“Başka bir hayat mümkün...Kadınlar ve Değişim”
Okuma ve Söyleşi / Film / Okuma Tiyatrosu
12.03.2009 - 15.03.2009
Okuma ve Söyleşi
12.03.2009, 17:30
Goethe-Institut
Yeni Çarşı Cad. No: 32
Galatasaray
Almanya’dan ve Türkiye’den değişik ortamlardan gelen ve farklı dünya görüşlerine sahip kadınlar, dünyanın ve yaşamın hem kendileri hem de diğer kadınlar için nasıl daha iyi tasarlanabileceği konusunda görüşlerini ve yaptıklarını anlatıyorlar. Kadına uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddetle savaşmak, geleneksel ve sınırlandırıcı şartları aşmak, kadınların güçlenmesi ve bilinçlenmesi gibi birçok konu ele alınacak. Kadınlar buldukları ile yetinmiyorlar, onlar daha çoğunu istiyorlar, onlar hayatı değiştirmek istiyorlar.
Konuşmacılar: Necla Kelek, Nebahat Akkoç, Ayfer Tunç
Türkçe-Almanca simultane çeviri yapılacaktır.
Giriş serbest.
Film Gösterimleri
Goethe-Institut
Yeni Çarşı Cad. No: 32
Galatasaray
13.03.2009, 18.00
“Das Fräulein”
Andrea Štaka, İsviçre/Almanya 2006, 81 dakika
Almanca, Türkçe altyazılı.
50 yaşındaki Ruža bundan 25 yıl önce yeni ve daha iyi bir hayat ümidiyle İsviçre’ye gelmiştir. Burada bir hayat kurmuş ve vatanı Sırbistan’a dönmeyi düşünmemektedir. Onun yanında çalışan 60 yaşındaki Mila ise Ruža’nın aksine senelerden beri ailesiyle birlikte İsviçre’de yaşamakta ve yakında Hırvatistan’da kendi evini alma rüyasını gerçekleştirebilmek için çok çalışmaktadır. Saraybosna’dan gelen 22 yaşındaki Ana ortaya çıktığında, her ikisinin de düzenli yaşamı ve kantindeki gündelik hayat rayından çıkacaktır.
14.03.2009, 14.00
Rosa Luxemburg
Margarethe von Trotta, Almanya, 1985/1986, 123 dakika
Almanca, Türkçe altyazılı.
Margarethe von Trotta sağcı polis güçleri tarafından öldürülen mücadeleci sosyalist Rosa Luxemburg’un hareketli hayat hikâyesini anlatıyor. Film, belgesel nitelikli sahnelere de yer vererek Rosa Luxemburg’u izleyicilere hem bir siyasetçi hem de bir kadın olarak tanıtıyor.
14.03.2009, 18.00
Sevgili Clara
Helma Sanders Brahms, Almanya/Fransa/Macaristan, 2007/2008, 109 dakika
Almanca, Türkçe altyazılı.
Almanya, 1850. Clara Schumann ve Robert Schumann on yıldır evlidirler. Her ne kadar evliliklerinin en güzel dönemini arkalarında bırakmış olsalar da, birbirlerine olan aşkları halen devam etmektedir. Zor ve belirsiz bir dönemden sonra her ikisi de Düsseldorf’da yeni bir hayata başlamak istemektedirler. Robert belediyeye bağlı bir müzik direktörü olarak kendisine ve karısına en sonunda mali güvence sağlayabileceğini ummaktadır. Fakat hastalıklar ve depresyon yüzünden büyük besteci şef olarak görevinde başarılı olamaz. Clara orkestra provalarında sık sık onun yerini almak zorunda kalır.
Giriş serbest.
Okuma Tiyatrosu
15.03.2009, 18.00
garajistanbul
Yeni Çarşı Cad.
Kaymakam Reşat Bey Sok. No: 11a
Galatasaray
Goethe-Institut Istanbul ve garajistanbul
işbirliğiyle
“Dullar”- Fitzgerald Kusz
Oyuncular: Ayşenil Şamlıoğlu, Defne Şener Günay, Derya Alabora, Hasibe Eren, Hülya Karakaş ve Birce Akalay
Çeviri ve Proje: Sibel Arslan Yeşilay
Sahne Tasarım: Naz Erayda
Gencinden yaşlısına farklı yaşlarda beş dul kadın hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü; tüm neşe ve üzüntüsüyle dulluk durumu.
“Dullar” her tiyatronun kendine özgü bir temsile çevirebileceği bir metin. Helene Weigel, Yoko Ono ve Margot Honecker gibi ünlü dulların yanı sıra skeçler ve ölüm ilanları da oyunda kendine yer buluyor.
Yazar Fitzgerald Kusz günümüzde oyunları en çok sahnelenen Alman yazarlar arasında yer alır. Okumanın ardından yazar Fitzgerald Kusz izleyicilerle bir söyleşi gerçekleştirecek.
16 Mart günü Goethe-Institut İstanbul’da 11.00 – 14.00 saatleri arasında Fitzgerald Kusz ve Sibel Arslan Yeşilay’ın da katılacakları bir oyun yazarlığı atölyesi düzenlenecektir. Atölye çalışması için başvuru gereklidir. Başvuru için Goethe-Institut’dan Özlem Kaymak’a (0212-249 20 09) isminizi bildiriniz.
Arzu edenler yazar Fitzgerald Kusz ile 15 veya 16 Mart günü röportaj yapabilirler. Randevu için lütfen Goethe-Institut’dan Yeşim Turgay (0212-249 20 09 dahili:39) ile temasa geçiniz.
Garajistanbul’da gerçekleşecek olan okuma tiyatrosuna giriş serbesttir.