Kürtçe oyun Araf, Tiyatro… Tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri’ne aday (11/10/2009)
İSTANBUL - Tiyatro Avesta’dan Cihan Şan’ın kaleme aldığı ve Aydın Orak’ın yönetip oynadığı “Araf-İki Ülke Arasında” adlı Kürtçe tiyatro oyunu Tiyatro… Tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri’ne aday olarak gösterildi. Türkiye tiyatro tarihinde ilk kez bir Kürtçe tiyatro oyunu “Tiyatro Ödülleri”ne aday gösteriliyor.
Kürt aydını Musa Anter’in yaşam öyküsünden kesitlerin olduğu “Araf-Di Navbera Du Welatan De” geçen yıl Nusaybin’de binlerce kişinin katılımıyla gala yapmıştı. Araf, Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nin yanı sıra İsveç’in başkenti Stockholm’de de sahnelenip büyük beğeni toplamıştı. Oyun ayrıca İzmir’de sahnelenmesi emniyet ve valilik tarafından engellenmişti.
Oyun, Kürt aydınlarından Musa Anter’in 55 yıllık yaşamını anlatırken, faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine dikkat çekerek, günümüzde hala aydın cinayetlerinin devam ettiğine işaret ediyor. Kendisini her zaman İstanbullu ve Mardinli olarak bilen ve hiçbir şekilde ayırımcılık yapmayan oyun karakteri -Kürt aydını Anter'in, bir diğer deyişle Araf’ın, iki dil ve iki kültür arasındaki köprü görevini bir kez daha hatırlatan oyun, ülkemizdeki toplumsal barışı, hoşgörüyü ve bugünlerde unutulan kardeşliği hatırlatıyor.
Tiyatro Avesta ve tiyatro ödülleri
Aydın Orak ve Cihan Şan’ın kurduğu grup, 2003 yılında “Bir İhsak’sın Bir Cemil” oyunuyla Tiyatro Avesta ismini aldı. Grubun ilk Kürtçe oyun denemesi olan “Bir Delinin Güncesi” Gogul’un ünlü klasiğini Kürt Tiyatrosu’na uyarladı. Daha sonra Aziz Nesin’in “Sen Gara Değilsin” adlı eserini Kürtçeye çeviren Tiyatro Avesta, Musa Anter’in hayatından kesitlerin anlatıldığı “Araf” oyununu sahneledi. Ardından Harold Pinter’in “Dağ Dili” ve Mehmed Uzun’un “Bir Yiğidin Ölümü” adlı iki eseri aynı sahnede “Bir Dilin Ölümü” ismiyle çapraz kurguyla sahneledi. Kürt tiyatro grubu Tiyatro Avesta’nın bu oyunlarının sahnelenmesi devam ediyor.
Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin gelenekselleşen Tiyatro Ödülleri’nin 2009 Ödüllerinin adaylığına ilk kez Kürtçe bir oyun gösteriliyor olması tarihte bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...