Beykoz Belediyesi geçtiğimiz sezon bir sahnye kavuştu. Bugünlerde gündem her ne kadar seçimle meşgul olsa da devlet katında 2007 yılı boyunca özel tiyatrolar ve şehir tiyatrolarında yaşanan sorunlar oldukça fazla yer bulmuştu. Özel tiyatrolara verilen desteğin kesilmesi ve ardından şehir tiyatrolarına getirilen yeni yönetmelikler sanatçıları bu yıl her zamankinden daha çok düzene karşı ses çıkarmasına sebep oldu.
Sahne sanatlarının seyirci koltuğundan çekilmiş geniş bir fotoğrafında tüm bunlar olurken tarhi boyunca oda tiyatrosundan daha büyük bir sahneye sahip olmamış Beykoz semtinin modern bir tiyatro sahnesine kavuştuğunu görüyoruz.
İstanbul'un merkezindeki sanatçılar, 2010 için proje üretmekle meşgul ve şehrin 3-4 kilometre ötesini göremezken, görülmeyen bu ufak semtler kendi çabalarıyla ke-ni kültür başkentlerinin hayalini kuruyorlar.
Cilalı İbo lakaplı Feridun Karakaya Sahnesi de bunlardan biri. Bu sahne Beykoz halkı için yeni bir kapı daha açtı. 2010'u kültür başkenti olarak karşılamaya hazırlanan İstanbul için ise bir başka pencere oldu.
Hemen sahnenin ardından kurulan Beykoz Belediyesi Amatör Tiyatro Topluluğu da sezon boyunca semt halkından yarattığı oyuncularla ilk oyununu geçtiğimiz hafta sahneledi.
TİYATRO ÖNYARGILARDAN ARINDIRIYOR
Haldun Taner'in "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" adlı oyunuyla ilk kez seyirci karşına çıktı. Çeşitli meslek ve yaş gruplarından ilçe sakinlerinin katılımıyla kurulan grup, sergiledikleri performansla izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Bu çeşitli meslek grupları arasında otobüs şoförlüğü ve kuaförlükten ilkokul ve lise öğrenciliğine kadar uzanan geniş bir yelpaze var.
Genç bir oyuncu, Göksel Arslan'ın başında bulunduğu topluluk belki de ilk kez sahne deneyimini yaşayan bir kumpanya. Daha önce profesyonel deneyimi hiç olmamış oyuncular, ilk adımlarını bu sahnede attılar.
Beykoz'da doğup büyüyen genç tiyatro aşığı Göksel ile oyunun gala öncesi yaptığı son provalardan birinde sohbet etme şansım oldu. Beykoz'daki oda tiyatrolarından birinde büyüten bu genç sanatçının gösterdiği gayret ve azim gerçekten de takdire değer. Kumpanya ruhunu öğrencilerine aşılayan Göksel önümüzdeki yıl sahnenin belediyeden şehir tiyatrolarına devredilebileceğini belirtti. Ancak yine şu anki amatör grup da çalışmalarını sürdürecek.
Anadoluhisarı Göksu'da yapımı kısa süre önce tamamlanan Beykoz Belediyesi Feridun Karakaya Tiyatrosu'nda sahnelenen gösteriye, tiyatro severler yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık iki buçuk saat süren oyun boyunca dinamik bir performans sergileyen oyuncular, rollerini büyük bir ustalıkla canlandırdı. Beş ay süren yoğun hazırlık ve eğitim döneminin ardından ortaya çıkan oyun ışık, dekor, kostüm ve müzikleriyle de takdir topladı.
Oyunun sonunda sahneye gelerek tiyatrocuları tek tek tebrik eden Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, tiyatro sanatının bireyleri önyargılarından arındıran ve toplumsal kaynaşmayı sağlayan önemli bir araç olduğunu belirterek ilçe sakinlerini yeni yapılan tiyatroya sahnesine sahip çıkmaya davet etti.
DİĞER SANAT DALLARINA AÇ
Doğru da yaptı. Kendine şehir merkezinde sahne bulamayanlar. Sürekli büyük sahnelerde gösteri yapmak isteyen ekipler... Buyrun biraz da 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un arka sokaklarında sahne alın. Feridun Karakaya sahnesi oldukça gelişmiş bir sahne. Hem tekniği hem de yapısı ile Aziz Nesin sahnesinden esinlenen mekân kullanım açısından oldukça rahat. Semt halkı da tiyatroya ve bir o kadar da diğer sanat dallarına aç.
Mehmet Çerezcioğlu'nun süpervizörlüğü ve Göksel Arslan'ın yönetmenliğinde hazırlanan Ersan Arslanyılmaz, Çiğdem Güler, Sonnur Biçici, Naşide Demir, Emre Akgün, Kenan Kalaycıoğlu, Salim Koç, Kaan Şişli, Sabrina Atak, Çağrı Özyurt, Semre Aldemir, Rukiye Aldemir, Tolga Güner, Nuray Uludağ, Arzu Aksoy, Ayşe Çifter ve Bilal Saka-loğlu'nun hiçbir beklentisi olmadan tamamen manevi tatmin karşılığında haftanın belirli günleri çalışarak çıkarttığı oyun temmuz ayı boyunca her cuma ve cumartesi ücretsiz olarak sahnelenecek.
ARIS NALCI
BİRGÜN