9 Ocak 2009 günü Leman’da başlayan “Laz Marks” sunumu dün (3 mart) Oyun Atölyesi’ndeki gösterisiyle dokuz kez tekrarlanmış oldu. Canşenliği Oyuncuları ve Leman grubu ortak bir projede buluştu. Bu buluşma aynı zamanda 78 ile 88 kuşağını birleştirdi, köprüleri kurdu. Birilerini rahatsız edecek (eden), egemenleri korkutacak bir köprü…
Kasım ayında çalışmalarına başladığımız ve ocak ayında hayata geçirdiğimiz Laz Marks, çok büyük bir ses getirdi. Canşenliği Oyuncuları’nın Newroz (1991) çıkışı kadar etkili oldu. Bu çıkışın gittikçe büyüyen bir Karadeniz dalgasına dönüşmesi gerekiyor.
Bazı sıkıntılar da bu süreç içerisinde var ve bunu görmemek mümkün değil; Burjuva basınının görmezlikten gelmesi, Trabzonlular başta olmak üzere Karadenizlilerin çalışmaya yeterince ilgi göstermediklerini görüyoruz. Bunları fark ettiğimizde Tuncay Akgün’ün söylediğini hatırlıyoruz; “moralinizi yüksek tutun ve yolumuza devam edelim”. Bu düşünceyle yola devam ediyoruz.
Yılmaz Okumuş’un yaratıcı zekâsı ile “Laz Marks” ortaya çıkmıştır. Laz Kapital kitabındaki yazılarının çoğu inanılmaz sıcaklıkta ve samimiyette. Sahne için seçme yaparken hep bıraktıklarımıza üzüldük, neyse ki oyun sürekli yenileneceği için kalan konuları da oyuna ekleyeceğiz.
Sözcüklerin sahneye çıkmaları ve hayat bulmaları çeşitli zorluklar içerse de espriler ve öykülerin sıcaklığı kolaylıklar sağladı. Sürekli güncelleme yaparak seyirciyi şaşırtmaya devam ediyoruz, şimdiden oyunu iki üç kez izleyen seyircilerimiz oluştu, bu iyi tarafı…
Şu ana kadar 1000 insana ulaşmış Laz Marks. İyi bir kulak yapmaya başladı. Burjuva medya desteğini görmesek de devrimci sol basın projeye sahip çıktı. Burjuva medyada haber olmamamız doğal bir süreç, çünkü ne Canşenliği ne de Leman halen biat etmemiş, tövbekar olmamış kurumlardır. Bugün ciddi muhalefet merkezi haline gelmişlerdir. Daha önce de bu böyleydi ancak, gittikçe azaltılan hatta yok edilen muhalefet olunca, durum bu hale geldi.
Aslında “Laz Marks” hazmı kolay bir proje değil, bunu biliyoruz ama yine de “bağımsız basın ve medya” kuruluşları en azından haber yapar saflığındaydık. Sadece Marks’ın hayatı ile ilişkin bir oyun yapsaydık medya daha çok ilgi gösterirdi muhtemelen ancak biz “Laz Marks” ile bu toprakların insanlarına, hamsi ve futbol gerçeği ile dokunduk. Bu anlamda ele avuca sığmaz bir projeye dönüştü. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir yaklaşımla karşılaşacağız.
3 Mart oyununa BES sendikası Kadıköy şubesi toplu katılım sağladı. 200 kişilik salon doluydu. Seyircinin coşkuyla izlediği oyun etkisini büyüterek gösteriyor. Sadece oyun olmaktan çıkan bu proje artık yola çıkmış bir kervandır. Önümüzdeki günlerde turneye çıkıyoruz. Laz Marks hayaleti Anadolu’yu karış karış dolaşacak ve bu coşku selini büyütmeye çalışacağız.
İnsanların unuttukları ya da bilmedikleri konuları tartışıyor ve tartıştırıyoruz. Bunun etkilerini süreçte hep birlikte göreceğiz ama biz soldan hem de en soldan bakıyoruz hayata ve hep böyle bakmak istiyoruz. Yıllarca sağcılaşarak böyle bir toplum ve insanlık yarattık. Şimdide hep birlikte solculaşalım, soldan sosyalizmden siyaset ve tiyatro yapalım diyoruz. Şimdi Marks zamanı ama onun hayat belgeseli değil, bugüne, ülkeye ve dünyaya yorumlar getiren “Laz Marks” zamanı. Aslolanın bilmek, anlamak değil, değiştirmektir diyen Marks zamanı…Yani yaşayan bir organizma zamanı…
Biz, bu yaşayan organizmayı yarattık birlikte. Çok sıcak, samimi ve yıllardır insanların duymadıkları sözleri yeniden yeniden konuşmaya ve konuşturmaya başladık. İçtenliğimiz bütün insanları etkiliyor ve etkilemeye de devam ediyor.
Kriz derinleştikçe bu oyun gerçek yerini daha çok bulmaya başlayacak ve dediğimiz gibi şimdi Marks zamanı ama “Laz Marks” zamanı. Bu oyun mart ayı içinde, Ankara, İzmir ve Bursa da oynanacak. Oralardaki etkilerini hep birlikte göreceğiz.
Haldun Açıksözlü
Canşenliği Oyuncuları
Genel Sanat Yönetmeni
Laz Marks’ın dolaşacağı yerler;
11 Mart Çarşamba 20:00 Ankara Ekin Kültür Merkezi(Ankara)
12 Mart Perşembe 20:00 Ankara Ekin Kültür Merkezi(Ankara)
13 Mart Cuma 20:30 Su Gösteri Sanatları Merkezi(Aksaray)
14 Mart Cumartesi 18:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi(Kadıköy)
20 Mart Cuma 20.00 Gebze Sanat merkezi
21 Mart Cumartesi 18.00-20.30 Uğur Mumcu Kültür Merkezi(Bursa)
22 Mart Pazar 15.00-18.30 İzmir Kültür Merkezi(İzmir)
24 Mart Salı 20.30 Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi(İzmir)