| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Bizi bize anlatan oyun: "OCAK"
Fatma Babuşçu



   Tiyatro sezonu hareketli başladı…
 
    Laf aramızda, Trabzon'da faaliyet gösteren özel tiyatrolardan da bu kez, burnuma güzel kokular geliyor. O alanda da artık kaliteli bir oyun izleyebileceksiniz.
 
    Söz konusu oyunla ilgili, şimdilik sınırlı bilgi veriyorum size. Oyunu, ilerleyen günlerde zevkle ve keyifle bu köşeye taşıyacağım.
 
    Trabzon Devlet Tiyatrosu ise, sezonun ilk oyunu “OCAK”ı sahnelemeye başladı. Oyunun yazarı,“Şu Çılgın Türkler” adlı ünlü romanın da yazarı olan Turgut Özakman.
 
    1959 yılında yazdığı OCAK'ta; ezilenlerin, çalıştığı halde insan gibi yaşayamayanların öyküsüne yer veriyor.
 
    Hani, günümüz TV dizilerinde hep es geçilen, hayatları anlatılmaya değer görülmeyen yoksul insanlar var ya… yanı başımızdaki insanlar, bizim insanlarımız… İşte, onlardan bir ailenin çok yönlü mücadelesini ele alıyor.
 
    Böyle kırık hikayesi olan daha nice insan var bu toplumda, maalesef ki var!.. Bunu dedirten, gerçeklerden yana tavır takınan bir oyun OCAK.
 
------------------------
    Bana göre, oyunda iki önemli sözcük ön plana çıkıyor: “Baba” ve “ev” sözcükleri. Nasıl bir ev? Nasıl bir baba? Bu soruları yanıtlayınca, oyunu da özetlemiş olurum.
 
    Evden başlayayım: Badanası, boyası iyice grileşmiş, hatta yer yer dökülmüş bir ev. Evin hanımı, istenilen yemeği pişiremiyor mutfağında. Çünkü fakirlik kokuyor her köşesi.
 
    Hani bazen bazılarımız, tarifi imkansız bir enerji, bir farklılık keşfederiz kendimizde. Bunun sonucu olarak da çok farklı bir boyutta yaşarız. Kendimizi; yaşadığımız şehre, semte, hatta eve ait hissetmeyiz bir türlü…
 
    OCAK'ın kahramanlarının bir kısmı da bu eve ait hissetmezler kendilerini. Koyup gitmek, kendi hayatlarını yaşamak özlemi içindedirler.
 
    Oyun boyunca, evin sağ köşesindeki koltuğunda oturan büyükanne, kendince bir çözüm yolu bulmuştur bile… İlerlemiş yaşının da getirdiği etkiyle, farklı bir boyutta, farklı bir zaman diliminde yaşar.
 
    Uşakların, hizmetçi kızların emrine amade olduğu bir “paşa masalı”nın ta ortasındadır… Ekonomik imkansızlıklar yüzünden ezilen, acı çeken evin bireyleri de yer yer dahil olur, onun bu renkli düşüne.
 
    Fakat, acı ve sıkıntıları en uç noktaya ulaştığında ise kabaca itiraz ederler ona.
 
    Babaya gelince… Araba tamircisidir baba. Milyonların hayaliyle yaşar. Ocağının, bir yaprak dökümünün hışmına uğramasından korkar. Çoluk çocuğu bir arada tutmanın her yolunu dener. Örneğin, tuttuğu her işin başında görmek ister oğullarını.
 
    Fakat, ne kadar başarıyor bunları dersiniz? Çocuklarından, onun belirlediği hayatı yaşamalarını istemesi ne derece doğru?
 
    Ve bir ekmeğin sıcak buğusu gibi bir hava hakim mi ki ocağına?.. İşte bu kısım tartışılır. Oyun boyu, o bildik insanlarla, bildik bir tartışmanın içinde buluyorsunuz kendinizi.
 
------------------------
    Ensar Kılıç'ın başarıyla yönettiği OCAK'ta;
 
    Fatih Dokgöz (baba), Dilek Güven (anne),Ufuk Şener (evin büyük oğlu), Birkan Görgün (evin ortanca oğlu), Aslı Artuk (evin kızı), Ozan Karaahmet (evin küçük oğlu) ve Duygu Dokgöz (büyükanne) rol aldı.
 
    Oyunun dekoru, Sertel Çetiner'e ait. Kostümlerini ise Özge Şenol hazırladı. Burhanettin Yazar da oyuna ışık konusunda emek veren bir diğer isim.
 
    Hemen herkesin rahatlıkla anlayabileceği sade bir dili var oyunun. Oyunculuk açısından da abartısız oluşu dikkat çekiyor.
 
    Öyle ki; oyun boyu, sanki bir köşede oturmuş da kalabalık bir ailenin, bir zaman diliminde yaşadıklarına tanık oluyorsunuz…
 
    Fakat onların asıl gayeleri sizi hüzünlerine, sevinçlerine ortak etmekten de öte bir şey: Size sizi düşündürmek!..
 
------------------------
    Düşünüyorsunuz da… İletişim çağı diye adlandırılan bir çağdasınız sonuçta. Bütün teknolojik araçlar emrinize amade. Sözde, uzakları daha yakın etmek, diyalog kurmak üzerine hazırlanmış hepsi, her şey!..
 
    Ama nedense, bireyler arasındaki bütün köprüler arızalı… En yakınınızdaki insanla bile konuşamama, konuşup düze çıkamama gibi önemli sorunlarınız var.
 
    Sevgi, saygı, dayanışma gibi kavramlar adlarına yaraşır şekilde yaşatılmıyorlar ne yazık ki!.. İnsani olmayan ne varsa, bu değerleri törpülemek, hatta ortadan kaldırmak üzere yola çıktı, epeyce de yol katetti.
 
    Sözümona, “bu iletişim çağında” kendinize ve etrafınızdaki insanlara ne denli yabancılaştırıldığınızı düşünüyorsunuz. Ne denli bireyselleştirildiğinizi, bireyselleşip yalnızlığa itildiğinizi…
 
    Bu yoz gelişmelerin sorumlularını, buna müsaade eden bireylerden biri olan sizin masumiyet derecenizi vs…
 
    Dolaylı yoldan da olsa; dünün sorunlarıyla bugüne ışık tutuyor OCAK... Çıkış yolu konusunda da ince ve insani önerilerde bulunuyor size.
 
    Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun bu yeni oyunu OCAK'ta yaşanan iniş çıkışları izlemenizi öneriyorum… İyi bayramlar!..



Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

ayse - ( 1/12/2008 )
çok güzel ya bizde adana enver kurttepeli lisesi olarak bu oyunu oynayacağız bize biraz tavsiyeler verebilir misiniz

batuhan - ( 4/4/2008 )
süper bir oyun

Baydur Savucu - ( 10/3/2010 )
Ocak,konusu mükemmel bir oyun.Kadıköy Tiyatrolarının başarıyla sahneleyeceği bu oyunda oyuncu arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

R.Mert ERDUMLU - ( 3/28/2013 )
Oyun gercekten muthisti... Turgut Ozakman, yillarin birikimini, Devlet Tiyatrolari Genel Mudurlugu-nden onceki yillarinda, hukuk fakultesinden mezun olduktan sonra, Almanya-da Koln Universitesi-nde almis oldugu dramaturgluk egitimini ve akabinde takip eden deneyimlerini resmen harfiyen aktarmis ve ortaya muthis bir yapit cikmis... Tavsiye ederim...

Ali Erim ERDEM - ( 10/13/2013 )
Keşke bitmeseydi denecek bir oyun. Herkes izlemeli...

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 264
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • KOZALAR - İBBŞT (Enis Bulca) - 12/4/2006
  • Bir Aşk İtirafı : Uzun Bir Hecedir Aşk (İhsan Ata) - 12/4/2006
  • Çılgın Dünya (Burçak Çöllü) - 1/3/2007
  • SOKAKTA ÜBÜ (Rafet Aslan) - 12/4/2006
  • İnsanlarım - Dostlar Tiyatrosu (Huriye Kurçenli) - 12/4/2006
  • ÖZKIYIM - Bizim Tiyatro (İsmail Can Törtop) - 12/4/2006
  • KAÇ BABA KAÇ - Sadri Alışık Tiyatrosu (İsmail Can Törtop) - 12/24/2006
  • 2 ODA 1 SİNAN - Tiyatro Kare (İsmail Can Törtop) - 12/4/2006
  • BEN ANADOLU - İBB Şehir Tiyatroları (Burçak Çöllü) - 12/4/2006
  • Yedi Kadın (İhsan Ata) - 12/4/2006
  • Bizi bize anlatan oyun: "OCAK" (Fatma Babuşçu) - 12/4/2006
  • Şehir Tiyatroları Ticketturk'e Teslim mi Edildi? (Ertuğrul Timur) - 12/4/2006


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..