Ankara İşitme Engelliler Derneği (ANİED) üyesi işitme engelli bir grup yaklaşık 8 aydır ''Vatan Aşkı'' adlı bir tiyatro oyunu için çalışıyorlar. ANİED Başkanı Enver Öztürk, yaptığı açıklamada, Oyuna başlamalarının sebebinin işitme engellilerin gelişimini sağlamak olduğunu belirtti.
İşitme engellilere bu tür sosyal faaliyetlerle destek sağlamaya çalıştıklarını anlatan Öztürk, daha önce Sivas ve İzmir'de düzenlenen işitme engelliler festivalinde, ODTÜ'de ve Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Küçük Tiyatro'da oyunu sahnelediklerini kaydetti. Gösteriler sayesinde maddi ve manevi olarak bir takım kazançları olduğunu ifade eden Öztürk, ayrıca ulusal çapta çeşitli yerlerde rol almayı düşündüklerini de belirtti.
Zafer Bayramı'nda da Ankara'da bir sahnede oynamayı planladıklarını anlatan Öztürk, ancak henüz nerede oynayacaklarının belirlenmediğini söyledi.
ÇALIŞMAK İÇİN SALONA İHTİYAÇLARI VAR
Oyunda Kurtuluş Savaşı'nı işaret diliyle anlatan işitme engelliler, hep birlikte en büyük sorunlarının salon sıkıntısı olduğunu dile getirdiler. SSK İşhanındaki Çankaya Belediyesine ait binanın 9. katında, tüm olanaksızlıklara rağmen oyunları için çalışan işitme engelliler, tiyatro yapmaktan çok mutlu olduklarını anlattılar.
Hem işaret diliyle hem de konuşarak düşüncelerini aktaran Ankara İşitme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Korkmaz, arkadaşlarının işitme engelli olmalarından dolayı pek çok problem yaşadıklarını söyledi. Bunların en başında salon sıkıntılarının geldiğini belirten Korkmaz, ''Siz arkadaşların sessiz bir dünyada olduklarını sanıyorsunuz ama onların elleri konuşuyor, gözleri duyuyor. Onlara imkan verilirse, salon verilirse bütün problemleri, engelleri aşacaklar diye düşünüyorum'' dedi.
Oyunda işitme engelli karısı ve oğluyla birlikte rol alan İşitme engelli Mehmet Çetintaş oyunda 30 Ağustos'ta Ankara'da sahnelemeyi planladıkları oyunlarını engelli-engelsiz herkesin izlemesini istediklerini belirtti. Daha önce pek çok kez tiyatro oyunu izlediğini ve hepsinde ''İşitme engelliler de acaba bunu yapabilir mi?'' diye düşündüğünü dile getiren Çetintaş, ''Normal insanlar bunu başarabiliyor. Biz de bu oyunla onların yerinde yer almaya çalıştık. Onlar da kendilerini bizim yerimize koyarak bizim sorunlarımızı anlayabilirler. Biz her şeyi başarabilecek güçte insanlarız'' diye konuştu.
''OYUN SAYESİNDE BAZILARI KONUŞMAYA DA BAŞLADI''
Yönetmen Arif Server Güner, senaryoyu işitme engelli Okan Kubuş'un yazdığını, metni geliştirerek çok keyifli bir oyun çıkardıklarını anlattı. Güner, ''Ben işitme engelli bu insanlardan çok şey öğrendim. Yönetmenlikten ziyade oyunculuk adına da çok şey öğrendim. Vücut dilini bu insanlar çok güzel kullanıyorlar'' dedi.
İşitme engellilerle çalışmanın kendisi için büyük bir deneyim olduğunu anlatan Güner, oynadıkları tiyatro oyunun çok güzel bir atölye çalışması olduğunu söyledi. Güner, ''Biz bu oyunla kalmak istemiyoruz, yeni oyunlar çıkartıp kendimizi ispat etmek istiyoruz. İşitme engelli arkadaşlar da bunu daha iyi yapabileceklerini gösterdiler. Türkiye için bir ilk değil ama Ankara'da böyle bir çalışma hiç yapılmamış. Biz ilk defa yaptık'' diye konuştu.
Pek çok farklı engel grubundan arkadaşları olduğunu söyleyen Güner, ''Hiç işitme engelli arkadaşım olmamıştı ama şimdi pek çok işitme engelli arkadaşım oldu ve bunları da gerçekten çok seviyorum. Güzel bir çalışma yaptık birlikte ve çok güzel bir oyun çıkardık. Burada kalmamasına da istiyoruz tabii. Yeni oyunlar çıkarmayı düşünüyoruz'' dedi.
Güner, konuşabilme yeteneği olanları da çalışmaları sırasında zorla konuşturduğunu anlattı. Oyunda 'toprak' diye bağıran bir işitme engelliyi gösteren Güner, ''Bağıra bağıra konuşacaksın dedim. Çünkü bazılarında konuşma yeteneği var. Oyun sayesinde bazıları konuşmaya da başladı'' diye konuştu.
Oyunu sadece işitme engellilere yönelik kurgulamadıklarını belirten Güner, herkesin ''Vatan Aşkı'' adlı oyunu izleyebileceklerini söyledi. Güner, oyunda dia kullandıklarını ve konuyu anlattıklarını, böylece hem duyabilen kişilerin hem de işitme engellilerin anlayabileceği şekilde bir oyun hazırladıklarını ifade etti.