Tiyatro Kurultayı Ankara Buluşması Öncesi Çocuk Tiyatrosu Buluşması Çağrısı (11/15/2009)
Çocuk ve Gençlik Tiyatrotroları Buluşması Ankara'da Taksav toplantı salonunda yapılacaktır.
Yer : TAKSAV Toplantı Salonu(Alman Kültür Merkezi yanı) Tarih: 21.Kasım.2009 Saat : 9.30-11.30
Bildirilerinizi bekliyoruz!
İletişim tel: 05413890500 (Ceren Okur)
TİYATRO KURULTAYI ANKARA BULUŞMASI ÖNCESİ ÇOCUK TİYATOSU BULUŞMASI ÇAĞRISI ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROSUNDA SORUNLAR VE SORUMLULAR
Uğraşmak için en zor alanlardan biridir çocuk tiyatroları. Çocuk Tiyatrosu, tiyatronun altında bir alan gibi tanımlanmış, oyuncu ve yazarlarıyla ayrı bir alan oluşturmakta zorlanmıştır. Profesyonel oyuncular tarafından ‘Büyük Oyununa’ geçiş süreci olarak görülmüştür ya da ‘hadi çocuklar için de bir şeyler yapalım’ iyi niyet anlayışıyla denemelerde bulunulmuştur. Ama hep bir alt alan olarak görülmüştür; yazarı, oyuncusu, yapımcısı ve eleştirmeniyle.
Assitej’in Bursa festivallerinin ve TOBAV’ın Alaçatı festivallerinin çocuk tiyatrosuna bakış açısını geliştirmede çok önemli katkıları olmuş. Çocuk tiyatrosunun bir alt alan olarak görülmeyebileceği, sadece iyi ve kötü tiyatronun olduğu konusunda hem fikir olunmuştur.
Ülkemizde drama uzmanlarının yetişmesiyle çocuk tiyatrosu oyun sahneleme süreçlerinde ve çocukların çocuklara tiyatrosu alanında da gelişmeler sağlanmıştır. Akademisyenler ve işi alanında yapanlar tarafından farklı yöntemler izlenmeye başlanmış, yeni yöntemler geliştirilerek çocuk ve gençlerin müsamere-gösterileri birer oyun biçimine kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Burada adını sayamayacağımız kadar çok çocuk ve gençlik tiyatrosu insanı yüreğini ve bilgisini koyarak bu alanın gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Bu çabalarla günümüze kadar gelinmiştir. Aydın sorumluluğuyla hareket etmeye çalışan çocuk tiyatrocularının önündeki sorunlar, ülkemizin ve tiyatromuzun diğer sorunlarından ayrılmadan çığ gibi büyümüştür. Bu sorunları başlıklar altında özetlersek
Bilgi eksikliği Tiyatro mekanı eksikliği Örgütlenme eksikliği Devletle ilişki eksikliği Maddi destek eksikliği Deneysel çaba eksikliği Sosyal güvenlik eksikliği Yazar, eleştirmen, yapımcı eksikliği Oyunlardaki nitelik eksikliği Koordinasyon eksikliği Okullarda tiyatro sorunu
Her madde çocuk tiyatrosu alanıyla uğraşanların üstünde hem fikir olacağı sorunlardır. Sorunlara yeni sorunlar eklemek her sorunun altına yeni başlıklar açarak bu sorunları çoğaltmak ne yazık ki mümkündür.
Üstte özellikle çocuk tiyatroları diyerek bahsettim, gençlik tiyatrolarının durumu daha acıklıdır. Maalesef çocuk tiyatroları kadar ‘rant’ alanı olamadığı için gelişememiş, sadece çocuk tiyatrosunun sonuna eklemlenmiş bir ‘VE’ olarak kalmıştır.
Sorunları tespit ettik. Sonraki aşama sorumlu bulma aşaması. Genellikle sorumlular devlet, dernekler ikilisinde bulunur. Devletle olan ilişkileri ayarlayacak olan örgütlerdir. Örgütlerse yapamadıklarıyla zaten suçlanmaktadırlar. Kimdir bu örgütler ÇOGED ve Assitej.
Çoged kapsayıcı olmamakla ve çocuk tiyatrosunun nitelikli ilerlemesine olanak sağlamamakla, birlik olan Assitej’de kapsayıcı olmamakla, yeterince çalışmamakla sorumlu tutulmaktadır.
Sorunu ve sorumluları bulduk. Artık herkes eteğindeki taşları döküp bir katharsis yapabilir yeni örgütlenmeler ve yeni uygulanmayacak kararlarla ortamdan ayrılabilir.
Sorumlular biziz!
Şu ana dek iyi niyetli olan tüm çalışmaları yapanlar, yapmayanlar ve bu yazı ve benzerlerini kaleme alanlar, bu yazıya şimdiye dek kafalarıyla onay verenler dahil. Hepimiz sorumluyuz.
Örgütlenme sorunların çözümü için tek yoldur. Var olan örgütler eksik olarak değerlendiriliyorsa yeni örgütlenmelere gidilmeli ya da örgütlerimize sahip çıkmalıyız. Örgütlü değilsek yapılacak bir şey olmadığını üzülerek belirtmek durumundayım.
Sorumlu Biz isek!
Sorunlardan Rahatsızlık Duyuyorsak!
Örgütlerimize bir an önce sahip çıkmalıyız. Örgütlerin hiç biri tek işleri örgüt olan ve geçimlerini buralardan karşılayan kişiler değil, gönüllülük esasına göre çalışan ve ne yazık ki her dönem bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdan oluşan kişilerdir. Bu kişilerin şimdiye kadar yaptıklarını takdirle karşılamalı ve üstümüzde ki ölü dedikodu toprağını bir tarafa atıp sorunların çözümü için çalışmaya başlamalıyız!
21 kasım günü Ankara’da başlayacak Türkiye Tiyatro Kurultayı Ankara Buluşması öncesinde saat 10-12 arası Ankara’da toplanmayı öneriyor ve örgütlerin güçlendirilmesi, yeni örgüt çalışmaları, üstümüze düşenleri tartışmaya açmak için tüm Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu örgüt ve çalışanlarını, ilgililerini toplantıya katılmaya davet ediyorum.
Ceren Okur
Destekleyenler: Ceren Okur Rasim Aşın Nurkut İlhan Bülent Sezgin Ertuğrul Timur Tülin Sağlam Elif Temuçin Nihal Kuyumcu Haluk Yüce Hanife Benzer İnci Gürbüzatik Ümran İnceoğlu Bilge Serdar Canset Koç Hakan Güneri Mustafa Açan
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...