MİLAS Sanatçılar Derneği Tiyatro Topluluğu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde, 'Gel De Çık İşin İçinden' adlı oyunlarını, büyük bir vefa örneği göstererek, Takayasu hastalığına yakalanan meslektaşları Çiğdem Yalçınkaya'nın tedavi masraflarını karşılama için sergileyecekler.
Milas Şehir Tiyatrosu oyuncusu 34 yaşındaki Çiğdem Yalçınkaya, geçen yıl tansiyon sorunları yaşamaya başladı. Kimi zaman aniden düşen, kimi zamanda yükselen tansiyonu nedeniyle, bayılan ve buna bağlı olarak yaralanmalar yaşayan Yalçınkaya'ya, İzmir'deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, geçen Ağustos ayında Türkiye'de bugüne kadar sadece 180 kişide rastlanan Takayasu, (nabızsızlık hastalığı) teşhisi konuldu. Hastalığının en aktif dönemini yaşadığı belirlenen Yalçınkaya, geç kalınmış olmasına rağmen hemen Yoğun Bakım Ünitesi'ne alınarak, kortizon tedavisine başlandı. Çok sevdiği tiyatroyu bırakmak zorunda kalan Yalçınkaya, hastane masraflarının da altından da kalkamaz hale geldi.
TİYATROCU DOSTLARINDAN VEFA ÖRNEĞİ
10 yıl önce 'Fehimpaşa Konağı' adlı oyunla Milas Şehir Tiyatrosu'ndaki oyunculuk hayatına başlayan hayat dolu arkadaşlarının gözlerinin önünde gün geçtikçe erimesine dayanamayan tiyatrocu dostları, destek olmak için harekete geçti. İlk olarak ilçedeki bir radyo kanalında arkadaşları için yardım çağrısında bulundular. Ardından da, Milas Sanatçılar Derneği Başkanı Mehmet Nergiz, Başkan Yardımcısı Mustafa Emekli ve 'Gel de Çık İşin İçinden' adlı oyunun yönetmeni Nebi Uslu'nun da aralarında olduğu tiyatrocu dostları Çiğdem'in yaşamakta olduğu maddi manevi sorunların bir ölçüde de olsa çözmek için basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda, 27 Mart Perşembe günü Halk Eğitimi Merkezi Salonu'nda 'Gel de Çık İşin İçinden' adlı oyunu Çiğdem için sahneleyeceklerini açıkladılar. Tiyatrocular, herkesi Çiğdem'e destek olmak için oyunun sergileneceği Halk Eğitim Merkezi'nde görmek istediklerini de belirttiler.
Çiğdem Yalçınkaya ise, bu güne kadar tedavisine devam ettiğini ancak kendisinin de dayanacak maddi gücü kalmadığını belirterek, ''Maddi sıkıntılar nedeniyle bir süredir, tedaviye son verdim. İyileşme sürecine giren hastalığım, tekrardan başladığımız noktaya döndü. Şu an hastalığım ilerleme durumunda. 10-15 günde bir Ege Üniversitesi'ne doktorlarımın uygun gördüğü doğrultuda tedaviye gidip geliyorum. Esasen doktorlarım sürekli olarak İzmir'de kalmamı söylüyorlar ancak orada kalacak yerim yok. Günde 15-16 hap kullanıyorum. Bu haplar tedaviye göre farklılık gösteriyor ve SSK hepsini karşılamıyor'' diyerek, çaresizliğini dile getirdi.
TAKAYASU NEDİR?
Takayasu, nadir rastlanan ve sadece aorta ve aort dallarına tutunan bir hastalık. En şok 20-40 yaş arasında kadınlarda görülen bir rahatsızlık, ilk kez 1908 yılında Dr. Mikoto Takayasu tarafından tanımlanan hastalık, 'Nabızsızlık Hastalığı' olarak da anılmakta. Baş dş"nmesi, bayılma, uzun sşren hafif ateş, adale ağrıları, görme kusurları, kollarda güçsüzlük, çabuk yorulma gibi belirtileri olan hastalığın teşhisi oldukça zor.