Toplum içi çatışma ve zıtlıklara sert bir dille dikkat çeken Romanyalı oyun yazarı Gianina CĂRBUNARIU; “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında İstanbul’a geliyor.
Oyunlarını 25 – 30 yaş arası gençliğe yönelik yazan CĂRBUNARIU; bu jenerasyonun kendi derdini metaforsuz ve dolaysız anlatma isteğinin altını çiziyor. Göç ve işsizlik gibi güncel toplum sorunlarına değinen yazar, oyunlarında mağdur olmuş masum gençlik yerine, hayatları ve dünyadaki konumları için savaşan mücadeleci gençlere yer veriyor. CĂRBUNARIU, gazetelerde yer alan günlük olayların sansasyonel özelliklerinden çok oluşum nedenlerini irdeliyor.
İstanbul’a ilk kez gelen CĂRBUNARIU, 28 – 29 – 30 Ocak 2009 tarihlerinde GalataPerform’da gerçekleştirilecek oyun yazarlığı atölyesi ile yerli oyun yazarlarıyla bir araya gelecek. Oyun yazarlığı atölyesine katılım için rezervasyon yaptırmak yeterli.
31 Ocak 2009, Cumartesi günü saat 15:00’te ise; ödüllü oyun yazarı Gianina CĂRBUNARIU’nun, “Kebap” adlı oyununun okuma tiyatrosu Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu’nda ücretsiz olarak seyredilebilecek.
İsteyen katılımcılar, etkinlik öncesi 13:00 – 13:20 – 13:40 ve 14:00 saatlerinde Taksim – AKM önünden kalkacak Bilgi Üniversitesi servisi ile Dolapdere Kampüsü’ne ulaşabiliyor.
Gianina CĂRBUNARIU Kimdir?
Ödüllü yazar ve yönetmen Gianina CĂRBUNARIU 1977 yılında Romanya’da doğdu. Fransız ve Romen edebiyatı okuduktan sonra, yönetmenliğe başladı. 2002 yılında çeşitli yönetmenlerle “DramAcum” projesine başladı ve bu proje ile AICT (Romanya Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği) ödülünü aldı. 2003 yılından bugüne dek çok sayıda uluslararası festivale davet edildi. Romanya, Polonya, Almanya, İrlanda, Bulgaristan, Fransa, Makedonya gibi ülkelerde yazarlık, yönetmenlik ve atölye çalışmaları yaptı. 2004’te Londra’daki Royal Court Tiyatrosu’nun “Uluslararası Oyun Yazarlığı” Programı’na katıldı. “Kebap” adlı oyununu bu süreçte geliştirdi. Oyun daha sonra Royal Court’ta sahnelendi ve Orion kitapları tarafından basıldı.
Yazar ve yönetmen olarak Romanya’daki tiyatroların durumu CĂRBUNARIU’yu çok etkilemiş. Öyle ki ilk oyunlarından “Stop the Tempo”yu bir barda sadece el fenerleriyle sahneleyerek ülkesinin devlet desteğiyle oluşturulan merkeziyetçi tiyatro anlayışına cevap vermek istemiş.
“KEBAP” Hakkında
Romanya’yı terk edip yurt dışında zengin olmaya giden Madalina kendini Dublin’de bir
kebapçıda çalışırken bulur. Erkek arkadaşının ise Madalina için daha büyük hayalleri vardır! İnternet üzerinden bütün dünyaya yayın yapacak ve binlerce kişi tarafından izlenerek pazarlanacaktır. Bu yeni bir başlangıçtır ve en azından bunun kendi ülkesindeki sefaletten iyi olduğunu düşünür. Göç ve umutların onu fahişeliğe kadar giden bir yola sokacağını hiç hesaba katmamıştır oysa…
CĂRBUNARIU’nun “Kebap” adlı oyunu göç olayının sert gerçekleri ve insanların “daha iyi bir yaşam” için nelerden vazgeçmeye hazır olduğuyla ilgili bir oyun. “Kebap” çağdaş tiyatro yazınına dünyaca ünlü oyun yazarları kazandıran, Londra’daki Royal Court Tiyatrosu’nun desteğiyle tasarlanmış ve yazılmış.
Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Nedir?
2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim ÖZSOY GÜLAN’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından yürütülen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” adlı projeyle; Türk tiyatrosunun evrensel boyutta tanınması alanında şimdiye kadar hiçbir topluluğun veya kurumun bu derece önem göstermediği çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiliyor.
Yeni tiyatro eserlerini tanıtmayı ve tartışmayı amaçlayan projeyle; geleceğin tiyatro yazarları olabilecek gençleri, profesyonel oyun yazarları ve/veya dramaturgların yöneteceği atölye çalışmaları aracılığıyla da oyun yazmaya özendirerek, tiyatroya yeni yazarlar kazandırmak hedefleniyor.
Türkiye’de çağdaş oyun yazımı konusunda önemli bir sayfa açmak gibi bir dertle yola çıkılan, metin odaklı projenin yaratılma nedenleri arasında; tiyatronun diğer araçlarını da göz önünde bulundurarak, yeni oyun metinlerinin nasıl bir reji, oyunculuk, dramaturgi ve sahne tasarımı anlayışı içerdiğini ve metnin içerdiği bu potansiyelin eleştirmen ve akademisyenlerce nasıl değerlendirildiğini tartışmaya açmak bulunuyor. Proje; Türkiye’deki yeni oyun yazım biçimlerinin gelişimini incelemekle kalmayıp, benzer oyunların Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Avrupa ve Orta Doğu’daki yansımalarını da araştırmak hedefiyle gerçekleştiriliyor.
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında bugüne dek; çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu yıl oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer alacağı proje dâhilinde, 6 ülkeden (Romanya, Yunanistan, Finlandiya, İran Portekiz, Rusya) 6 çağdaş yazar davet edilecek ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal lisanlarından Türkçe’ye çevrilerek Türk seyircisine tanıtılacak. Ayrıca, Haziran 2009’da sezon boyunca projede çalışmış olan yeni Türk yazarların yeni oyunlarının oyun okumaları gerçekleşecek. 2010 yılında, bu oyunların arasından seçilen metinlerin yer alacağı bir “Yeni Oyunlar” kitabının yayımlanması planlanıyor.
Detaylı Bilgi için:
GalataPerform
Adres: Büyük Hendek Cad. No:21 Galata Kuledibi Beyoğlu ISTANBUL
Oyun Yazarlığı Atölyesi Rezervasyon İçin: (0 212) 243 99 91
Web: http://www.galataperform.com,
Ve Diğer Şeyler Topluluğu
Web: http://www.vedigerseyler.com
Yeni Metin Yeni Tiyatro Facebook Grubu: http://www.facebook.com/group.php?gid=5791709563