OYÇED'in yazısı aşağıdadır :
------------
Son iki yıldır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda olup bitenler, gizli kapaklı yürütülmeye çalışılsa da, dikkatlerden kaçmıyor, dahası, bu ülkenin yazarları ve çevirmenleri olarak dikkatimizi yoğunlaştırmaya, durumu saptamaya ve tepkimizi göstermeye zorluyor bizi.
Önce, tiyatronun bütçesi “Katma Bütçe”den alınarak, belediyenin “Genel Bütçesi”ne aktarıldı. Böylece, göreceli de olsa, özerk yapısı, ekonomik güdülemeyle tamamen ortadan kaldırıldı. Bütçesi ise azaltıldı.
Bununla yetinilmedi, sanatın gerçek sahipleri olan sanatçılara ve sanatbilimcilere sorulmadan, Belediye Meclisine, “Genel Sanat Yönetmeni”nin yetkilerini ve kadrosunu ortadan kaldıran bir yönetmelik sunuldu. Bu yönetmeliğe göre, kendine has kuralları, sanatsal, estetik gerekleri olan ve yönetimi sanatsal uzmanlık gerektiren tiyatro kurumu, bir sanat kurumu olmaktan çıkarılıp, belediyenin herhangi bir müdürlüğü haline getirilmek istenmektedir.
İstanbul Şehir Tiyatrosunun seyirci sıkıntısı yokken, biletler yeterince ucuzken ve bu haliyle bile özel tiyatrolarla haksız bir rekabet içindeyken, Belediye Başkanı, seçim yatırımı olarak, işe tiyatro biletlerini 6 YTL ve 4 YTL'den 1 YTL'ye ve 50 YKR'ye indirmekle başladı. Bu indirimin belli bir süre için yapılmış olması, halkı kaliteli tiyatroyla kolay buluşturma amacını taşımadığı, seçmeni tiyatroyla “avlamak” anlamına geldiği açıktır. Bu girişim, iyice artan haksız rekabetten dolayı, aynı parti ve zihniyete sahip olan hükümetin, geleneksel hale gelen devlet desteğini kesmesiyle, özel tiyatroları “bitirme operasyonu” olarak da algılanmaktadır. Daha sonra sıranın İstanbul Şehir Tiyatrolarına geleceği şimdiden görülmektedir.
Öte yandan, belediyenin seçim kayguları yüzünden, bilet fiyatlarının bu ani ve aşırı indirimi, telif haklarını bilet fiyatları üzerinden alan oyun yazarları ve çevirmenlerini zarara uğratmıştır. Bu indirimi bir kutlamayla (!) duyuran Belediye Başkanı, itirazlar üzerine, yazar ve çevirmenlerin zarara uğratılmayacağını, telif haklarını eskiden geçerli olan bilet fiyatları üzerinden alacaklarını kamuoyuna basın yayın organları aracılığıyla duyurmuş, bu konuda halkın huzurunda söz vermiştir. Ancak daha sonra, sözünde durmamış, 1 YTL'yi beğenmiyorlarsa, o halde 2 YTL üzerinden ödensin diyerek, ülkemizin onurlu oyun yazarlarına ve çevirmenlerine sadaka veriyormuş havası yaratmıştır. Bu çok onur kırıcı bir tutumdur. Hayatlarını bu ülkenin aydınlanmasına, halkımızın yüksek kaliteli sanat yapıtlarıyla buluşmasına ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmamıza adayan oyun yazarları ve çevirmenleri böyle bir tutumu hakketmemektedirler. Kamu adına, İstanbul'u yöneten Belediye Başkanı, kamuya malolmuş, halkımızın sözcüleri olan oyun yazarlarından ve çevirmenlerinden derhal özür dilemeli, onların haklarına saygı duymayı bir an önce öğrenmelidir.
Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneğine üye olan yazar ve çevirmenler olarak, siyasi iktidar ve ona bağlı yerel yönetim temsilcilerine, ellerini sanatın üzerinden bir an önce çekmelerini, sanatı ve sanatçıları özgür, sanat kurumlarını ise özerk bırakmalarını bekliyoruz!.. Bu bir lütuf değildir, görevleridir!...
“Gölge etmesinler, başka ihsan istemeyiz!..”
OYÇED
OYUN YAZARLARI VE ÇEVİRMENLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU