Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu sezona Yar Bana Bir Eğlence adlı eserle perde dedi. Geleneksel halk tiyatromuz içinde yer alan Karagöz Hacivat hem de kukla tiyatrosunun yer yer içiçe geçerek sahneye taşındığı oyunda İbiş rolünde Tacettin Diker, Hacivat’ta Okan Patirer, Karagöz’de de Göksel Arslan var. Ayrıca yardımcı rolde, duyurular kısmında Gülderen Diker yer alıyor. Tacettin beyden Karagöz ve Hacivat gösterisi de izliyoruz hayal perdesinde.
Salon dopdoluydu ve çocuklar…Çeşitli yaş gruplarından -kimileri daha velilerinin kucağında - meraklı gözlerle izliyor arada yorumlar yapıyor, sorular soruyorlardı. Özellikle Karagöz ve Hacivat diyaloglarında,Hacivat-İbiş diyaloglarında seslerini sahneye duyurmayı da başarıyorlardı.Hatta Karagöz ve Hacivat çocukların bu isteklerine doğaçlama,onları kırmadan güzelde çözüm buldular.
Karagöz ve Hacivat’ın hayatından yola çıkılarak oluşturulan metinde kukla tiyatrosu ile de bağlantı kurulmuş. İki inşaat ustası ve çevresini eğlendiren bu ikili hapse atılmış. İşler ağırdan ilerlemekte, padişah yetişsin istiyor.Padişah mutsuz ve onu eğlendirmek için pek çok kukla sahne alıyor.
Tacettin bey oyun sonunda teşekkür konuşmasında bu sanatın unutulmaması,yaşatılması üzerinde durdu.Hafta içi UNESCO ‘nun Hacivat ve Karagöz’ü insanlığın somut olmayan dünya kültür listesine aldığını da ilave etti.
Perde kapandı ve çocukların birçoğu sahneye koştu. Fotoğraflar çekildi sahnede Karagöz’ün evi yanında.Belki o son dakikalarda Hacivat/Karagöz/İbiş sahnedeyken de bu tür bir kaynaşma olabilir.Ya da bir ara konuşmada geçen bu sanata sahip çıkın kısmında insan sanki çocuklara da oyun sonu kukla oynatması öğretilecek hissine kapılıyor. Kuklaların dayanıklılığı konusunda bir parantez açacak olursak oyunda olmasa bile yaş grupları farklı atölye çalışmaları yapılarak belki daha değişik etkinliklerde burada ve diğer sahnelerde çocuklarımız bu sanatla daha içli dışlı olur.
Yıllardır çocuk tiyatrosuna gitmemiş biri olarak bu sanatları sahnede izlemek, salondaki o havayı, cıvıltıyı görmek, çocukların tepkilerini hatta “en mini minilerin” bile çocuklarına sordurduklarını duymak inanılmaz keyifliydi. Bir saatin nasıl geçtiğini anlamıyor insan.
Unutmayalım ki geçmişini unutan geleceğini göremez. Geleneksel sanatlarımızı yaşatanlara Akbank başta olmak üzere bir kez daha teşekkürlerimle dünü bugüne bağladıkları için. Ve şimdiden bir teşekkür daha eski metinleri günümüze taşıyanlara,taşıyacaklara…
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...