Istvan Örkeny'nin yazdığı ve Coşkun Irmak'ın yönettiği “Kutulaştırma” (Tot Ailesi) isimli oyun, Çankaya Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının başarılı performanslarıyla 22 Aralık akşamı “Perde” dedi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde oynanan oyunda, tiyatroseverler; oyunun seyirciyi içine çeken, sade ve mizahi havasını soludular. Oyunun Amerikan emperyalizmine karşı açtığı kinayeli pencereden bakanlar, günümüzün en acı gerçeğine tanık oldular: “Emperyalizmin acımasız sömürgeciliği”. Oyun hakkında bilgi veren yönetmen Coşkun Irmak, oyunun temasını “Günümüz dünyasının tartışılmaz gerçeği; ABD emperyalizminin, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra, dünyayı kendi emperyal çıkarlarına uygun olarak yeniden düzenleme politikasıdır. Oyun, işte bu politikayı, tüm dünyayı kendi yaşam düzenine uydurma için uğraşan emperyalizme sorularla yaklaşan bir kurguya sahip” şeklinde açıklıyor.
Kime göre yaşıyoruz?
Yaşadığımız dünyanın en büyük sorunlarından birini ele alan oyunun konusu ise şöyle: Macar kökenli Amerikalı olan Tot Ailesi'nin oğlu Gyula, Amerikan ordusunun bir askeri olarak Irak'ta savaşmaktadır. Savaş koşulları, Gyula'nın komutanı olan Binbaşı'nın ruh sağlığını olumsuz etkilemiştir. Binbaşı, iki haftalık iznini, Gyula'nın ısrarlı önerisi karşısında, Amerika'da, Tot Ailesi'nin yanında geçirmeyi kabul eder. Amerika'da, sessiz, huzur dolu, orman içindeki bir taşra kasabasında yaşayan Tot Ailesi, oğullarına daha rahat yaşam koşulları sağlayabileceği umuduyla, Binbaşı'yı ağırlarlar ve O'nu iki haftalık izni boyunca mutlu etmeye çalışırlar. Bunun uğruna, kendi yaşamlarını ve hatta tüm kasabanın yaşamını yeniden düzenlemek zorunda kalırlar. Huysuz ve kendi yaşam ilkelerini çevresine körü körüne dikte etme alışkanlığına sahip Binbaşı'nın koyduğu kurallara göre yaşamaya başlarlar.
Bu hayat ne kadar bizim? Oyun, Tot Ailesi'nin, kendi varlıklarını, yaşamlarını hiçe sayan, baskıcı Binbaşı'ya ve O'nun kurduğu düzene boyun eğmelerinin sonuçlarını keskin bir dille anlatıyor. Oyun, yaşadığımız hayatın ne kadar bizim olduğunu ve ona ne kadar sahip çıktığımızı sorguluyor.
Emperyalizmin dayattığı kurallara karşı bir duruşu olan bu keyifli oyunu izlemek isteyen herkesi Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne bekliyoruz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...