Türk seyirlik oyunlarından biri de orta oyunudur. Adını orta yerde oynanmasından alan bu oyunun ne zaman başladığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Orta oyununun en belirgin özelliği irticalî olması ve muhavereye dayanmasıdır. Usta çırak ilişkisi içinde yetişen oyuncuların sahnede oynadıkları oyunlar zaman içinde araştırmacılar tarafından derlenerek yazıya geçirilmiş daha sonraki dönemlerde orta oyunu metinleri de kaleme alınmıştır.
Orta oyunu dört bölümden meydana gelir: 1. GİRİŞ: Pişekâr’ın elindeki şakşakla meydana geldiği, seyircilere selam verdiği ve seyircilerle konuşarak oyunu açtığı bölümdür. 2. MUHAVERE: Meydana Kavuklu ile Kavuklu arkasının (Cüce, Kambur, Denyo) geldiği ve bu ikisinin söz yarışına başladıkları bölümdür. 3. FASIL: Belli bir olayın temsil edildiği bölümdür. Oyunlar bu bölümdeki olaylara göre isimlendirilir. 4. BİTİŞ: Pişekâr’ın oyun bittikten sonra seyircilerden özür dilediği, gelecek oyunun adını söylediği bölümdür.
Orta oyununda başlıca tipler ve kişiler şunlardır: Pişekâr, Kavuklu, Zenne, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir, Denyo, Rumelili, Arnavut, Laz, Frenk vd.
Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu bu yıl bir ilke imza atarak geleneksel Türk tiyatrosu örneği olan “Kavuklu’nun Muhtarlığı” adlı orta oyunu ile 12 Ağustos 2010 Salı günü Tarsuslu sanatseverlerin karşısına çıktı. Oyunun prömiyerini Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Belediye Başkan Yardımcısı Kerim Tufan ve bazı meclis üyeleri de izledi. Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kurtuluş Bilgiloğul’un yazıp yönettiği oyun, ramazan dolayısıyla Tarsuslulara her salı ve perşembe günleri saat 21.00’de Saint Paul Meydanı’nda tekrar oynanacak.
Kavuklu’nun muhtar olması konusu etrafında gelişen olayların anlatıldığı oyun, tipik bir orta oyunu … Kavuklu ve Pişekâr’ın muhaveresi ile başlayan oyun, çeşitli olaylarla devam ediyor. Kelime oyunları, şive taklitleri ve yanlış anlamalarla mizah özelliği kazandırılan oyun zevkle seyrediliyor.
Oyunu seyretmeye gelen Tarsuslu tiyatroseverler bu güzel oyundan sonra evlerine herhâlde memnun döndüler. Sarı sıcakların insanı yakıp kavurduğu günün akşamında bu güzel oyun, seyredenlere bir nebze de olsa ferahlık vermiştir. Değerli hemşehrilerimizden ricamız, ramazan dolayısıyla gösterime giren bu güzel oyunu kaçırmamaları… Güzel ve eğlenceli bir gece geçirmek istiyorsanız iftardan sonra ister yalnız ister arkadaşlarınızla isterseniz eşiniz ve çocuklarınızla bu güzel oyunu seyredebilirsiniz. Memnun kalacaksınız.
Bu güzel oyunu hazırlayan ve oynayan Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu şu isimlerden oluşuyor: Kurtuluş Bilgilioğul, Doğan Özgür Kahraman, Fatma Giray, Erkan Kabakçıoğlu, Ekrem Şenel, Gülen Serin, Eren Demirel, Seda Oral, Özge Sevinç ve Hasan Süzgan.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...