Shakespeare'den Alıntılar ile -Bana William Deyin-
Dündar İncesu
Bizim Tiyatro, Prof.Dr.Özdemir Nutku’nun yazıp-yönettiği, Zafer Diper’ in Oyuncu-Oscar’ı oynadığı, “Bana William Deyin” adlı oyunu sergiliyor… Oyunun dramaturgluğunu Prof.Dr.Hülya Nutku üstleniyor. Oyunun dekor ve giysisi ise Doç.Dr.Selda Kulluk Yerdelen’e ait…
Yalnızlık veya yalnız kalma bir insanın boşluk duygusuyla karışık kendini dünyadan kopmuş hissetme duygusudur. Yalnızlık arkadaş eksikliğinden veya başkalarıyla birlikte olma arzusundan daha da öteye giden bir duygudur. Yalnızlık çeken insan kendisini toplumdan kopmuş hisseder. Başka insanlarla anlamlı bir iletişime girmekte zorluk çeker. Yalnızlık çeken insan içinde bir boşluk veya kopukluk hisleriyle doludur.
“Bugünün metinleri başka metinlerle söyleşi içindedir “Her metin bir alıntılar mozaiği gibi oluşur ve kendi içinde başka bir metnin eritilmesidir” diyen metinler arası ilişkileri ilk kez tanımlayan Julia Kristeva’ dan yola çıkarak “metinler arası ilişkilerde ana metin ile yararlanılan metin ilişkisini anlamak ve yorumlamak önemlidir” sonucuna varabiliriz.. Anlama-yorumlama-çözümleme eylemi yapıttan kendine dönerken zenginleşir. Bu da oyuncunun rolü değil fondaki değişken metinlerin ortaya koyduğu öteki olma’nın algıladığı metne dönüşür.Yaşanmış olan düşsel olanı düşsel olan yaşanmış olanı aydınlatır. Metinler arası göndermeler anlamın ortaya çıktığı devingen bir alan oluşturur…” diyor oyunun dramaturgu Prof.Dr.Hülya Nutku
Yalnızlık duygusu sıradan bir yalnız olma halinden değişiktir. Bazen insanlar bilinçli olarak tek başına kalmayı tercih ederler ve yalnız olmaktan zevk alırlar. Bu yalnızlık duygusundan farklı bir durumdur. Yalnızlık duygusu istek dışı bir yalnız kalma durumundan dolayı ortaya çıkar. Yalnızlık duyan insan terk edilme, dışlanma, depresyon, güvensizlik, umutsuzluk, anlamsızlık, değersizlik ve kızgınlık duygularıyla doludur. Kendisinin hiç kimsenin sevgisine değer olmadığını düşünür, o yüzden de sosyal yaşamında zorluk çeker. Bu durum yalnızlık duyan insanın diğer insanlarla sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına sekte vurabilir.
“Bana William Deyin”, Oscar adlı yaşlı bir aktörün, Shakespeare tutkusuyla oynadığı roller ve sevgilisi Lisa'ya olan yitirilmiş aşkı arasındaki iç çatışmayı anlatan tek kişilik bir oyun. Bir yanda yaşlılık, bir yanda palyaçoluk geçmişi, şimdilerde vodvil oyunculuğu, yılların silip atamadığı bir aşk hikâyesi ve günlük yaşamın acımasızlığı Oscar'ı sarıp sarmalamıştır. Oyun, kimsenin görmek istemediği, görse bile acıyarak baktığı, terk edilmiş bir insanın yaşamını sahneye aktarıyor. Oscar'ın yalnızlığı bugünkü insanların yalnızlığıdır; onun terk edilmişliği, bugünkü bireylerin terk edilmişlikleridir.
“Bana William Deyin” de Oscar, istediği Shakespear rollerine bir türlü kavuşamamış bir oyuncudur. Oyun sonrası unutulduğu tiyatronun soyunma odasında; düş ve gerçek arasında Shakespear metinlerinden bölümler oynaması- yorumlaması, ilerlemiş yaşına rağmen unutamadığı aşkı Lisa’nın yaşantısına kattığı çağrışımlarla Shakespear rollerini ( özellikle soytarı rolleri) oynama tutkusu, geçmişte de sirklerde palyaçoluk yapan Oscar’ın “ Palyaçolar güldürür,soytarılar doğruyu söyler” savından hareketle büyük ustaya sığınmasıdır. Bu yalnız adamın dramı; yaşamda da, tiyatroda da istemediği rollerin oyuncusu olma durumudur.
Her oynadığı tek kişilik oyunu “olay” olan Zafer Diper; “YARGI” yı tam 24 yıl sürdürdü. “Ölüm uykudaydı” adlı oyunu 2. yılında 13 dava ile ara vermek zorunda bırakıldı.Çeşitli baskılara rağmen sürdürülebilen “Özkıyım” adlı “tek kişilik” oyunlarından sonra, dünya tiyatrosu bağlamında çok önemli bir tiyatro bilimcisi-yazarı ve yönetmeni olan Prof.Dr. Özdemir Nutku ile birlikte “Bana William Deyin” le gene bir tek kişilik oyunda “olay” yaratıyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...