Yıllardır süregelen İsrail Filistin Savaşı’nda acılar katlanarak büyüyor. İstanbul Şehir Tiyatroları savaşın karşı konulmaz yıkıcı-parçalayıcı etkilerini, sanatın yapıcı-birleştirici gücünü vurgulayan “Maskeliler” adlı oyunla sahneye taşıyor.
İsrailli yazar Ilan Hatsor tarafından yazılan, Taner Barlas tarafından yönetilen Maskeliler, Filistinli üç erkek kardeşin, İsrail-Filistin Savaşı’nın ortasında, birbirleriyle yaşadıkları hesaplaşmayı konu alıyor. Oyun, savaşın, kardeşlik bağlarını bile koparabilecek baskın gücünü, insanları nefret ve şiddet içinde birbirlerinden uzaklaştıran yıkıcı etkilerini “karşı bakışla” gözler önüne seriyor.
Maskeliler’in dekor tasarımı Duygu Sağıroğlu, kostüm tasarımı ise Zuhal Soy imzası taşıyor. Serdar Orçin, Mehmet Gürhan, Levent Üzümcü’nün başrollerini paylaştığı Maskeliler, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda ilk kez 12 Kasım 2008 tarihinde izleyicisiyle buluşmuştu.
Filistin gerçekliğine ayna tutar nitelikteki politik ve güncel oyun Maskeliler, 28 0cak- 1 Şubat tarihleri arasında İstanbul Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, Filistin’in ve savaşın acılarını paylaşan herkes için sahnelenmeye devam ediyor…
MASKELİLER
Yazan : Ilan HATSOR
Çeviren : Nebil TARHAN
Yöneten : Taner BARLAS
Dekor Tasarım : Duygu SAĞIROĞLU
Kostüm Tasarım : Zuhal SOY
Işık Tasarım : Murat İŞÇİ
Efekt Tasarım : Erhan AŞAR
Dramaturg : Dilek TEKİNTAŞ
OYUNCULAR
Halit: Serdar ORÇİN
Naim: Levent ÜZÜMCÜ
Davut: Mehmet GÜRHAN
Yardımcı Yönetmen : Aliye UZUNATAĞAN
Sanat Teknik Müdürü: S. Volkan SAĞIROSMANOĞLU
Asistanlar: Samet HAFIZOĞLU, Pınar AYGÜN, Aslı AYBARS
Yazan:
Ilan Hatsor
1964 yılında İsrail’de doğan Ilan Hatsor, çocukluğunu ve ilk gençliğini Hayfa kentinde geçirdi. Askerliğini yaptıktan sonra, Tel Aviv Üniversitesi’nde “Oyun Yazarlığı” ve “Yönetmenlik” bölümlerinde öğrenim gördü. Bu dönemde, kendi yazdığı oyunların yanı sıra pek çok İsrailli yazarın oyunlarını da sahneledi.
1990 yılında, öğreniminin ilk yılında yazdığı “Maskeliler” geniş ilgi gördü. Tel Aviv Kameri Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Maskeliler”, İsrail Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından verilen, Meskin Ödülü’nü kazandı. Ulusal ve uluslararası festivallerde sahnelenen “Maskeliler”, Ilan Hatsor’un tanınmasına büyük katkı sağladı.
Ilan Hatsor, “Maskeliler”in yanı sıra, dilimize çevrilmeyen ancak ülkesinde ve yurtdışında sahnelenen, “Hay Rimona”, “State Controller”, “Jacko”, “The White Heart”, “War over the House” ve “Small Talk” adlı oyunları da yazdı.
“Maskeliler”, oyun yazarının ülkemizde sahnelenen ilk oyunudur.
Yöneten:
Taner Barlas
1947 yılında Burdur’da doğdu.
1965-66 yılları arasında Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC Tiyatro Okulu’nda eğitim gördü.
1971 - Bournemouth Bale Okulu’nda vücut eğitimi dersleri verdi, bale dersleri aldı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi.
1972 - Polonya’da Wroclaw Pandomim Tiyatrosu’nun çalışmalarını izledi.
1973 - Taner Barlas Pandomim Tiyatrosu’nu kurdu.
1974 - Muhsin Ertuğrul’un sanat yönetmenliğindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na katıldı. Gültepe Tiyatrosu’nun sorumlusu oldu.
1980 - Fatih Şehir Tiyatrosu Ekip Sanat Yönetmeni oldu.
1982 - Şehir Tiyatroları’ndan ayrılmak zorunda bırakıldı. Taner Barlas Mim Tiyatro’yu kurdu.
1989 - Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunu gerçekleştirdi.
1990 - Şehir Tiyatroları’na geri döndü.
1994 - İ.B.B.Ş.T Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı görevini üstlendi.
Yazdığı, yönettiği ve oynadığı oyunlardan bazıları:
Pandomim Oyunları: “Tırpan” (İsmet Küntay ve Tiyatro 70 Ödülleri), “Kitapları Yakın”, “Bir Martı” (Avni Dilligil Yılın En İyi Gençlik Oyunu Ödülü), “Aydınlanma Ateşi” (Belgesel. Yılın En İyi Yerli Oyun Ödülü)
Sahneye Koyduğu Oyunlardan Bazıları: “Yük”, “Gol Kralı”, (Üsküp Halklar Tiyatrosu’nda), “Zilli Zarife”, “Yaşama Sevinci”, “Kırık Testi”, “Kırmızı Pabuçlar”, “Devlet Baba”, “Koza”, “Resimli Osmanlı Tarihi” (Adana Şehir Tiyatrosu), “Bir Atın Öyküsü”, “Ayrılık”, “Kapıyı Aç” ve “Hâkimiyet-i Milliye Aşevi”, “Rumuz Goncagül”
Rol Aldığı Filmlerden Bazıları: “Değirmen”, “Piyano Piyano Bacaksız”, “Uzun İnce Bir Yol”, “Amerikalı”, “İz”,”Filler ve Çimen”, “Yüzleşme”
Katıldığı Festivaller: Antalya Festivali, Çanakkale Şenliği, Muğla Şenliği, Havana Gençlik ve Öğrenci Festivali, İsveç Kültür Haftası, 13.,14.,15. İstanbul Tiyatro Festivalleri, TÜYAP Çocuk Şenlikleri. Tiyatro dalında beş, pandomim dalında üç ödül aldı.