Türkiye’nin İlk Rock Müzikali ÜNLÜ OLUYORUM 1 Şubat'ta Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde (1/25/2008)
Ünlü Oluyoruz oyununda bir toplum ve medya eleştirisi vardır. Oyun; toplumumuzun giderek zayıflayan insani değerlerini, televizyonlara bağımlı hayatını ve televizyonlarda halkın bilinçlenmesini önleyen bazı programların eleştirisini içermektedir. Bu eleştirilerle eş zamanlı olarak gelişen iki süreçten daha bahsedebiliriz.
Bunlardan ilki: dünyada gittikçe yaygınlaşan, insanların hayatlarını kontrol altına alabilmek için onların hayatlarının izlenmesi ve bazı insanların da bu izlemeye destek vermesidir. Dünyanın birçok yönden gelişmiş sayılan ülkelerinde bile o ülke insanlarının izlenmesi ve kontrol altına alınması, yöneticiler için zorunluluk halini almıştır. Ülkemizde yayınlanan "Biri Bizi Gözetliyor" ve yabancı ülkelerdeki adıyla "Big Brother" yapımları insanları buna alıştırmak için hazırlanan programlardır.
Bir diğer süreç ise: bütün dünyada gittikçe yaygınlaşan bu yapımlara insanları alıştırmak ve onların katılımlarını sağlamak için, bir nedene ihtiyaç vardır. Bu neden ise; insanların "ünlü" olma/beğenilme dürtüsüdür. Ünlü olmayı ve bu sayede kolay yoldan para kazanmayı insanlara empoze eden sistem ve sosyo-ekonomik nedenler, birçok insanın hayatlarını gözetletmek için sıraya girmelerine neden olmaktadır. Ünlü Oluyoruz adlı oyunumuzda eş zamanlı süren bu ikinci sürece de eleştiri getiriyoruz.
Televizyon karşısında oturup sanatçıların veya kendini sanatçı(!) olarak adlandıran kimi medyatik insanların yaşamlarına özenen toplumun belirli bir kesimi, ünlü olduğu takdirde bu yaşama ve/veya bu camianın yaşadığı ortama dahil olduklarında bu yaşama, bu ortama ayak uyduramadıkları için; çektikleri acılar, bazen ölümler, bazen bağımlılık!?.batağına saplanmaları eleştirilmiştir. Ünlü olmanın özellikle ülkemizde insanların yaşamından götürdükleri ortadadır.
Toplumsal açıdan bu süreçleri, görsel ve yazılı medyayı ele aldığımızda böyle bir oyunun belki de zamanı gelmiş ve geçmektedir. Bu eleştirileri müzikal ve komedi unsurları içeren bir metne sığdırdığımızda, metnin karşımıza çıkardığı bir başka gerçek ise bu oyunun ROCK MÜZİKALİ olması gerektiğidir. Rock müziğinin çıkış nedenleri ve çıkışından bugüne kadar olan süreçte hep bir başkaldırının ve olağanlığa, süregelene, toplumsal dayatmalara karşı ciddi bir eleştirel müzik türü olduğu bilinmektedir.
Oyunumuzdaki eleştirel bakış açısı; toplumun bilinçlenmesinde veya seyrettiği yapımların biraz perde arkasını göstermekte önemli rol oynamaktadır. Bu oyunda toplumdaki herhangi bir aileyi resmetmek istedik. Ailemiz oyunun başlangıcında Televizyon izlerken, oyun sürecinde, yaşayan ve izlenen olmaktadır.
Türkiye’nin ilk ROCK MÜZİKAL’İ ÜNLÜ OLUYORUM KADROSU
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...