Birlikte hatırlamak ve birlikte söylemek için. Kadıköy Geleneksel, 24 Mart-8 Nisan tarihleri arasında Anadolu müziğine yön veren ustalarımızı ve genç sesleri ağırlamaya hazırlanıyor. Geleneksel müzik günleri konserlerin yanı sıra atölye çalımaları, panel ve Belgesel Sinemacılar Birliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilecek Anadolu mirasımızı anlatan belgesel film gösterimleriyle geleneksel müziğimizi daha bütünlüklü bir şekilde kavramanın yollarını arayacak.
Kadıköy, Anadolu'nun solmayan ve solmayacak olan renklerini ağırlamaya hazırlanıyor. Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde 24 Mart - 8 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Geleneksel müzik günleri Anadolu müziğinde ekol yaratmış usta yorumcuları ve bu zengin mirasın anonim soluğu olmaya çalışan genç sesleri bir araya getirecek. Kadıköy Geleneksel müzik günleri; bağlama çalış tekniğine yeni tınılar kazandıran Erol Parlak Bağlama Beşlisi, Okan Murat Öztürk, ülkemizin klasik müziği geleneği içinde en önemli icra biçimi olarak değerlendirilen Fasıl müziğinin yetkin temsilcilerinden İstanbul Fasıl Topluluğu, deyiş ve geleneksel müziğin kadın icracılarından Ayla Karacan ile Kürtçe ezgilere kattığı yeni solukla Çiçek'i ağırlayacak.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin orkestra enstrümanlarına dayalı düzenlemeleri ve vokal yetkinliğiyle dikkat çekecek Marmara Sekizlisi ve NHKM'nin kendi bünyesinde yetişen NHKM Bağlama Atölyesi "Iki Bağlama" projeleri her zaman olduğu gibi genç seslere de yer verilen KadıköyGeleneksel müzik günlerinin konukları arasında.
Alevi-Bektaşi kültürünün en önemli temsilcisi Dertli Divani ile Ulaş Özdemir, Hüseyin Albayrak ve Ali Rıza Albayrak'ın oluşturduğu Hasbıhâl grubu ve bugün artık unutulmuş üç telli bağlama, çam sipsi, dizüstü keman gibi geleneksel çalgıların oldukça farklı icralarını sunacak Hayri Dev ve Grubu tam anlamıyla yerel olan müzik örneklerini kendilerine has kimlikleriyle sunacaklar. Bu yerel kokulu konserlere etnomüzikolog Ulaş Özdemir'in 'Örneklerle Anadolu alevi - Bektaşi müziği' başlıklı atölye çalışması eşlik edecek.
Kadıköy Geleneksel katılımcıları aynı zamanda geleneksel kültürümüzün çeşitli alanlarını içerden bir bakışla anlatan; Fransız etnomüzikolog Jerome Cler'in Hayri Dev ve Grubu'nu anlattığı 'Ormanın Ardında', Alev Çağlayan Altınbüken'in 'Fasl-ı Istanbul', Mihriban Tanık'ın 'Anadolu'nun Solan Rengi Semahlar', Bülent Vardar'ın 'Zührap Usta', Şükran Bican'ın 'Gölgeye Can Verenler', Ilknur Dalkıran'ın 'Köçek', Enis Rıza'nın 'Zamana Karışmak', Mustafa Ünlü ve Selda Meral'in 'Süryoyo', Nurdan Arca'nın geleneksel müziğine getirdiği eşsiz yorumla yeni bir çığır açan Ruhi Su'nun hayatının anlatıldığı 'Ezgili Yürek', Mihriban Tanık'ın 'Maçahela' isimli belgesel filmleriyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu'nun zengin mirasına yakından bakma fırsatı yakalayacaklar.
Geleneksel müzik günleri 8 Nisan'da gerçekleştirilecek 'Geleneksel Müziğimizde Gelenek, Değişim ve Gelişim' konulu bir panelle sona erecek. Yavuz Top, Süleyman Şenel, Erol Parlak, Okan Murat Öztürk ve Emin Igüs gibi ülkemizin en önde gelen müzisyen, müzikolog ve etnomüzikologlarının katılacağı panelde, müziğimiz ve kültürümüzdeki değişimler/gelişimler üzerinde durulacak ayrıca bu mirasın yaşamımızdaki yeri tartışılacak.
Nimet Çakıcı
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
0216 414 22 39
Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.)
No: 07 / Kadıköy
www.nazimhikmetkulturmerkezi.org