Haluk Bilginer ve 7 (Şekspir Müzikali)
Yurdagül Yurtseven
Hayat içerisinde iyi, doğru, güzel işler adına ısrarlı ve inatçı olmak olumlu bir tavırdır. Oyun Atölyesi’nin de dediği gibi “inat da bir murattır”
Oyun gücünün yanı sıra mesleği adına verdiği mücadeleden dolayı da takdire şayandır Haluk Bilginer. Ankara Devlet Konservatuarı yüksek bölümünü bitirdikten sonra Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde ( LAMDA ) ileri tiyatro öğrenimi gördü. Oyun atölyesini Zuhal Olcay’la birlikte Mart 1999 yılında kurdu. Ve ilk oyunu olarak Steven Berkoff'un Dolu Düşün Boş Konuş (Kvetch) adlı oyununu seçti. O günden bugüne muhteşem işlere imza attılar.
“Bütün dünya bir sahnedir.
Ve kadın erkek ancak birer oyuncu:
Sırası gelen girer,
Sırası gelen çıkar.
Nice roller oynar ömür boyu…”
Hayat için güzel bir takıntıdır Shakespeare… Ve oyun atölyesinin muhteşem projelerinden biridir 7”(şekspir müzikali) Söz Müzik; Tolga Çebi, Çeviren; Haluk Bilginer, Yöneten-Kolaj; Kemal Aydoğan, Sahne Tasarımı; Bengi Günay, Işık Tasarımı; İrfan Varlı, Maske ve Tasvir Tasarım; Özlem Karabay, Hareket Düzenleme; Gizem Erdem, Oyun Fotoğrafları; İrfan varlı. Oynayanlar; Haluk Bilginer, Evrim Alaysa, Selen Öztürk, Zeynep Aklaya, Tuğçe Karaoğlun. Müzisyenler; Tolga Çebi, Aziz Şahin, Uğur Akyürek, Atakan Kundak, Çağdaş Özmen, Kerem Kırca, Ufuk Kaan İçli, Volkan Kırımlıoğlu, Baha Yetkin (Dönüşümlü), Ramazan Söyler (Dönüşümlü). Ses Mühendisi; Oben Fıstıkoğlu, Ses Asistanı; Ozan Çetintahra. Yönetmen Asistanları; Toğan Şerif Onay, Gözde Kırgız, Pınar Bekaroğlu, Aygül İleri.
Müzikaldeki bazı bölümlerde, Talat Sait Halman’ın (59. Sone, 60. Sone, 121. Sone, 129. Sone), Sabahattin Eyüboğlu’nun (Hamlet), Sevgi Sanlı’nın, (Kuru Gürültü), Zeynep Avcı’ nın (Hırçın Kız), Bülent Bozkurt’un (Fırtına, Macbeth, Size Nasıl Geliyorsa), İrfan Şahinbaş’ın (Kral Lear) ve Can Yücel’in (66. Sone) çevirileri kullanılmış. Oyunda 4 soykarı rolünü Evrim Alaysa, Selen Öztürk, Zeynep Alkaya ve Tuğçe Karaoğlan oynuyor. Bana göre Lüküs Hayat, Hisseli Harikalar Kumpanyası gibi müzikaller kadar muhteşem bir oyun. Haluk Bilginer oyunda Shakespeare’e öyle can katıyor ki… Bebeklikten, gençliğe, yaşlılıktan ölüme doğru giden bir süreç söz konusu… Harika bir müzikal… Ancak yer bulabilir misiniz bilemiyorum… Fazla söze, anlatıma hiç gerek yok aslında.. İzlemek, izlettirmek gerek…
Eğer hâlâ aranızda Shakespeare’in Sonelerini okumayanlarınız varsa Hasan Ali Yücel’in çevirisini yaptığı Soneler’i size tavsiye ederim.
Gelelim sözün özüne…
Haluk Bilginer ve Oyun Atölyesi’ne…
Alkışlarımla…
(Not: Sevgili tiyatro severler... Ünlüsüyle ünsüzüyle tanıdığım tanımadığım tüm arkadaşlar, okurlar…Yazılarım ve sanat anlayışınızla ilgili duygu ve düşüncelerinizi benimle paylaşmak isterseniz suare@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir şekilde adresime ulaşıp anlamlı ve güzel cümlelerden kurulu mail atan tüm okurlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.)
dilek - ( 1/22/2010 )
samsunda izledim...mükemmel bir performans, mükemmel bir oyun...gülmek ağlamak düşünmek...izlerken ne hissetmen gerektiğini bilememek...alkışlarımla.... anıl - ( 1/29/2010 )
bende samsunda gittim AKM olmuştu. bu 4. müzikalim idi. tek kelime ile muhteşemdi. bende shakespeare araştırıyordum..kii bu müzikal sahnelendi çokk güzeldi alkışlarla ali - ( 2/10/2010 )
bende samsunda izledim...dakikalarca alkışlandı.muhteşemdi,hayatımda izlediğim en güzel oyundu.Haluk Bilginer ve soykarılardan özellikle Evrim Alasya muhteşemdi. nazan seven - ( 1/23/2011 )
ankara şinasi sahnesi bir mukemmellıgı daha bizlere sundu.muthiş bir oyun,haluk bilgıner ve soykarılar harıkaydı...yıne izlerım yıne ızlerım bıkmadan...ha bu arada müzisyenlerimizıde tebrıl etmek lazım...
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...