İstanbul’da tiyatronun önünde uzun bir kuyruk. Bilet bulabilmek için heyecan ve sabırla bekleyen insanlar. İçeride hummalı bir çalışma, sahnelenecek oyunun son hazırlıkları. Bir kenarda ise Haldun Taner, yazdıklarından emin, seyircinin tepkilerine meraklı, son hazırlıkları sessizce izliyor. Az sonra perde açılacak ve alkışlar, kahkahalar eşliğinde oyun seyredilecek, selamlar verilecek, ayakta alkışlanacak ve bir adım sonra sahne sessizliğine gömülecek.
Türk Tiyatrosu’nun en önemli yazarlarından biri olan Haldun Taner, özellikle Devekuşu Kabare ekibiyle ortaya çıkardığı kabare tiyatrosu oyunlarıyla zirveye çıkmıştır. Kabare denilince akla gelen ilk isim olan Haldun Taner, yazdıklarıla günümüzde sahneye taşınmaya devam eden bir yazar. İnsanın durumunu ele alışı, duruma bakışı, yanlış gideni mizahi bir dille aktarması önemli bir yol gösterici olmasından kaynaklanıyordu.
Kabare Dev Aynası 16 Mart Cuma günü bir galayla “Şakayla Söyler Haldun Taner” oyununu sahneye taşıdı. Oyunun yönetmenliğini yapan Ali Erdoğan, aynı zamanda oyunun skeçlerinde de başrolde bulunuyor. Oyunda İsmail Can Törtop, Ümmühan Kıldiş, Sibel Erkan, Cihan Bektaş, Merdan Kardan, Çağla Şadoğlu diğer rolleri paylaşıyor.
Oyunun birinci perdesi Vatan Kurtaran Şaban oyunundan skeçler içeriyor. Ekibin yüksek performansı, kabare oyunun gereklerini yerine getirmeleriyle başarılı bir birinci perde seyrediyoruz. Özellikle, Ali Erdoğan’ın performans seviyesine ulaşan İsmail Can Törtop, Ümmühan Kıldiş, Sibel Erkan ve Cihan Bektaş her sahneyi başarıyla dolduruyor. Merdan Kardan ve Çağla Şadoğlu’nun biraz daha pişmeleri gerekiyor. Yine de performans ve gayretleri ekip uyumunu bozmuyor.
Birinci perdenin aksiyon ve enerjisi, ikinci perde başladığında biraz düşüyor. İkinci perdede Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunundan skeçler canlandırılıyor. İkinci perdede birbirinden bağımsız parçalarla anlatılmak istenenler çok iyi anlaşılamıyor. Hele ki ikinci perdenin biraz daha dramatik olması, özellikle finalde Vicdani rolüyle Ali Erdoğan’ın uzayan performansı dramatik açıdan etkili olsa da, ortalama 2,5 saat süren oyunun finalinde sıkıntıya sebep oluyor.
Oyunun şarkılarının playback yapılması, oyuncular açısından büyük rahatlık. Fakat sesin çok yüksek olması, şarkı sözlerinin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Kabare oyununda hafif ve pratik dekorların kullanılması alışkanlığı Kabare Dev Aynası ekibi tarafından da uygulanınca oyununa adapte olmak kolaylaşılıyor. Dekordan çok aksesuarlarla desteklenmesi de oyuncuların hareketlerini rahatlatıyor.
Kabare türünün geleneği olan içinde bulunduğu dönemi siyasi ve toplumsal olarak eleştirmesi, muhalif olması, muhalefetini komedi ile yapması da hem eğlenmeyi hem de ders almayı sağlıyor. Kabare Dev Aynası ekibi eleştiri ve muhalif tavırlarını günümüz teknoloji ve gelişmelerine uygun olarak yapınca, seyirciyi de kolaylıkla yakalıyor.
Her ne kadar günümüz tiyatrosunda eski popülerliğini kaybetse de birileri bu muhalif duruş ve komediyle yoğrulmuş kabare türünü yaşatmalıydı. Kabare Dev Aynası ekibi bu misyonu başarıyla yerine getiriyor. Müzik, komedi ve dramla yoğrulmuş “Şakayla Söyler Haldun Taner” mutlaka izlenmesi gereken keyifli bir oyun.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...