Macit Koper’in Kolombiyalı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in aynı adlı romanından, İnci Kut çevirisiyle, sahneye uyarladığı Kırmızı Pazartesi adlı oyun, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.
Kırmızı Pazartesi önceden planlanmış bir cinayeti bildikleri halde bunu engellemeye çalışmayan, insanların edimsizliğini olanca yalınlığıyla gözler önüne seriyor.
Santiago Nasar’ın o gün yatağından kalktığında, bir cinayete kurban gideceğini kendisi dışında herkes bilmektedir. Bir gece önce Angelo Vicario ile gerdeğe girdiğinde büyük hayal kırıklığı yaşayan Bayardo San Roman için Angelo’nun ağzından çıkan ismin önemi çok büyüktür… Sahnelendiği ilk günden beri, İstanbullu tiyatroseverlerden büyük ilgi gören Kırmızı Pazartesi, ciddi bir toplum eleştirisi yaparken, kader kavramını da sorguluyor.
İstanbul Şehir Tiyatroları, geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ne de Kırmızı Pazartesi oyunuyla katılmış, tiyatroseverlerin büyük beğenisini kazanmıştı. Kırmızı Pazartesi 28 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında İstanbul Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde izlenebilir.
Kırmızı Pazartesi
2008-2009 Sezonu
Yazan: Gabriel Garcia Marquez
Uyarlayan-Yöneten: Macit Koper
Çeviren: İnci Kut
Sahne Tasarımı: Barış Dinçel
Kostüm Tasarımı: Nihal Kaplangı
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Koreografi: Handan Ergiydiren
Oyuncular
Anlatıcı: Murat Garibağaoğlu
Santiago Nasar: Murat Coşkuner
Bayardo San Roman: Burak Davutoğlu
Angela Vicario: Meriç Benlioğlu
Clotild Armenta: Rozet Hubeş
Placida Linero-Luisa Santiaga: Semah Tuğsel
Victoria Guzman-Alberta Simonds: Mahperi Mertoğlu
Pablo Vicario: Çağlar Yiğitoğulları
Pedro Vicario: Bahtiyar Engin
Pura Victoria-Prudencia’nın Annesi: Binnur Şerbetçioğlu
Albay Lazaro Aponte-Bir Kasap: Yavuz Şeker
Peder Amador-Dul Xius-Poncio Vicario: Sükan Kahraman
Cristo Bedoya: Caner Çandarlı
Luis Enrique-Avukat-Santiaga’nın Kocası: Murat Taşkent
Leandro Pornoy-Bir Adam: Selim Can Yalçın - Gün Koper
Faustino Santos-Nahir Miguel-Petronio San Roman: Kutay Kırşehirlioğlu
Albay’ın Karısı-Pansiyoncu Kadın-Rahibe: Radife Baltaoğlu
1. Kız-Angela’nın Kız Kardeşi-Flora Miguel: Seda Fettahoğlu
Bayardo’nın Kardeşi-Prudencia Cotes-Angela’nın Sırdaşı: Aslıhan Kandemir
Margot-Angela’nın Sırdaşı: Zümrüt Ekin
Divina Flor: Esra Ede
Siyah Elbiseli Adam: Abdullah Topal
Yönetmen Yardımcıları: Ahmet Hün, Semah Tuğsel, Esra Ede, Gün Koper
Suflör: Abdullah Topal
Sahne Tasarım Yardımcıları: Hülya Genç, Gökhan Usanmaz
Kostüm Tasarım Yardımcıları: Onur Uğurlu, Hacer Duran
Efektör: Özgür Y. İşler
Sahne Teknisyenleri: Sefa Demir, Yunus Yüzbaşıoğlu, Zeki Küçük, Erdoğan Karakuz, Mustafa Çolak
Aksesuar Sorumluları: Fazlı Özkan, Cengiz Özsoy, Serkan Dağdelen
Sahne Terzileri: Emine Onur, Ramazan Şehzade
Fotoğraflar: Selin Tuncer, Nesrin Kadıoğlu
--- --- --- --- ---
İlk Oyun: 1 Haziran 2008 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi (16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali)
YAZAN:
Gabriel Garcia Marquez
1928’de Kolombiya’da, Aracataca kasabasında doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının evinde, teyzelerinin yanında büyüdü. 1947’de Bogota'da Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördüğü sırada edebiyatla ilgilenmeye başladı. Hemingway, Joyce, Woolf, Kafka ve Faulkner gibi yazarlardan etkilendi. Öykülerinin dergilerde yayımlanmaya başlamasıyla birlikte hukuktan giderek uzaklaştı. 1950’lerin başında okulu bırakıp, gazetecilik yapmaya karar verdi.
Latin Amerika'nın birçok gazete ve dergisinde çalışan Marquez, Avrupa ve Amerika'nın pek çok kentini dolaştı. 1967'de yayınlanan “Yüzyıllık Yalnızlık” adlı romanı on milyonun üstünde sattı.
Büyülü Gerçekçilik akımının en başarılı temsilcilerinden biri kabul edilen Marquez, yapıtlarında Latin Amerika’yı bütün düşselliği ile tarihsel gerçeklikten kopmadan anlattı.
1982'de Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunan Marquez’in, Türkçe’ye çevrilmiş yapıtları arasında: “Benim Hüzünlü Orospularım”, “Anlatmak İçin Yaşamak”, “Albaya Mektup Yazan Kimse Yok”, “Başkan Babamızın Sonbaharı”, “Kırmızı Pazartesi”, “Kolera Günlerinde Aşk” ve “Labirentindeki General” sayılabilir…
UYARLAYAN VE YÖNETEN:
Macit Koper
1944 yılında İstanbul’da doğdu. Lise yıllarında Beşiktaş Halk Evi’nde tiyatro ile ilgilenmeye başladı. LCC Tiyatro Okulu’nda Muhsin Ertuğrul, Beklan Algan ve Ayla Algan’ın öğrencisi oldu.1969-79 yıllarında Dostlar Tiyatrosu’nda oyuncu, dramaturg ve yönetmen olarak çalıştı. 1979 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na girdi. 1980’de 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu gereğince görevine son verildi. Oyuncu ve senarist olarak sinemada çalıştı. Mahkeme kararı ile Şehir Tiyatroları’ndaki görevine döndü.
Tiyatro ve sinema oyunculuğu, senaristlik ve tiyatro yönetmenliği alanlarında ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan Koper, halen İ.B.B Şehir Tiyatroları’nda yönetmen olarak görev yapmaktadır.
Yönettiği oyunlardan bazıları “Kuş Operasyonu”, “Antigone”, “Titanik Orkestrası” ve uyarladığı “Kırmızı Pazartesi”dir.