"ZENGİN MUTFAĞI"
23 Ocak Cuma 20.00
24 Ocak Cumartesi 20.00
İstanbul Değişim Atölyesi Oyuncuları bu yıl toplumsal olaylara vurgu yapan, Vasıf Öngören'in "Zengin Mutfağı" oyunuyla perdelerini açmaya devam ediyor. Ocak ayı boyunca Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde…
"Asiye Nasıl kurtulur", "Oyun Nasıl Oynanmalı" gibi oyunlarından tanıdığımız bu toprakların yetiştirdiği en önemli yazarlarından biri olan Vasıf Öngören'in Zengin Mutfağı oyunununu, daha önce Başar Sabuncu tarafından filmi de çekilmişti.
Zengin Mutfağı oyunu; Türk siyasi tarihinin en önemli olaylarından birini anlatarak başlıyor. 15–16 Haziran 1970 işçi eylemleriyle. İş yasalarında yapılacak olan kimi değişikliklere karşı çıkan DİSK eylem kararı almış ve işçiler iş bırakarak taleplerini dile getirmek adına yürüyüş düzenlemişlerdi. Dönemin koşullarında işçi muhalefetini durdurmak adına sıkıyönetim ilan edilmişti. Diğer taraftan Türkiye'de birçok kesimin artık kabul ettiği kontrgerilla örgütlenmesini de göstermektedir. Selim (Halil Ersan) Karakteri; temsil edilen devlet ve sermaye içerisinde yasa dışı faaliyetler yürütürken aynı zamanda Kerim Beyin köşkünde hizmetçilik yapan Kız (Müge Saut) ile nişanlıdır. Kendisine verilen görevleri yerine getirmeden Kız'la evlenmek istemez. Oyunun Ana karakterlerinden biri de Köşkte aşçı olan eski pehlivan Lütfü'dür (Nevzat Süs). Lütfü Usta; sorgusuz bir biçimde patronuna bağlı, gelişen olayları seyirciye aktarmak adına kilit bir noktada durur. Köşke getirilen terbiyeli kurt köpeğiyle Selim karakteri arasında koşutluk kurulurken, köpeğin önüne gelene saldırmasından dolayı Lütfü Ustanın onu zehirleme isteği büyük bir parodiye dönüşür. Oyunun diğer kahramanları Ahmet (Suat Oktan) ve Şoför Seyfi (Ulaş Kotan) gelişen olaylar karşısında tutumlarıyla oyuna zenginlik katıyor.
Vasıf Öngören, Alman Tiyatro yazarı ve kuramcısı Bertolt Brecht'in geliştirdiği "epik tiyatro" yöntemiyle oyunu yazmış, İstanbul Değişim Atölyesi Oyuncuları da bu biçime sadık kalarak sahneye taşımış. Oyunun günlük hayatın bütün doğallığını taşıması izleyici ile güçlü bağlar kurmasına neden oluyor. Sıradan insanların hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını nasıl etkilediklerini tüm çıplaklığıyla görüyoruz oyunda.
YAZAN Vasıf Öngören
YÖNETEN Müge Saut
YÖNETMEN YRD. Selen Şeşen-Hande Halilbeyoğlu
MÜZİK Ruhi Su
KARİKATÜR Kemal Gönen
GÖRSEL TASARIM Bülent Erdoğan
OYNAYANLAR
Nevzat Süs LÜTFÜ USTA, Suat Oktan AHMET, Halil Ersan SELİM,
Müge Saut KIZ, Ulaş Kotan ŞOFÖR SEYFİ
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
Ruhi Su Salonu
ALİ SUAVİ SOK.NO:7
TLF: 0216 414 22 39