İstanbul Modern Sinema’da Alman Sineması’ndan çeşitli filmler (6/2/2009)
“Almancı” yönetmenlerin filmleri ve söyleşiler
İstanbul Modern Sinema, 4-12 Haziran tarihleri arasında Alman sinemasının feminist kanadının en önemli temsilcilerinden Ulrike Ottinger’in filmlerinden oluşan retrospektif bir seçki sunacak. 12-20 Haziran arasında Fatih Akın, Birol Ünel, Züli Aladağ, Buket Alakuş, Sinan Akkuş, Aysun Bademsoy, Mıraz Bezar, Neco Çelik, Hakan Savaş Mican, Ayşe Polat, Tamer Yiğit, Thomas Arslan, Hussi Kutlucan, Bülent Akıncı, Yüksel Yavuz, İdil Üner gibi yönetmenlerin ve birçok oyuncunun katılımıyla gerçekleşecek “Almancı! - Karşı Resimler” başlıklı programla, sinema sanatı ve göç ilişkisine “Almancı” gözünden farklı bir pencere açacak. 25-28 Haziran tarihleri arasında ise Berlin, Cannes, Venedik, Toronto, Sundance gibi festivallerde gösterilen yepyeni Alman filmlerini “Her Şey Tıkırında” başlıklı bir programla sunacak.
Ulrike Ottinger Filmleri 4-12 Haziran
4-12 Haziran tarihleri arasında Goethe-Institut İstanbul işbirliğiyle gösterilecek olan, farklı sanat dallarına olan ilgisi nedeniyle disiplinlerarası bir film dili geliştiren Ulrike Ottinger’in filmleri, absürd teatral mizansenleri ya da fotoğraf karelerini anımsatan resimsel görsellikleri kadar, belgesel ve kurmaca arasında gidip gelişleriyle de farklı bir izleme deneyimi sunuyor. Seçkide “Prater”, “Bir Alkoliğin Portresi”, “Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi”, “Ucube Orlando” filmlerinin yanı sıra, yönetmenin en önemli filmleri “Sürgün Şangay” ve “Moğolistanlı Jean d'Arc” ile ilk gösterimi Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde yapılan son filmi “Kore Çeyiz Sandığı” da yer alıyor.
“Almancı! - Karşı Resimler” 12-20 Haziran
İstanbul Modern Sinema, 12-20 Haziran tarihleri arasında İstanbul ve Berlin arasındaki kardeş şehir ilişkisinin 20. yıldönümü kutlamaları ve Ernst Reuter Girişimi’nin Türk-Alman Diyaloğu kapsamında, Ballhaus Naunynstrasse ile ortak bir film programı sunuyor: “Almancı!- Karşı Resimler”
Kahramanların kurban rolünden sıyrıldığı, yer yer çok güçlü şiirsel bir estetiğe sahip filmler, Almanya’da göçün öznelerini yeniden tanımlarken, Türkiye’deki Almancı imajına da yeni bir yaklaşım getiriyor. Fatih Akın’ın uluslararası başarıları gibi birçok sanatsal atılım, “Almancı” imajının da kırılmasına yol açtı. İş göçünün başlamasından 50 yıl sonra bir zamanların “misafir işçileri”nin çocukları ve torunları, kendi hikâyeleriyle bu sefer Almanya’dan İstanbul’a geliyor. Aralarında uluslararası festivallerde ödüller kazanmış ve Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan eserlerin de bulunduğu 40’ı aşkın uzun ve kısa metrajlı film ile belgeselin gösteriminden sonra yönetmenler ve sanatçılarla söyleşiler yapılacak.
Her Şey Tıkırında: Almanya’dan Yepyeni Filmler 25-28 Haziran
İstanbul Modern Sinema, Goethe-Institut İstanbul işbirliğiyle, ilk gösterimi son bir yıl içerisinde gerçekleşmiş Alman filmlerinden bir seçkiyi sinemaseverlerin beğenisine sunuyor. İzleyici ve eleştirmenlerin karşısına ilk kez Berlin, Cannes, Venedik, Toronto, Sundance gibi festivallerde çıkan 8 filmlik seçki, hayli ironik bir biçimde, “Her Şey Tıkırında” olarak adlandırılmış. Programdaki filmlerin hemen hepsinin ortak özelliği, ister geçmişe baksınlar, ister bugüne ya da ister kişisel bir hikâye anlatsınlar, ister evrensel, yolunda gitmeyen şeylere dikkat çekmeleri.
Programda, Andreas Dresen’in “Bulutların Üstünde”; Max Farberböck’ün “Anonyma - Berlin’de Bir Kadın”; Christian Petzold’un “Jerichow”; Lars Jessen’in “Bizim Köyün Punkları”; Jan Krüger’in “Pupa Yelken”; Sebastian Schipper’in “Ağustos Ortası Sonu”; Nicolette Krebitz’in “Yürek Karanlık Bir Ormandır” ve Oskar Roehler’in “Lulu&Jimi” başlıklı filmleri gösterime sunulacak.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...