OYUN ÜZERİNE ---------------------------------------------------------------------------------------------
Kamyon adlı oyun “Bir yerden bir yere ha babam gidip gelen”, araçları sapa bir yolda bozulunca yolda kalan dört oyun kişisi ile, karşılaştıkları iki köylünün… ya da; bütün yolda kalmışların, köyünden kopanların ve gürültülü bir dünyaya kendi penceresinden gülümseyerek bakanların yalın hikayesidir.
Memet Baydur’un 1990 yılında yazdığı KAMYON; temel çatışma enerjisini, doğduğu yerde doyamayan, kendine yabancılaşmış yarı köylü-yarı kentli insan modeliyle, kirlenmiş bir çağa rağmen hala hayata dair güzellikleri fark edebilen oyun kişilerinin, kesişen dünyalarından alır. Coğrafyamıza özgü “çatışma” biçimi ile, yazarının başarılı ve canlı diyaloglarla bezeyip gerçekçi bir şekilde kurguladığı metin; bu yönüyle bizlerde anlatıya ortak olma heyecanı uyandırdı. Yazılı repliklerden ibaret, henüz gerçekleşmemiş bu insanları ve hikayelerini, sahne üzerinde inandırıcı bir coğrafya ve atmosfer kurgusu ile pekiştirip seyirciye sunabilmek ise temel ereğimiz oldu. Oyun kişilerini mümkün olduğunca derinleştirip canlı kılmaya, ıssız bir yolda kalmanın ürkütücü belirsizliğini seyirciye sezdirmeye, benzer duyguların uzak insanlarını, gülümseterek resmetmeye çalıştık.
Yazarının “yerinden yurdundan edilmiş bütün köylülere…” ithaf ettiği bu oyunu, bizler de yerinden yurdundan edilmiş tüm köylüleri anlamaya çalışanlar için sahneliyoruz…
İyi seyirler. Ayhan Yeşiltaş
----------------------------------------------------------------------------------------------- ROL VE GÖREV DAĞILIMI ----------------------------------------------------------------------------------------------- |