Bu Filmi Görmüştüm – Tiyatro Karnaval
Cüneyt İngiz
Hayatınızın akışı normal bir düzeyde devam ederken, birdenbire evinize gelen bir misafirle herşey değişirse ne düşünürsünüz? Uzun zaman önce kaybolan, dolayısıyla artık kendinize yeni bir hayat kurduysanız, ama geçmişiniz sizi gelip bulursa ne hissedersiniz? Üstelik geçmişinizin oldukça büyük değişikliklerle karşınıza çıkması sizi şaşırtmaz mı?
Tiyatro Karnaval’ın sahneye taşıdığı “Bu Filmi Görmüştüm” adlı oyun tam da bu sorulara cevap arıyor. Bunu yaparken konuya ciddi yaklaşmak yerine vodvil tarzıyla bir komediyle karşımıza çıkıyor. Oyunun yönetmeni Tolga Yeter aynı zamanda önemli rollerden birini canlandırıyor. Oyunda ayrıca Eraslan Sağlam, Yelda Serbes, Sinan Yıldırım, Merve Çavuşoğlu ve Eyüphan Güvercin diğer rol alıyor.
Bricaire&Lasaygues’in kaleme aldıkları oyun oldukça eğlenceli bir konuya değiniyor. Herşey normal ilerlerken birdenbire değişen şartların ele alınış biçimi oldukça eğlenceli. Cinsel seçimlerden kaynaklanan komik durumların insanların gözünde ne tür olaylara sebep olduğu vodvil tarzıyla işleniyor. Finali biraz havada kalsa da, bu türün ve özellikle Fransız oyunlarının değişmez bir sıkıntısı olduğundan gözardı edilebilir. Tiyatro Karnaval ekibi de komediyi ortaya çıkarmak için bütün güçlerini sergiliyorlar.
Oyunun en önemli rollerinden birini canlandıran Eraslan Sağlam, rolünün getirdiği avantajları çok iyi kullanarak oyunculuğunu konuşturuyor adeta. Oyunun başından itibaren düşmeyen temposu, vodvile has ikili oyunlara verdiği doğal tepkiler Eraslan Sağlam’ın dikkat çekmesini sağlıyor. Yine de zaman zaman dozunu aşan, fazla büyük oynamaya neden olan, Grotesk tavırlarını biraz daha toparlamalı. Zaten rolün getirdiği avantajı oyunculukla fazlaca büyütmek bu türün açmazlarından biridir. Tolga Yeter ile ikili sahneleri, uzun zamandır birbirlerini tanımalarının verdiği avantajla üst seviyede ritme ve komediye sebep oluyor. İşini çok iyi bilen ve sahneye yansıtan Tolga Yeter ve Eraslan Sağlam, oyunu üst seviyelere taşıyorar.
Merve Çavuşoğlu oyunun ilerleyen bölümlerinde sahneye çıkmasına rağmen, ikiliye güzel eşlik ediyor. Hiç sırıtmadan, hatta zaman zaman Yeter ve Sağlam ikilisini de aşarak, ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor. Maalesef aynı yorumları evin oğlunu canlandıran Sinan Yıldırım, Eyüphan Güvercin ve Yelda Serbes için söylemem mümkün değil. Vodvil türünün trüklerini çok iyi bilmeyen, zaman zaman ikili sahnelerde ritmin düşmesine sebep olan oyunculukları, bu türe iyi çalışmaları gerektiğini gösteriyor. Bu tür oyunlarda tekstte varolan açıkları kahkahayla örtmek adına oldukça hızlı oynamak gerekirken, henüz o tempoya ulaşamamış olmaları, zamana ihtiyaçları olduğunu gösteriyor.
Dekor ve teknik bakımdan türüne uygun bir seçim yapılmış. Uzun süre Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü Tiyatrosu olarak hayatına devam eden bu sıcak ve seyirciyle içiçe sahne artık Tiyatro Karnaval’ın yönetiminde seyirciyle buluşuyor. Küçük ama sevimli bu salonda ekonomik sorunların had safhada olduğu, özel tiyatroların ayakta durmaya çabaladığı ya da bir bir kapandığı, böyle bir dönemde Tolga Yeter’in ayakta tutma mücadelesi alkışı fazlasıyla hakediyor.
Tabii ki yanında ona destek olan ekibini de unutmamak lazım. Kapıdan girdiğiniz anda, salona kadar sizi gülümseyerek yönlendiren, canla başla çalışan ekibini de alkışlanacaklar listesine almalıyız. Yolunuz hep açık olsun Tiyatro Karnaval ailesi.
Bol bol gülmek ve iki saat için bile olsa sorunlarınızdan uzaklaşmak için mutlaka bu oyunu seyredin. Sahnedeki sıcaklığı hissedecek, akan her damla terin değerini farkedecek ve ayakta alkışlayacaksınız. İyi Seyirler.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...