Ege Sanat Atölyesi bu hafta “İki Kişilik Hırgür” ile seyircisinin karşısında…
EGE SANAT ATÖLYESİ
“İKİ KİŞİLİK HIRGÜR”
(Oyun, Tek Perde)
Tarih: 14 Mart 2009 (Cumartesi)
Saat: 20.00
Yer: E.Ü. Kültür Sanat Evi
Biletler; Öğrenci 3 TL – Tam 5 TL olup, E.Ü. Kültür Sanat Evi ve E.Ü. Kampüs Kültür Merkezi ’nden temin edilebilir.
Web:
Tel: 0506 788 67 79
Oyun Hakkında
Absürd tiyatronun ve Ionesco’nun yazarlık anlayışının tipik örneklerinden sayılabilecek oyunda, bir hikâye bütünlüğü içerisinde gelişen olaylara değil, savaşın tarafsız bölgesindeki evlerinin yatak odasında sıkışıp kalmış, bazen savaşın içinde bazen dışındaki adam ve kadının geçmişlerini sorgulamaları, pişmanlıkları ve çıkmazlarına tanık oluyoruz.
Oyun aynı zamanda, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu mezunlarının mezuniyet sonrası tiyatro yapma adına attıkları ilk somut adım olma özelliği taşıyor.
Oyuncular
Asker : Ali Ersan KARADENİZ
Adam : Edip DEDER
Kadın : Neslihan KÖROĞLU
Dış Sesler : Burak AKBAŞ, Erhan BOLATOĞLU, Gamze BULUT, Gülhan OTUR, Gülin URCUN, İlknur YILDIZ, Merve GÜNER, Recep YILMAZ, Setenay ÖZAYDEMİR, Soner ŞENEKEN, Tanıl LEVENT
REJİ ve DRAMATURJİ : Edip DEDER, Mustafa SIRKINTI, Neslihan KÖROĞLU
SES : Açelya UÇAN
IŞIK : Eda DİNLER
DEKOR : Ali Ersan KARADENİZ, Erhan BOLATOĞLU, Harun GÜVEN, Kazım Başer,Kerem ÖZTEN, Soner ŞENEKEN, Tanıl LEVENT
KOSTÜM VE AKSESUAR : Ceren DEMİRCİ, Esin YÜKSEL, Gamze BULUT, İlknur YILDIZ, Merve GÜNER, Yücel KIZILÖZ
AFİŞ TASARIM : Fırat Özmen AKINCI, Nursun KARABURUN
EFEKT : Onur UYGUN
ESA Hakkında
Ege Sanat Atölyesi (ESA), tiyatro alanında alternatif projelere imza atma iddiasıyla kurulmuş ve bu alanda eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten bir yapılanmadır. Öğrenci kulüplerinde başlayan sanatsal faaliyetlerini mezuniyet sonrasında da sürdürmek isteyen Ege Üniversitesi mezunları tarafından resmi olarak Mart 2008’de İzmir’de kurulmuştur. Çalışmalarını Ege Üniversitesi Mezunlar Derneği (EÜMED) çatısı altında sürdürmektedir.
ESA, tiyatro ve müzik alanlarında faaliyet gösteren ve bu faaliyetlere farklı seviyelerde katılım ve destek gösteren üyelerden oluşmaktadır. Ortaya koyduğu ürünlerle Türkiye'deki sanat ortamında etkili olmayı ve buna katkı sunmayı görev bilmektedir.
ESA, öğrenci kulübünden süregelen gelenekle, ürünlerini eğitim-araştırma çalışmalarının sonucu olarak şekillendirme prensibi ile çalışmakta, tiyatro ve müzik alanlarında uzmanlaşıp alternatif oluşturma hedeflerini gerçekleştirebilmek adına kendi içerisinde eğitim-araştırma faaliyetlerini teşvik etmektedir. Eğitim-araştırma çalışmaları sürecinde ortaya çıkan üretimlerini Ege Üniversitesi, İzmir ve tüm Türkiye’de paylaşabileceği bir alan yaratmayı hedefleyen ESA, çalışmalarını sahne sanatlarının tüm alanlarına yaymayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (EÜTT)’ye tiyatro ve müzik alanında kurumsal çerçevede danışmanlık vermekte ve öğrenci kulübü ile organik bağını sürdürmektedir.
ESA, çalışmalarını farklı fiziksel hayat koşullarına sahip üyelerinin bir arada faaliyet gösterebileceği asgari çalışma ilkeleri çerçevesinde örgütlemekte, üyeler arasında katılımcı ve demokratik bir işleyiş oluşturulmasına özen göstermektedir.
Ege Sanat Atölyesi, resmen kurulduğu tarih olan Mart 2008’den bu yana şu diğer oyunlarla da seyircisinin karşısına çıkmaya devam ediyor:
Venedik Taciri / William Shakespeare - Oyun, Venedikli Tacir Antonio’nun samimi dostu Bassanio'yu sevgilisi Portia'ya gönderebilmek için bir zamanlar hakaretler yağdırdığı Yahudi tefeci Shylock'tan üç bin düka borç alması ve bunu takip eden olaylar üzerine kurulmuştur. Asırlar öncesinden günümüze seslenen esrarengiz usta yazar Shakespeare’in komedileri arasında gösterilmekle birlikte, içerisinde tragedya unsurları da taşıyan oyunda bizce önemli olan nokta, roller artık değişse de bu oyunun her zaman oynanmaya devam ettiği ve var olan düzen araçlarını her geçen gün sağlamlaştırdıkça terazinin boş kefelerinden birinin daima ağır basacağıdır.
Guguk Kuşu / Ken Kesey - Ken Kesey’in aynı adlı romanından Dale Wasserman tarafından uyarlanan oyun, deli numarası yaparak kaldığı hapishaneden kendisini 'kaçıklar' olarak nitelediği adamların kaldığı akıl hastanesine aldıran bir mahkumun bulaşıcı kendi başına buyrukluğu ve özgürlüğe düşkünlüğünün, yeni geldiği yerdeki düzenle karşı karşıya gelmesiyle başlayan olayları ve diğer hastalarla kurduğu farklı diyalogu konu alıyor.
“Biri doğuya uçtu, biri batıya uçtu, biri de kafesten kaçtı…”
Başka Türlü Bir Şey - Oyun, üniversite yılları boyunca aynı evde yaşamış ve sinema sanatına gönül vermiş üç gencin mezun olmalarından sonra toplumsal hayata dair geçmişteki ideallerinin, okul, aile, çalışma hayatı ve aşk ilişkilerinin etkisi ile nasıl değişime uğradığını konu alıyor.
Ege Sanat Atölyesi’nin kolektif oyunlaştırma ile kendi kurgulayıp yazdığı Başka Türlü Bir Şey, grubun Ege Üniversitesi Mezunlar Derneği bünyesinde kurulup çalışmalarına başladıktan sonraki ilk projesi.
Topluluk bu oyunların yanı sıra Nisan ayında ilk gösterimini gerçekleştirmek ve ardından Türkiye’nin farklı şehirlerinde turneler kapsamında sahnelemek üzere yeni bir projenin hazırlıkları içerisinde bulunuyor. Toplulukla iletişime geçmek ve oyun programı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için
www.egesanat.org adresi ve facebook’taki “Ege Sanat Atölyesi” grubu takip edilebilir.