiz Moliére’in ‘Cimri’si, Filler Sultani kadrosu için önemli bir deneyim oldu. Cimri gösterim döneminin, gruba sene basinda katilanlarla yürütülen egitim çalismalari süreciyle kesismesinin önemli avantajlarini gördük; farkli gruplarla girilen çalisma sürecinin gruba dinamizm kazandirdigini söyleyebiliriz.
N. Gogol’ün (1809-1852) romanindan, A. Adamov’un (1908-1970) ayni adla uyarladigi ‘Ölü Canlar’ adli oyunla seyirci karsisindayiz. Oyunun ana ekseni Adamov’un uyarlamasindan olussa da, Gogol’ün romanindan, Müfettis’inden ve kisa oyunlarindan küçük eklemeler yaptik. Bu anlamda oyunumuz bir uyarlama denemesi olarak da nitelendirilebilir.
Gogol, Ölü Canlar’a Rusya’yi anlatan üç ciltlik bir destan yazmak iddiasiyla basladi. Romaninda Rus toplumunun güzelliklerini yansitirken, tüm seytani yönleri de Çiçikov isimli karakterde toplamayi tasarlamisti. Birinci cildi yayimladiktan sonra, bu karakterde cisimlesen kötülügün, yapmak istediginin tam tersine, bir ayna vazifesi görerek toplumun çürümüslügünü yansittigini farketti. Ikinci ve üçüncü ciltleri bu hatasini düzeltmek için defalarca yeniden yazdi ve girdigi bir sinir krizi sonrasinda yakti. Bu ciltlerin çok az bir kismi bugüne ulasabilmistir. Bu nedenle romanin belirli bir sonu yoktur ve Adamov’un uyarlamasindaki son O’nun kendi yorumudur.
Gogol’ün yansitmaya çalistigi Rus toplumunun, evrensel ögeler içeriyor olmasi oyunu kendimize yakin hissetmemizi saglayan en önemli unsur oldu.
Tipik bir Rus kasabasi’na gelen Çiçikov toprak agalarindan ölen ama nüfus kayidinda hâlâ yasiyor gözüken, bu yüzden de sahiplerine vergi yükü getiren kölelerini satin almak ister. Toprak sahiplerini bir bir gezmeye baslayan Çiçikov’un amaci kendisine ait köle sayisini fazla göstererek devletten kredi koparmaktir…
ITÜ Sahnesi:
Asli Isiltan..................oyuncu,reji
Atilim Sahin.................oyuncu
Burak Ergene...............oyuncu,reji
Cem Eröncel................oyuncu
Deniz Yilmazer.............oyuncu
Dogu Can....................oyuncu
Emre Savci..................oyuncu
Esma Senel.................oyuncu, reji
Hilal Öksüz..................isik efekt, reji
Mahmut N. Özlütas.......reji
Mehmet Kavalci............oyuncu
Meltem Çavdar..............oyuncu
Nursev Demirbas...........oyuncu
Pinar Koyuncu..............oyuncu
Seçil Kavas..................oyuncu
Sertaç Akin..................oyuncu
Sezin Beldag................oyuncu
Sehri Karayel...............oyuncu
Tuba Ayhan.................prodüksiyon
Umut Bezci..................oyuncu
Verdikleri destekten dolayi ITÜ Mezunlar Tiyatrosu’na,
Yardimlari için,
Yrd. Doç. Dr. Beyza Taskin, Doç. Dr. Yüksel Güvenilir ve
tüm KSB çalisanlarina,
ITÜ Basin ve Yayin Kulübü’ne, Behsat Mete’ye, Tutku Akçay’a,
Pinar Yilmazer’e, Gamze Gökduman’a,
Esin Eröncel’e, Hayrünnisa Beldag’a ve Celal Mordeniz'e
tesekkür ederiz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...