Kafesten bir kuş uçtu (Guguk Kuşu)
Hayati Asılyazıcı
Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, “Kafesten Bir Kuş Uçtu” adlı yapıtı sundu. Ken Kesey’in yazdığı, Bilge Koloğlu’nun dilimize çevirdiği oyunu, Dale Wasserman’ın uyarlamasıyla Yunus Emre Bozdoğan sahneye koydu.
Kesey’in oyunu, çağımızın çözümlenmeyen, daha doğrusu çözümlenmek istenmeyen toplumsal bir sorununu irdeliyor. Genelde çağcıl yazarların ele aldığı sosyo-politik ve bireysel çelişkileri, kişilere özgü fikirleri ve düşünceleri barındıran çok yönlü bir anlatımı var oyunun. Nesnel olarak insan ilişkileri vardır bu oyunda. Oyun kişileri ruhsal bakımdan dengesiz, psikolojik sorunlu karakter özellikleri seçilerek belirlenmiştir. Her toplumun katmanlarında bulunan bu tür hastaların değişik nitelikleri ve boyutları vardır. Söz gelimi akıl hastanesi dendiğinde insanlarda değişik çağrışımlar uyanır. Bu nedenle akıl ahastanesi yerine “Ruh Sağlığı Hastanesi” denmesi toplumun bakış açısını yumuşatmak içindir. Ama ne var ki, 21. Yüzyılın karmaşık yaşam biçimleri, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik durumları toplumun ve bireylerin davranış ve düşüncelerinde sapmalar yaratmaktadır.
Kafesten Bir Kuş Uçtu böyle bir kurgunun getirdiği nitelikli bir yapıt. Bu yapıtın 22 yılı aşkın bir süreden beri artan ilgiyle afişlerde kalmasını ve sinemaya uyarlanmasına karşın gördüğü ilginin azalmamasını iki nedene bağlayabilirim. Birincisi oyunun konusu ile orantılı güçlü kurgusu ve çevirdiği ilk günden bu güne kadar Bilge Koloğlu’nun eskimeyen ve yıpranmayan Türkçesidir. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda (1990) ilk oynandığı yılda çeviri ödülünü alması bunun en büyük göstergesidir.
Yunus Emre Bozdoğan, oyunu ayrıntılı ve başarılı bir biçimde yorumlayıp, sahneye koymuş. Bozdoğan’ın son yıllarda gerçekleştirdiği reji çalışmalarını oldukça ilgi çekici buluyorum. Bu oyunda takım oyunculuğunun öne çıktığını belitmeliyim. Bütün oyuncuların karakter ve kompozisyonlarının çözüm ve çizimlerinde özenli bir bakış açısı oluşturulmuş. Özellikle rol alan oyuncuların adlarını buraya almak istiyorum. Barış Falay, Eylem Tanrıver Varlı, Engin Benli, Aydın Sigalı, Erdem Irmak, Tekin Ezgitegün, Cemal Aldıç, Taylan Ertuğrul, Mustafa Arpacıoğlu, Aytek Mete Elgün, Ferdi Yıldız, Volkan Dinç, Talha Kaya, Nuri Karadeniz, Ozan Şahin, Utku Oğuz, Işık Öztorun, Seçil Onur, Nurcan Tural, Senem Akman, Onursal Yıldırım.
Dekor tasarımında Tayfun Çebi, oyunun içeriğine uygun, inandırıcı bir çözüm getirmiş. Kostüm tasarımında Funda Çebi Bozdoğan, Müzik tasarımında Fatih Veli Ölmez, Işık tasarımında Cafer Yiğiter, oyunun başarısına önemli katkılarda bulundular.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...