Aleksey Maksimoviç Peşkov MADRE
Yurdagül Yurtseven
Anna Kararina, Ana, Benim Üniversitelerim..vs Bana göre romanları en iyi şekilde sinemaya uyarlayan Rus sineması… Henüz çocukken TRT 2 de Dünya Sinemalarından isimli programda verilirdi bu tarz filmler… Araştırmam sonucunda çocukluğumda izlediğim filmi buldum. 1926 yılı Rus yapımı filmin yönetmenliğini Vsevolod Pudovkin yapmış.. senaryosunu Nathan Zarkhi yazmış.. oynayanlar ise Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov. Film daha sonra Amerika’da 29 Mayıs 1934’de gösterilmiş.
1932 yılında da Berthold Bercht “Ana”yı oyunlaştırarak tiyatroya öğretici bir boyut kazandırmış.
1 Mayıs marşının çıkış noktası olan ve emekçi sınıf için yazılmış en güzel romanlardan biri… Daha sonra eser 1973-1974 yıllarında Ankara Aksanat tiyatrosu tarafından Rutkay Aziz’in önderliğinde sahnelenmiş.
Şu günlerde oyunun tekrar sahnelenmesi hayalini kurarken Önder Babat Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Önder Babat Politik Tiyatro Topluluğu, Maksim Gorki’nin ölümsüz eseri “Ana”yı sahneye taşımış. Önder Babat Politik Tiyatronun bir özelliği var.. işçisinden, öğrencisine, esnafından, ev hanımına kadar birçok kişinin emek verdiği bir tiyatro… Amatör ruhun böylesine ciddi ve zor bir eserle kendinden bahsettirmesi takdire şayan… Oyun 10-11 Nisan tarihlerinde Dormen Sahnesi’nde oynanmış…
Bana sürekli bildiğimiz tanıdık tiyatrolardan oyun tanıtımları geliyor… Bu yüzdendir ki Önder Babat Kültür Merkezi’nin bu çalışmasından maalesef haberim olmadı.
Profesyonel ya da amatör hangi tiyatro oynarsa oynasın hiç fark etmez ben tekrar bu oyunun yinelenmesini çok istiyorum.
Ve benim Ana romanında okuduğum en sevdiğim bir kitap cümlesidir;
“yüreğinde yanan ateş parlak değilse kurum birikir”
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...