Geçtiğimiz hafta garajistanbul'da Namus Oyunları isimli etkinlik kapsamında söyleşiler yapıldı, belgeseller gösterildi, oyunlar sahnelendi. Amaç sadece "namus"u konuşmak değil; garajistanbul'un kendi alanından, kendi durduğu yerden, kadına yönelen şiddetin en çok bilinen, en dolaysız haline yoğunlaşarak, kadını, erkeği, şiddeti, kadının bedenini, kadının varoluş mücadelesini gündeme getirmekti.
İlk gün gazeteci, sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez, Nezaket Ekici, Canan Şenol, Şükran Moral ve Zülal Ertürk ile canlı röportaj gerçekleştirdi. Birçok katılımcının bulunduğu röportajda kadın sanatçılarla, kadın sanatçı olmak üzerine, sanatçıların üretimlerinden hareketle 1990'lardan bugüne feminist sanat pratiğinin eleştirelliği tartışmaya açıldı. Sonraki iki gün, Hollanda'dan Adelheid Roosen'ın yönettiği ve garajistanbul'un Hollanda'daki ortağı kosmopolis'in Female Economy ile ortak yapımcılığını üstlendiği IS.MAN isimli oyun garajistanbul'un konuğu oldu. Hollandalılar için yazılmış oyunda, Hollandalı, Türkiyeli ve Filistinli erkeklerin namus kavramını nasıl tanımladıkları üzerinde duruluyor. 27 Kasım Perşembe günü 10+'nın tasarladığı ve yönettiği “Oyunu Bozuyorum” sahne aldı. Oyunu Bozuyorum bir kadının kendi bedeni üzerinden kurduğu varoluş mücadelesini seyircilerle paylaştı. Haftanın son iki günü Almanya'dan Lutz Hübner'in yazdığı, Alexander Brills'in yönettiği “ehrensache” izlendi.
Ayrıca oyunların öncesinde ve sonrasında da çeşitli etkinlikler yer aldı. Filmor'un “Namus nedir?” ve “Klitoris nedir?” ve Eylem Kaftan'ın “İsmi Güzide” isimli belgesellerinin devamlı gösterimi yapıldı. Oyunların hemen öncesinde Funda KarakuşPipa Bacca anısına gerçekleştirdiği kısa ama etkili performans ile seyirciyle buluştu. Oyun sonralarında sanatçı, seyirci söyleşileri yapıldı. Oyunlar, oyunlarda kullanılan araçlar ve oyunlarda yer verilen kavramlar derinlemesine tartışıldı.
“namussuz duvar” Kadınları Karşıladı...
garajistanbul kadın olmanın içtenliği, gücüyle, beraber nefes alınacak, ayakta, sağlam durulacak bir alan yaratmayı amaçlıyor. Namus Oyunları'nda bir hafta boyunca, yazdıkları ve çizdikleri için hesap vermek zorunda kalmadan, kadınların kendilerini özgürce ifade edebileceği boş alanlar garajistanbul'un tam karşısındaki duvarda kadınlar tarafından dolduruldu. "Benim de söyleyecek bir çift sözüm var" diyenler namussuz duvar'da buluştu...
Namus Oyunları'na seyirci desteği yine kadınlardan geldi… Kadınlar "Namus Oyunları" için örgütlendi. Kimi yakınlarına bilet dağıtarak, kimi imkanı olmayan kadınlar için bilet satın alarak "Namus Oyunları"na seyirci desteği sağladı. Sevgili Zeynep Gönenç'e, Sevgili Zeynep Özbil'e, Sevgili Suzan Bayazıt'a, Sevgili Necla Zarakol'a, Sevgili Meral Saçkan'a, Sevgili Canan Pak'a, Sevgili Sibel Kutman'a, Sevgili Yasemin İnceoğlu'na ve Sevgili Ahu Aysal'a Namus Oyunları'na desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz.